sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Limppu pääsiäiseksi

Pääsiäislimppureseptin lisäksi tarina Kamomillasta ja postitontusta, joka sai haaveilemaansa mämmiä.

Kamomilla oli saanut tontulle tekemänsä mämmin valmiiksi. He olivat hiiren kanssa maistelleet mämmiä edellisenä iltana ja todenneet sen oikein hyväksi. Koska isoäidin lähettämiä mämmimaltaita oli jäänyt mämminteosta jäljelle, oli Kamomilla päättänyt kokeilla myös limpun leipomista. Myös limput olivat onnistuneet erinomaisesti.

Kamomilla kirjoitti isoäidilleen kirjeen, jossa kertoi, kuinka sopivaan aikaan isoäiti oli hänelle pakettinsa lähettänyt ja kuinka iloiseksi postitonttu tästä hyvästä tulisikaan. Kamomilla sulki kirjeen kuoreen, otti tontun mämmirasian kainaloonsa ja lähti astelemaan kohti postitoimistoa.

Kamomilla ojensi kirjekuoren tontulle, joka edelleen oli murheellisen oloinen - luultavasti tonttu ajatteli edelleen mämmitöntä pääsiäistä. Maksettuaan postimerkistä Kamomilla asetti mukanaan tuomansa rasian tiskille tontun eteen. "Miksi et ole kirjoittanut pakettiin mitään osoitetietoja? Ei se noin mene perille," sanoi tonttu hieman äkäisesti. Kamomillaa hymyilytti. "Taitaa olla, että paketti on jo saapunut perille. Se on sinulle! Hyvää pääsiäistä!" Kamomilla toivotti tontulle, joka katseli pakettia hieman epäileväisen näköisenä.

Tonttu laski leimasimensa pöydälle, otti rasian käteensä ja raotti hieman sen kantta. Tonttu näytti siltä, kuin aikoisi pyörtyä. Se istui alas tuolilleen, eikä osannut sanoa sanaakaan, tuijotti vain vuorotellen Kamomillaa ja vuorotellen suurta aarrettaan, mämmirasiaa. Kamomilla kaivoi vielä laukustaan pääsiäislimpun, jonka myös ojensi tontulle: "Näitä tuli taikinasta niin monta, etten jaksa syödä itse kaikkea. Hyvää pääsiäistä vielä! Minun täytyy tästä kiirehtiä töihin." Vasta kun Kamomilla oli sulkemassa ovea takanaan, kuului postitoimistosta tontun iloinen huudahdus: "Kiitos, Kamomilla!"

***

Pääsiäislimppu (4 kpl)

Alkuperäinen ohje oli mämmimallaspussin kyljessä, mutta muuntelin sitä hieman. Ohjeesta tulee tosiaan neljä melko isoa limppua, joten ohjeen voi huoletta ainakin puolittaa.

  • 1 l kädenlämpöistä nestettä (esim. puolet kasvimaitoa ja puolet vettä)
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl mämmimaltaita
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 0,5 tl fenkolinsiemeniä
  • 0,5 tl kuminansiemeniä
  • 18 - 20 dl vehnäjauhoja (ja hiivaleipäjauhoja)
  • 1 dl maustamatonta soijajukurttia
  • 100 g margariinia
Sekoita hiiva veteen ja lisää joukkoon suola, maltaat, ruisjauhot sekä mausteet. Lisää pikkuhiljaa jauhoja, kunnes taikinaa on vaikea sekoittaa puuhaarukalla (tai millä sitä nyt sitten sekoitatkin).

Jatka vaivaamista käsin, lisää jauhoja ja loppuvaiheessa jukurtin ja sulatetun margariinin seos. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta neljä limppua, yhdelle pellille mahtuu kaksi limppua. Anna leipien kohota puolisen tuntia. Paista 220 C-asteessa 30 - 40 minuuttia leivinpaperilla peitettynä. Valmiit leivät kannattaa peitellä liinalla, jotta niiden kuori ei jää liian kovaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu