sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Maailman paras suklaatäytekakku mutta vuosimallia 2010



Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä. Vuonna 2010 tämä oli maailman paras suklaatäytekakku, mutta nyt noin kymmenen vuotta myöhemmin suosittelen kuitenkin tutustumaan blogin täytekakkuoppaaseen ja nappaamaan ohjeet mieluummin sieltä.

Vaatimattomuus ei tällä kertaa ole hyve.. Tarkoitukseni ei ole johdattaa lukijoita harhaan kakun nimellä, sillä se on yksinkertaisesti totta. Tein samaa kakkua vuosi sitten syntymäpäivilleni, jolloin sitä muisteltiin vielä jälkikäteenkin. Tänä vuonna muunsin reseptin Suomi-mitoille, jotta se on helpommin lähestyttävä. Tästä tulee valtavan iso kakku, mutta se on niin hyvää, ettei kakun koosta tarvitse olla huolissaan. Kakusta riittää itse asiassa yli kahdellekymmenelle henkilölle. Kakkupohjasta tulee aika paksu, joten kakusta voi toki tehdä pienemmänkin ja sen voi edelleen paistaa uunipellillä. En ole itse paistanut tätä kakkua koskaan kakkuvuoassa, mutta kyllä se varmasti siinäkin onnistuu. Kakku on parasta seuraavana tai sitä seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat päässeet muhimaan ja yhdistymään mukavasti.

Itse tykkään laittaa PALJON täytettä, mutta pienempikin määrä varmasti riittää. Täytteen valmistus ei ole tiedettä, joten nuo mittasuhteet eivät ole absoluuttinen totuus. Kannattaa ehdottomasti käyttää sellaista vatkautuvaa kasvikermaa, jonka mausta itse pitää. Suklaatäytteen voi myös pakastaa, jolloin siitä saa herkullista jäätelöä!

Päivitys 21.1.2011. Katso myös Jänöjussi-kakun suklaakakkupohja. Siinä on hieman vähemmän eri raaka-aineita kuin tässä kakussa, mutta se on kuitenkin aivan yhtä herkullinen.

Kakkupohja (uunipellillinen)
  • 2,5 dl kasvimaitoa
  • 0,5 dl majoneesia (tai omenasosetta. Vegaaniset majoneesit täällä.)
  • 1,5 dl omenasosetta
  • 2 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
  • 4,5 dl sokeria
  • 2,5 dl vissyä
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 C-asteeseen.
  2. Sekoita kasvimaito, majoneesi, omenasose, vanilja ja sokeri tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja ruokasooda. Lisää nesteiden joukkoon vissy ja sekoita vain hieman, jotta kaikki hiilihapot eivät heti karkaa. Lisää jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  3. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle siten, että taikinaa on joka puolella tasaisesti. Paista uunissa n. 30 minuuttia. Kakkupohja on valmis, kun siihen tökättyyn tikkuun ei jää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat ja täytät sen. Voit tehdä täytteen valmiiksi jo tässä vaiheessa.

Kakun kostuke ja täyte

Kostuttamiseen
  • esim. kahvia
Täytteeseen

  • Kaksi purkkia vaahtoutuvaa kasvikermavaahtoa (Esim. SoyaToo! tai GoGreen)
  • 100 g tummaa suklaata
  • 0,5 tl vaniljauutetta, 2 tl vaniljasokeria tai ripaus vaniljajauhetta
  1. Sulata suklaa vesihauteessa eli laita kattilaan vettä ja sen päälle astia. Paloittele suklaa ylempään astiaan. Kun vesi kiehuu, nosta kattila pois levyltä. Sekoittele suklaata, jotta se sulaa kokonaan.
  2. Vatkaa kasvikermat vaahdoksi ja lisää niiden joukkoon vanilja sekä sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Laita suklaakermavaahto jääkaappiin jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi. Suklaan ja koko vaahdon jäähtyessä siitä tulee entistä jämäkämpää, jolloin sen käyttäminen kakun täytteenä tulee entistä helpommaksi.
  3. Leikkaa kakkupohja haluamasi kokoisiin osiin. Kostuta alin kerros ja levitä sen päälle kerros täytettä. Nosta seuraava kakkupohjakerros täytteen päälle varovasti ja kostuta se. Lisää uusi kerros täytettä, mikäli sinulla on vielä yksi kerros kakkupohjaa jäljellä.


Kuorrute
  • 2 rkl kasvimaitoa
  • 1 rkl Tummansinistä Keijua
  • 250 g suklaata pilkottuna
  • Pähkinöitä (pilkottuna ja paahdettuna, esim. hasselpähkinä tai pistaasipähkinä)
  1. Mittaa kasvimaito ja margariini paistinpannulle ja kuumenna.
  2. Kun ne kiehuvat, lisää suklaapalat ja sekoittele sulaksi.
  3. Levitä veitsellä kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Ripottele pinnalle vielä pähkinät.

Vinkkejä kakkupohjan leikkaamiseen

Tässä vielä vinkkejä siihen, kuinka tällaisen kakkupohjan voi leikata osiin. Kun pohja on paistettu, siitä kannattaa leikata pienet kaistaleet reunoista pois, koska ne ovat hyvin todennäköisesti hieman muuta kakkua litteämmät eivätkä välttämättä kovin nätit. Kuvissa on väritetty harmaaksi ne osat, jotka leikataan pois reunojen lisäksi. (Ylijäämäpalat voi esimerkiksi murskata, pakastaa ja käyttää esimerkiksi juustokakun pohjana.)

Yksinkertaisin tapa leikata kakkupohja kolmeen osaan on tämä.
Kakusta tulee tosi pitkä, joten se tarvitsee myös pitkän lautasen alleen.

Toinen tapa saada aikaan kolmikerroksinen kakku on leikata pohja osiin siten, että yksi kerroksista kootaan paloista. Paloista koottu osa kannattaa laittaa alimmaksi tai keskimmäiseksi kerrokseksi, jotta kuorrutteen saa levitettyä tasaisesti.

Kaksikerroksisen neliönmallisen kakun saa aikaan seuraavalla tavalla. Kakkupohjan kulmista leikataan pois kolmiot. Kolmioista saadaan tehtyä uusi neliö, kun ne käännetään toisin päin – eli alkuperäisen kakkupohjan kulmat käännetäänkin osoittamaan kakun keskikohtaan. Paloista koostettu kerros kannattaa tässäkin laittaa alimmaksi, jotta kuorrutteen saa levitettyä tasaisesti.

Pyöreän, kolmikerroksen kakun saa leikattua näin. Yksi kerroksista kannattaa leikata kahdessa osassa, niin kakkulevyn pinta-alasta mahdollisimman iso osa tulee käytettyä.

Kuvat eivät ole mitenkään tarkasti mitattuja, joten en suosittele niiden tulostamista ja käyttämistä sellaisenaan mallina ;)

20 kommenttia:

  1. Suklaakermavaahto on kyllä ehket maailman parasta kaakuntäytettä. ♥

    VastaaPoista
  2. Voi juma, tuo täyte näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  3. Jos ei jaksa tehdä koko kakkua, niin ainakin kannattaa tehdä tuota täytettä ja syödä sitä sellaisenaan :)

    VastaaPoista
  4. Voi että, miten tänne on tullut kaikkia ihania herkkuja. Täytyy kokeilla kaikkia :) Ja vielä (todella myöhäiset) onnittelut yksi vuotiaalle blogille. Olen saanut paljon iloa ja inspiraatiota blogistasi :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Tiina! On kyllä hauska kuulla, jos blogista on ollut iloa :)

    VastaaPoista
  6. Yyh, me tehtiin tätä kakkua ystävieni kanssa ja siitä tuli ihan kamalaa! Täyte oli hyvää, samoin kuorrutus, mutta poha oli uunista tullessaan limainen ja taulusienimäinen niin, ettei koko kakkua voinut lopulta syödä järkyttävän suutuntuman takia. Mikä ihme on voinut mennä vikaan? Tehtiin kaikki ihan ohjeen mukaan, majoneesi tosin jätettiin pois ja laitettiin pelkkää omenasosetta. Oli tosi harmi, koska toi sun tekele näyttää aivan ihanalta.

    VastaaPoista
  7. Onpa tosi harmi.. Kuulostaa ehkä siltä, että ootte sekoittaneet taikinaa liian kauan ja se on sitkostunut. En usko, että majoneesin poisjättäminenkään vaikuttaa rakenteeseen. Mulla tuosta pohjasta tulee sellainen hyvin koossapysyvä eli sitä voi esimerkiksi nostella ilman että se murenee. Ei sen pitäisi kuitenkaan vaikuttaa siihen lopputulokseen, koska kostutuksen ja täytteiden laittamisen jälkeen kakku on pehmeää. Koska tuosta pohjasta tulee aika paksu, niin sitä kostuketta kannattaa laittaa suht paljon.

    VastaaPoista
  8. Näyttääpä herkulliselta!

    Tyhmä kysyy... Miten uunipellillisen voisi kätevästi jakaa kolmeen osaan? :D Kannattaako tehdä kaksi pellillistä, jolloin periaatteessa jäisi yli puolikkaan pellin kokoinen pala taikinaa (jonka voi syödä testauksen vuoksi itse :>) vai kannattaako suosiolla tehdä kaksi- tai nelikerroksinen kakku? Vai onko tuo koottu jotenkin paloista?

    VastaaPoista
  9. Kiitos, Sofia :) Ei ole yhtään tyhmä kysymys. Itsekin aina joudun miettimään ja mittaamaan. Laitoin tuonne muutaman kuvan, joista on toivottavasti apua kakunleikkausproblematiikkaan. En välttämättä suosittele nelikerroksista kakkua, koska kolmikerroksisenakin tämä kakku on jo tosi korkea.

    VastaaPoista
  10. Oi kuulostaapa ihanalta kakulta! Pakko ehkä kokeilla kun on kaikenmoisia synttäreitä tiedossa.. Esimerkiksi tänä viikonloppuna!

    -Ansku-

    VastaaPoista
  11. Tää on hyvä kakku :) Suosittelen kostuttamaan kakun ikään kuin alapuolelta! Tämä siksi, että kakun paistopinta (eli yläpuoli) on tiiviimpi kuin huokoinen alapinta, joten neste saattaa jäädä lillumaan vain kakun pinnalle. Kakku kannattaa siis keikauttaa ympäri, poistaa leivinpaperi ja kostuttaa tosiaan alapuoleltaan.

    VastaaPoista
  12. Osaatkohan kertoa, onko tämä samanlainen kakku kuin mitä viimekesän Tampereen vegfesteillä oli teltassa myynniissä? Muistan nimittäin vain, että oli kyllä maailman parasta kakkua. Jopa mulle, joka en ole suklaakakun ystävä juuri yhtään.

    VastaaPoista
  13. Vegfestin ison teltan kahvilassa tarjotun gluteenittoman pähkinäsuklaakakun ohje löytyy kyllä blogista. En muista/tiedä, oliko tarjolla jotain muuta suklaakakkua, mutta jos oli, niin se oli varmaankin kahvilan tyyppien oma ohje. Voin kysellä asiaa ja kertoa sitten täällä, jos jostain löytyy linkki reseptiin :)

    VastaaPoista
  14. ^ Kiitos tuosta ! Tuo varmaankin on sama resepti, ainakin vaikuttaa siltä, että hyvinkin voisi olla. Ja muistaakseni se kakku oli juu gluteenitonta.

    Mitä ens viikonlopuksi leivon onkin sitten jo päätetty ! :)

    VastaaPoista
  15. Ainiin, kuuluuko tuon kaakaojauheen tuossa reseptissä, jokna linkkasit olla oikeaa kakaojauhetta, siis sitä tummaa mitä yleensä käytetään leivontaan, vai sellasita kaakaojuomajauhetta. Oletan, että oikeaa, mutta varmistan nyt vielä varmuuden vuoksi.

    VastaaPoista
  16. Mulle kerrottiin, että Vegfestissä oli vain gluteenitonta suklaakakkua, joten tuolla linkkaamallani ohjeella pitäisi tulla samaa tavaraa kuin siellä.

    Oikeassa olet, kaakaojauhe tarkoittaa nimenomaan sitä oikeaa, tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta.

    VastaaPoista
  17. Kiitos Kamomilla, pelastit päiväni!:)

    VastaaPoista
  18. Kiva :) Mukavaa olla pelastajan roolissa!

    VastaaPoista
  19. Millä tuon omenasoseen voisi korvata ?

    Toivottavasti joku vastaa, vaikka resepti onkin vanha :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta soseutettu banaani tai maustamaton soijajogurtti voisivat toimia :) Omenasose tekee taikinasta kivasti pehmeän, joten soijajogurtti ei välttämättä saa ihan samaa efektiä aikaiseksi.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu