sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Mokkapalat

Pyrin ostamaan mahdollisimman monet tuotteet aina reilun kaupan versioina. Esimerkiksi banaanit, kaakao, tee ja (pika)kahvi ovat kotonani automaattisesti reilun kaupan tuotteita. Mikäli kaupassa ei ole saatavilla vaikkapa reilun kaupan banaaneja, jäävät banaanit ostamatta. Ja mikäli kahvilassa ei ole tarjolla reilun kaupan teetä, jää myös teekupillinen ostamatta.

Nykyisin ostan myös suklaan pääosin reiluna kauppana - ainoastaan silloin tällöin saatan herkutella Wiener Nougat'lla, Mignon-konvehdeilla tai virolaisilla Oravake-suklailla. Reilun kaupan suklaalevyt ovat toki aika paljon hintavampia kuin epäreilun kaupan suklaalevyt, mutta toisaalta voi ajatella, että tästä syystä suklaata ei tule sitten syötyä niin paljon.

On ollut mukava huomata se, kuinka reilun kaupan suklaita on alkanut ilmestyä enenevässä määrin myös niin sanottuihin peruskauppoihin: Dammenbergilta löytyy sekä tummasuklaalevy että minttusuklaalevy, joita olen nähnyt ainakin Sokoksella ja K-supermarketeissa. Rainbow-tuotesarjassa on reilun kaupan tummasuklaalevy ja Urtekramin reilun kaupan suklaata on ollut saatavilla jo vuosia ihan peruskookaupoista (tosin vain lehmänmaidollista versiota, tummaa suklaata voi etsiä luontaistuoteosastoilta, ekokaupoista ja vastaavista paikoista).

On ilahduttavaa, että reilun kaupan tuotteiden joukosta löytyy jatkuvasti uusia tuotteita. Löysin Citymarketista reilun kaupan tomusokeria ja sitä piti heti päästä kokeilemaan. Mokkapalojahan siitä tuli! Koska tämä tomusokeri on valmistettu ruokosokerista, maistuu se hieman erilaiselle kuin se tomusokeri, johon useimmiten törmäämme. Varsinkaan mokkapaloissa tuo maku ei erotu mitenkään häiritsevästi. Myös tomusokerin vaaleanruskea väri eroaa tavanomaisesta. On kuitenkin katsojan päätettävissä, onko tämä huono vai hyvä asia - maanläheisten värien ystävänä pidän sitä itse vain kivana juttuna.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Mokkapalat
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl fariinisokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 100 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • 2 dl kasvimaitoa
  • 0,5 tl pikakahvijauhetta
Sekoita kuivat aineet. Pehmitä margariini esimerkiksi mikrossa ja lisää jauhojen joukkoon. Liota pikakahvijauhe kasvimaidon joukkoon ja sekoita kasvimaito jauhojen joukkoon (mikäli haluat, voit käyttää myös 0,5 dl valmista kahvia ja 1,5 dl kasvimaitoa). Sekoita nopeasti tasaiseksi ja levitä tasaisesti uunipellille. Paista 175 C-asteessa 35 min, tai kunnes levy on kypsä. Valmista kuorrute levyn paistumisen aikana.

Kuorrute
  • 4 rkl vettä
  • 0,25 tl pikakahvijauhetta
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 4 dl tomusokeria
Sekoita vesi, pikakahvijauhe ja kaakaojauhe. (Voit käyttää veden ja pikakahvijauheen tilalla 2 rkl vettä ja 2 rkl valmista kahvia.) Lisää tomusokeri pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute hieman jäähtyneen paistetun taikinalevyn päälle ja anna jähmettyä. Leikkaa terävällä veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi ja tarjoile.

3 kommenttia:

  1. Toi ruokotomusokeri on ihanaa! Tosi hyvän makuista. Tein siitä kuorrutteen suklaacupcakeille Valitse vege -sivuille.
    http://valitsevege.fi/node/63

    VastaaPoista
  2. Joo, mäkin tykkään ruokotomusokerista. Jos kuitenkin on tottunut syömään vain valkoisista vehnäjauhoista ja valkoisesta sokerista tehtyjä juttuja, niin silloin sen makuun saattaa joutua hieman totuttelemaan. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, vaikka taustalle ei olisikaan mitään reilun kaupan ideologiaa :)

    Kiitos muuten linkistä! Taidankin laittaa sen tännekin näkyviin.. Herkullisen näköisiä cupcakeja.

    VastaaPoista
  3. Mäkin kyllä pääasiassa käytän valkoista sokeria joka paikkaan, enkä usko, että muillakaan ois maussa valittamista. Tossa ruokotomusokerissa on ihanan pehmeä maku, ja sopii tosi hyvin rommin kanssa ;)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu