sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Karpalojuustokakku


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.
Tein tämän kakun Puolukkaisen juustokakun ohjetta mukailemalla: puolukat on vaihdettu karpaloihin, maustamaton soijajukurtti vaniljasoijajukurttiin ja agar agar -hiutaleet jauheeseen.

Aloita juustokakun valmistaminen jo edellisenä päivänä laittamalla soijajukurtti valumaan kahvinsuodatinpussiin tai harsokankaalla vuorattuun siivilään. Karpalososeen valmistin blendaamalla karpalot ja siivilöimällä soseesta isoimmat siemenet pois. Koko kakkua varten (koristeet mukaan lukien) tarvitsin noin viisi desilitraa kokonaisia karpaloita.

Ohjeesta tulee kaksi pientä tai yksi iso juustokakku. Kakun voi valmistaa ihan mihin tahansa astiaan, mutta irtopohjavuoasta sen saa myös irti. Vuoan pohjalle voi leikata pohjankokoisen palan leivinpaperia, jolloin kakku on helppo siirtää tarjoiluastiaan (eikä irtopohjavuoan pohja saa naarmuja kakkulapiosta). Tällä kertaa laitoin kuitenkin pohjan päälle leivinpaperiarkin, jonka jälkeen laitoin vuoan renkaan paikalleen. Leikkasin paperin pienemmäksi ja rypistelin reunat nätimmän näköisiksi (mikä ei kylläkään käy ilmi kuvasta). Tällä tavoin kakun saa vieläkin helpommin vedettyä tarjoiluastiaan.

Keksipohja
  • 200 g keksejä (vegaaniset keksit löytyvät täältä, jouluversioon sopivat hyvin piparkakut)
  • 50 g Tummansinistä Keiju-margariinia sulatettuna
Murskaa keksit ja sekoita niiden joukkoon margariinisula. Painele keksimassa tasaisesti vuoan (tai vuokien) pohjalle.

Karpalomassa
  • 1 prk Alpron vaniljasoijajukurttia valutettuna (alunperin purkissa on 500g)
  • 1 prk Soyatoo-soijakermavaahtoa (tai 3 dl muuta hyvin vatkautuvaa kasvikermavaahtoa, esim. Sunnuntain Kuohkea Vispi)
  • 2 dl karpalososetta
  • 1 tl vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
  • n. 2 dl sokeria
  • 2 dl vettä
  • 4 tl (= 20 ml) agar agar -jauhetta
Vatkaa kasvikermavaahto mahdollisimman kiinteäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon valutettu soijajukurtti, karpalosose, vanilja ja sokeri. Sekoita ja maista, tarvitseeko seos lisää sokeria.

Sekoita vesi ja agarjauhe kattilassa. Käännä levy päälle ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Koska nestettä on todella vähän agarin määrään nähden, tulee seoksesta todella paksua liisteriä. Käännä levy pois päältä ja sekoittele seosta muutama minuutti, jotta agar varmasti liukenee veteen. Tässä vaiheessa seosta ei tarvitse enää keittää.

Kaada liisteri karpalovaahdon joukkoon pienissä erissä. Sekoita koko ajan sähkövatkaimella, ettei seokseen tule ikäviä klimppejä. Kaada seos keksipohjan päälle ja levitä lusikalla tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Koristeet
  • 2 dl (karpalo)mehua
  • 1 tl agar agar -jauhetta
Käytä joko valmista (hyvänmakuista) mehua, tai valmista karpalomehu itse sekoittamalla pari ruokalusikallista karpalososetta, pari teelusikallista sokeria ja loput vettä keskenään niin, että saat hyvänmakuisen mehun. Sekoita kaksi desilitraa mehua ja agar agar -jauhe kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi, käännä levy pois päältä ja sekoittele vielä pari minuuttia.
  • Kaada mehu sopiviin vuokiin (itselläni oli tähden mallisia silikonisia muffinssivuokia) ja koristele valmis kakku näillä kuvioilla TAI
  • Kaada mehu leivinpaperin päälle ja leikkaa siitä piparkakkumuoteilla tai veitsellä kuvioita kakun päälle TAI
  • Kaada mehu suoraan kakun päälle
************************************************************************
Agar agarin testausta

Agarista on jostain syystä kovin vähän tietoa saatavilla Internetissä ja jopa agarpakkauksissakin, joten olen yleensä arponut tarvittavan määrän. Nyt onnistuin löytämään ohjeen, jonka perusteella laskin tarvittavan agarin määrän. Tein jopa testin, jolla selvitin, että linkin takana oleva ohje pitää paikkansa. Ohjeen mukaan kahta cuppia (4,8 dl) varten tarvitaan yksi teelusikallinen agarjauhetta - tämä määrä kuulosti niin pieneltä, että halusin testata, voiko se pitää paikkansa. Tein kaksi versiota viinimarjamehuhyytelöä: toisessa (kuvassa vasemmalla) oli 5 dl mehua ja 1 tl agarjauhetta, toisessa (kuvassa oikealla) 5 dl mehua ja 2 tl agarjauhetta. Kuten kuvasta näkyy, hyytyi mehu pienemmälläkin määrällä, mutta tulos hieman hajosi, kun kaadoin sen muotista. Isommalla määrällä hyytelö pysyi todella hyvin koossa, vaikka sitä nosteli ja siirteli käsin.


Jos teet hyytelöä mehusta tai muusta vastaavasta nesteestä, on hyvä agarin ja nesteen suhde se, että yhtä nestelitraa kohden tarvitset neljä teelusikallista (20 ml) agarjauhetta. Agar ei kuitenkaan toimi ihan samoin silloin, jos hyydytettävä massa on jotain muuta kuin nestettä, kuten tässä juustokakussa. Lopputulos pysyy kyllä hyvin kasassa, mutta ei ole samalla tavalla kiinteä kuin nesteestä tehty hyytelö. Laitoinkin karpalojuustokakun ohjeeseen varmuuden vuoksi hieman enemmän agaria, kuin mitä nesteestä tehtyyn hyytelöön tarvittaisiin.

Huom! Ihmisen elimistö ei käytä agar agaria hyväkseen, eikä se imeydy suolistosta mihinkään, joten agar agaria voi käyttää myös laksatiivina. Siksi en suosittele käyttämään sitä leipomisessa ihan mielin määrin ;)

8 kommenttia:

  1. Hei, nyt vasta löysin tämän hyvän agar-postauksen. Kiitos siitä. Juuri pohdiskelin, miten saisin jälkiruokahyytelöt onnistumaan ja täältähän sainkin hyvää vinkkiä. Kiitos, Kamomilla!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä! Olen tosi viehtynyt agar-agariin ja teen varmasti vastaisuudessakin kokeiluja, miten sitä missäkin tapauksessa voi käyttää. Se kun on vähän sellainen tuote, josta ei oikein koskaan voi olla varma.

    VastaaPoista
  3. Kiitos agar-käyttöohjeesta! Muualta en ole ohjetta löytänytkään, ja itse agarin "löytäminenkin" kesti useamman vuoden. Ihanaa että voi tehä nyt hyytelöä ilman possua, joka tekee mut todella sairaaksi (nivelet ja lihakset)!

    Terkuin Katja

    VastaaPoista
  4. Ole hyvä, Anonyymi! Toivottavasti ohjeesta on apua. Minun on tarkoitus kirjoittaa vähän enemmänkin eri hyytelöintiaineksista, jotka sopivat vegaaniseen ruokavalioon, mutta en ole vielä oikein ehtinyt.

    VastaaPoista
  5. Osaisitkohan kertoa, että voiko tällaisiin resepteihin käyttää agaria ja kuinka paljon? http://www.greenkitchenstories.com/mocha-black-bean-mousse-cake/ ja samankaltainen suomeksi: http://www.lily.fi/blogit/i-make-cake/vegaani-ja-samalla-paras-suklaakakku-aikoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan tehnyt papupohjaista moussekakkua. Kuulostaa tosi jännältä! Nopeasti vilkaistuna ohjeet näyttävät siltä, että ne eivät tarvitse erillistä hyytelöimisainetta. Täältä kuitenkin löytyy vinkkejä agar-agarin annostukseen:
      http://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html

      Poista
  6. Hei! Osaisitko neuvoa avutonta kun haaveilen tekeväni syntymäpäiväkseni tälläisen hyydytettävän juustokakun vadelmanmakuisena. Onko ne tetrapakkauksissa myytävät hedelmä- ja marjasoseet liian juoksevia jos korvaisin tuon karpalon sillä Bonne-soseella? Entä voiko jäiset pakastevadelmat heittää pohjan päälle ennen juustomassan lisäämistä vai tuleeko liian märkää? Ja mitä mieltä olet Alpron Go-On-proteiinirahkan käytöstä jukurtin sijaan? Kiitos vastauksestasi ja tästä sivusta, olet ollut avuksi aloittelevan vegaanin jokaisessa juhlassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Uskoisin, että vadelmasose toimii ihan samoin kuin karpalososekin. Molemmat ovat kuitenkin nestemäisiä. Alpron soijarahka toimii varmasti myös soijajogurtin sijasta, mutta sitä ei tarvitse valuttaa. Pakastetuista marjoista valuu aina paljon enemmän nestettä kuin tuoreista marjoista, joten pohjasta voi kyllä tulla vähän märkä.

      Kannattaa mitata, miten paljon hyydytettävää massaa oikeasti tulee ja laskea agarin määrä sen perusteella. Täältä löytyy lisätietoa agar-agarista:
      http://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu