perjantai 20. elokuuta 2010

Lätyt


Lättyjen paistamisen ei pitäisi olla salatiedettä, mutta jostain syystä kananmunien jättäminen pois lättytaikinasta kuulostaa monen korvaan mahdottomalta asialta. Lättyjä voi kuitenkin aivan hyvin paistaa ilman kananmunaa yksinkertaisesti vain jättämällä kananmunan reseptistä pois ja lisäämällä hieman jauhojen määrää.


  1. Tärkeintä on, että taikina ei ole liian lirua ja että pannu on sopivan kuuma.
  2. Kannattaa paistaa pieniä lättyjä, jos jostain syystä isot lätyt repeilevät käännettäessä. Isot lätyt onnistuvat kuitenkin myös.
  3. Lätyn kääntämistä varten paras väline on taipuisa, litteä lasta. Silikonilastat ovat tähän tehtävään mielestäni kaikkein parhaita.
Lätyt
  • 2 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl öljyä
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vissyä (tai lisää kaura- tai soijamaitoa)
  • Tummansinistä Keiju-margariinia tai rypsiöljyä paistamiseen
  1. Sekoita suola, sokeri, öljy ja vehnäjauhot kauramaidon joukkoon. Lisää viimeisenä vissy.
  2. Kuumenna rasva paistinpannulla ja kaada lättytaikinaa ohuehko kerros paistumaan. Kun lättytaikina on hyytynyt yläpuolelta, käännä lätty ja paista se kauniin ruskeaksi myös toiselta puolelta.
  3. Tarjoile tuoreiden marjojen, hillon, sokerin, soija- tai kaurajäätelön, soijakermavaahdon tai minkä nyt keksitkään kanssa.
Kuvassa vasemmalla lätty ei ole vielä kääntövalmis, koska taikina on vielä juoksevaa. Oikealla sen sijaan taikina on hyytynyt ja lätty on valmis käännettäväksi. (Jostain syystä kuvasta tuli kovin jännittävän värinen..)

10 kommenttia:

  1. Parhaat lätyt tulevat Rainbow'n kauramaidosta, kannattaa kokeilla! Monet kauramaidot ovat aikamoista lirua, mutta tuo Rainbow'n versio on sen verran tuhtia, että se korvaa täysin kananmunan koossapitävän vaikutuksen. Letuista saa täydellisen muotoisia ja näköisiä ja pysyvät kasassa vaikka kuinka heittelisi! :)

    VastaaPoista
  2. Kasvimaidoissa on kyllä paljon eroa niin maun kuin rakenteenkin (paksuus ym.) suhteen. Kokemukseni mukaan kaikki kasvimaidot (mukaan lukien kookosmaito!) sopivat hyvin lättytaikinaan. Eli sitä vissyäkään ei välttämättä tarvita. Kauramaito sopinee ehkä siksi hyvin lättytaikinaan, että siinä lienee enemmän tärkkelystä kuin soijamaidossa, ja tuo tärkkelys sitten pitää taikinaa koossa.

    VastaaPoista
  3. oi vitsi lättyjä!
    kunhan pääseen täältä tuppukylästä ihmisten ilmoille vois laittaa pikkuveikalle lättyjä kun niitä on mukava paistella. jotenkin rattosaa ajan vietettä, muuten Rainbow kauramaito on ihan parasta, herkullista sellaseen juotavana!

    VastaaPoista
  4. Rainbown kauramaito on myös mun suosikkimaito, jota juon ihan sellaisenaan. Aluksi se maistui tosi makealle, koska olin sitä ennen käyttänyt lähinnä Oatlyn luomua. Musta tuntuu, etten vähään aikaan jaksa paistaa lättyjä, koska tuolla Lettukesteillä paistelin niitä kuusi tuntia melkein putkeen ;)

    VastaaPoista
  5. Hei,

    olen miettinyt monesti että miks sun reseptit on usein tosi pieniä määriltään? Siis voihan sitä ite laskee ja vaikka tuplata ainesten määrän, mutta oon vaan huomannu että haen ennemmin muualta riittävän kokoisia ohjeita, jos on jotain mutkikkaampia ruokia tehtävänä niin on helpompaa. Tuosta taikinasta tulee varmaan noin neljä tai viisi lettua?
    Muuten blogisi ohjeet ovat tosi kivoja ja monipuolisia, ja suosittelen mielelläni tätä muillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että oot tykännyt :) Laitan blogiin reseptit yleensä sen kokoisina, millaisina niitä kotona testailen. Mulla ei oo suurperhettä, joten harvemmin tulee tehtyä hirveän isoja annoksia. Esim. tää lättyresepti on sellainen, että me syödään avopuolison kanssa kyllä itsemme riittävän ähkyyn, kun lättyjen lisäks pistetään vielä hillot ja muut särpimet mukaan :D Mä myös koen, että on tarvittaessa "matemaattisesti" helpompaa tuplata pienempi resepti kuin puolittaa isompi resepti. Keksejä, pikkukakkusia tai whoopieta teen yleensä sitten taas sen kokoisen reseptin, että siitä tulee tasapellillinen, esim. muffinssipellissä on kakstoista koloa, joten siks mun taikinoista yleensä tulee kakstoista muffinssia.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, onhan tä näinkin! :)
      Ite vaan teen yleensä useemmalle syöntikerralle ruokaa (asun yksin), eli semmonen 10-20 letun taikina riittää mulle muutamaks illaks.. :D

      Poista
  6. Liian paksuakaan taikinaa ei kannata tehdä. Tulipahan todettua, kun pannukakut tehdään paksumpaan taikinaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taikina ei ole liian paksua, vaan mielestäni just sopivaa :)

      Poista
  7. Taikinasta tulee kyllä todella paksua. Pitää lisätä reipas dl lisää nestettä.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu