torstai 19. elokuuta 2010

Pullat ja puustit



Tässäpä teille peruspullaohje, josta voi vääntää monenmoista. Itse tykkään eniten korvapuusteista, toisena tykkäyslistallani ovat silmäpullat. (Suomeksi sanottuna tykkään siis pullasta, jossa on paljon sokeria ja rasvaa..)

Pulla (n. 20 kpl)
  • 2,5 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 75 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja murenna sen sekaan hiiva. (Mikäli käytät kuivahiivaa, kannattaa se sekoittaa pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisätä 40-asteiseen soijamaitoon.)
  2. Lisää joukkoon myös suola, sokeri, kardemumma, osa vehnäjauhoista sekä pehmeä margariini.
  3. Lisää taikinaan jauhoja käsin vaivaamalla niin kauan, että taikina on kimmoisaa eikä se enää tartu käsiin.
  4. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
  5. Leivo taikina pulliksi haluamallasi tavalla ja anna pullien kohota puolisen tuntia. Paista 225 C-asteessa 8-10 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin - eli ei välttämättä ihan niin tummanruskean värin kuin kuvassa.
Pullia ei tarvitse välttämättä voidella yhtään millään! Pulliin saa hyvän kiillon, kun ne voitelee vaniljasoijavanukkaalla tai agar-agar-hyytelöllä. Sokerivesi sopii myös ja siihen löytyy ainekset jokaiselta pullanleipojalta: sokeria ja vettä. Voidella voi myös aquafaballa eli säilykekikherneiden liemellä. Muita pullanvoiteluvinkkejä voit lukea täältä.

Silmäpullat valmistuvat siten, että taikinasta pyöritellään pyöreitä pullia, joihin painetaan peukalolla kolo. Koloon laitetaan nokare margariinia ja päälle ripotellaan sokeria.

Korvapuusteja varten tarvitset pullataikinan lisäksi margariinia, sokeria ja kanelia. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Voitele levy ja ripottele sen päälle sokeria ja kanelia, kääri rullalle, leikkaa paloiksi ja purista puustien korvat esiin.

Korvapuustien sisälle voi perinteisten kanelin ja sokerin tilalle tai lisäksi laittaa mantelijauhoa, kookoshiutaleita tai Marianne Crushia. Käytän itse sokerina fariinisokeria, koska se on paljon maukkaampaa kuin valkoinen sokeri. Samat täytteet soveltuvat toki myös silmäpullia koristamaan.



Tämän kirjoituksen ylin eli tuo vähän nätimpi pullakuva on otettu pari vuotta tämän kuvan jälkeen. Halusin kuitenkin jättää tämän vanhankin kuvan tänne näkyville, jotta blogin historia pysyy näkyvissä lukijoillekin.

16 kommenttia:

  1. Lättyjen lisäksi pullataikina on toinen, jossa ihmiset liki hyperventiloivat jos eivät voi kananmunaa käyttää. Hassua sinänsä, kun eihän pullataikina millään tasolla vaadi kananmunaa.

    Oletko testannut inkkaria fariinin sijaan? Minusta se on ehdottomasti aromikkainta, eikä lainkaan niin makeaa.

    VastaaPoista
  2. Kananmunateollisuus on kyllä tehnyt tehtävänsä ja saanut ihmiset uskomaan, että suurin piirtein hengittäminenkään ei ole mahdollista ilman kananmunaa ;) Olen kuitenkin aika varma, että pikkuhiljaa ihmiset ymmärtävät, ettei kananmuna ole niin välttämätön asia kuin pitkään on kuviteltu.

    Inkkarisokeri ei ole minulle kauhean tuttu tuote. Jostain syystä en ole raaskinut sitä ostaa, vaikka todella harvoin ostan perusvalkoista sokeriakaan. On kyllä ollut kiva huomata, että perusmarketeista saa nykyisin reilun kaupan luomusokeria kilon pusseissa :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä ohjeesta! Korvapuustit ovat onnistuneet todella hyvin näin aloittelijaleipuriltakin :) Ennen tätä ohjetta olen kyllä yrittänyt tehdä epävegaanisia korvapuusteja, mutta niissä mätti aina jokin. Hassua, että vegaanisena korvapuustit onnistuivat heti. Kiitos myös mainiosta blogista :)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, että tuli hyviä korvapuusteja ja että tykkäät blogista :)

    VastaaPoista
  5. Tää on mun luottopullaohje! Onnistuu aina :D

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköisiä! Ennen tein aina soijamaitoon (tai vaniljasoijaan) pullat kunnes menin ja kokeilin kookosmaitoa. Sille tielle ollaan jääty, suosittelen testaamaan! T. Liisa/kissoja & kasvisruokaa joka ei jaksa kirjautua kännykällä: )!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En oo ehkä koskaan tehnyt pullaa kookosmaitoon, mutta varmasti on hyvää :)

      Poista
  7. tein tänään pullia tällä ohjeella, ja ei-vegaanit syöjät kommentoivat että oli liian vähän sokeria ja rasvaa – munia ei kukaan kaivannut. musta niistä tuli ihan hyviä ja tavallisia, mut varmaan ois ollu viel parempia (ja sokerisempia ja rasvaisempia) jos ois tehny vaikka korvapuusteja. mut eihän se pullien syytä oo että korvapuusteissa on enemmän makua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että vegaanisuus ei ollut näissä se ongelma, vaan se että pikkupullat nyt lähtökohtaisesti on vähän semmoisia pullamaisia :) Teen itsekin yleensä ennemmin korvapuusteja, koska niissä on enemmän kaikkea kivaa, kuten sitä rasvaa ja sokeria. Jos teen pyöreitä pullia, niin yleensä teen niihin jättikolon, jonka täytän margariinilla ja sokerilla :D

      Poista
  8. Tämän avulla olen viimein oppinut tekemään hyviä pullia ja munkkeja. Kiitos siitä! Minulle avain oli tajuta olla laittamatta liikaa jauhoja ja laittaa korvapuusteihin niin paljon kanelia, että vähän hirvittää. :) Kardemummaa laitan n. 2,5-kertaisen määrän ohjeeseen verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla :) Ei kannata pihistellä mausteissa, jos yhtään siltä tuntuu!

      Poista
  9. Ihanan simppeli ohje erittäin herkullisiin pullasiin! Itse käytin nesteeksi vettä ja paljon kookosmaitojauhetta sekä n.0,5dl maun perusteella hampunsiemenistä valmistettua proteiinijauhetta. Suolaa ja kardemummaa ohjetta enemmän, sekä lisäsin 0,5tl jauhettua neilikkaa. Margariinin sijaan noin puolet ohjeistetusta margariinimäärästä oliiviöljynä, sokeriksi jonkin verran ohjeen määrää vähemmän kookossokeria, jauhoiksi puolet spelttijauhoa, vähän perunajauhoa sekä spelttimannaa ja loput Steel Cut kauraa. Lisäksi murskasin taikinaan kaksi erittäin kypsää banaania. Korvapuusteihin täytteeksi kookosmannaa, kookossokeria ja hurjasti vanilja-aromia. "Voi" silmäpulliin paljon sitruunamehua & vaahterasiirappia ja hiukan kookosmannaa. Kaikki pullat voitelin kookosöljyllä. Namnamm!

    VastaaPoista
  10. Tehtiin tällä reseptillä korvapuusteja ja todella hyviä ja kuohkeita tuli! 10++++++ ja suosittelut!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu