lauantai 12. syyskuuta 2009

Bostonin sämpylät

Teen leipätaikinan lähes poikkeuksetta samalla reseptillä, jota hieman varioin tarpeen ja kaappien sisällön mukaan. Tämäkin resepti on tehty sen saman rimpsun mukaan, mutta itse leiväksi muuntaminen on toteutettu hieman normaalista poikkeavalla tavalla. Leivoin ja täytin sämpylät kuten korvapuustit ja paistoin ne uunissa kuin bostonkakun. Lopputuloksen voi tarjota illanistujaisissa tai ottaa vaikka mukaan evääksi käteviä annospaloina.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Taikina
  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 dl leseitä tai hiutaleita
  • 8 - 10 dl jauhoja (ainakin puolet vehnäjauhoja, voit laittaa sekaan myös 0,5 dl gluteenijauhoja)
  • 0,5 rkl öljyä
Liota hiiva, sokeri ja suola veteen ja sekoita joukkoon hiutaleet tai leseet. Anna turvota viitisen minuuttia. Vaivaa joukkoon jauhot ja lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia. Tässä välissä ehdit mainiosti valmistaa sopivat täytteet.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli levyksi. Levitä täytteet levyn päälle, rullaa ja leikkaa kymmeneen osaan. (Itse olin tuhlailija ja surutta leikkasin rullan päistä pienet pätkät pois, koska niistä ei tule nättejä puusteja..) Tee samoin myös toiselle taikinan puolikkaalle. (Toki voit kaulita koko taikinan samalla kertaa. Oman kokemukseni mukaan pienempiä taikinoita on kuitenkin helpompi hallita.)

Aseta puustit vieretysten vuokaan, voitele ne öljyllä ja ripottele pinnalle erilaisia siemeniä. Paista 175 C-asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes puustit ovat kypsiä.

Omissa sämpylöissäni oli täytteenä "soijahiutalepekonia", kaksi tomaattia, kaksi valkosipulinkynttä sekä pari oksaa tuoretta basilikaa. Lisäksi laitoin seokseen hieman suolaa ja mustapippuria. Omat pekonini valmistin seuraavalla jokseenkin summittaisella ohjeella.

Soijahiutalepekoni
  1. Mittaa 2,5 dl soijahiutaleita kulhoon
  2. Kaada desin mittaan puoli teelusikallista nestesavua*, teelusikallinen soijakastiketta sekä puoli teelusikallista omenaviinietikkaa. Lisää sen verran vettä, että nestettä on hitusen vajaa desilitra
  3. Sekoita neste soijahiutaleiden joukkoon. (Jos nestettä tuntuu olevan liikaa, lisää hiutaleita - jos taas nestettä tuntuu olevan liian vähän, lisää hieman vettä.)
  4. Paista hiutaleet rapeiksi paistinpannulla
Hieman valistuneempi ohje soijahiutalepekoniin löytyy esimerkiksi Tofu for Two -blogista (tai Suomenkielellä Chocochilistä).

*Nestesavua voi ostaa Helsingissä sijaitsevan Behnford's-kaupan lisäksi myös joistakin isommista marketeista. Muistaakseni olen nähnyt sitä K-supermarketissa, mutta en ole tästä aivan varma.. Savun makua saa myös savupaprikasta, jota voi ostaa ainakin Stockmannilta. Myös kylmäsavutofu kuuluu herkulliseen savukategoriaan. Siitä voi leikata siivuja juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ja paistaa rapeaksi.

3 kommenttia:

  1. Savunmakua ruokaan olen kokeillut myös laittamalla savunmakuista talkkunaa (melko mieto maku), saatavilla ainakin Hgissä Lasipalatsin Maatilatorilta.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä idea! Savunmakuinen talkkuna ei sellaisenaan kuulosta erityisen houkuttelevalta, mutta jonkin suolaisen leivonnaisen osana se voisi kyllä toimia.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu