perjantai 8. lokakuuta 2010

Hamppuleipä

Tällä kertaa muuntelin perusleipäohjetta hampulliseksi ja se oli oikein oiva veto. Olen aikaisemmin käyttänyt leipätaikinassa hamppurouhetta, joka ei karkeutensa ja piikikkyytensä vuoksi istu kauhean hyvin suuhuni. Hamppujauho sen sijaan on ihan oikeasti jauhoa, joten sitä ei tarvitse pureskella leukoja särkien. Hamppujauho antaa leivälle tietysti ison ravintoainebuustauksen, mutta myös tosi hyvän maun. Jauhopurkin kyljessä makua kuvaillaan pähkinäiseksi ja siltä se minunkin suussani maistui. Suosittelen!

Saisiko olla pala hamppuleipää?




Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.
Yksi iso vuokaleipä
  • 2 dl hamppujauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 dl vehnäjauhoja (lisää seuraa myöhemmin)
  • 0,5 tl suolaa
  • (1 dl seesaminsiemeniä)
  • (2 rkl pellavarouhetta)
  • 5 dl vettä
  • 3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä (tai jotain muuta öljyä)
  • (1 rkl etikkaa)
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
  • Öljyä vuoan rasvaamiseen
  • (Hampun- tai seesaminsiemeniä vuoan jauhottamiseen)
  1. Sekoita hamppujauhot, kuivahiiva, 2 dl vehnäjauhoja sekä suola. Jos haluat, sekoita mukaan myös seesaminsiemenet ja pellavarouhe.
  2. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi ja sekoita se jauhoseoksen joukkoon. Lisää öljy ja halutessasi myös etikka.
  3. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa ensin lusikalla sekoittaen ja sitten käsin vaivaten. Kun taikina on kimmoisaa, eikä enää tartu sormiin, on jauhoja riittävästi. (Välillä kädet kannattaa pestä ja kuivata, jonka jälkeen taikinan päälle voi ripotella hieman jauhoja ja vaivaamalla kokeilla, joko taikina olisi valmista.)
  4. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puolisen tuntia lämpimässä, vedottomassa paikassa. Tällä välin voit rasvata leipävuoan ja ripotella siihen siemeniä.
  5. Asettele taikina leipävuokaan tasaisesti ja anna kohota vielä puolisen tuntia. Paista 225 C-asteessa noin 30 minuuttia. Paistamisen loppuvaiheessa leipä kannattaa peittää leivinpaperilla, jotta se ei pala.
Jauhojen määrää ja laatua voi tässä ohjeessa muokata ihan oman mielen mukaan, joten leivän voi luonnollisesti leipoa myös jostain muusta kuin valkoisista vehnäjauhoista. Itse asiassa ostin kaupasta vahingossa sämpyläjauhoja, joten siksi taikinassa näkyy kaurahiutaleita.

4 kommenttia:

  1. hmm, oon joskus miettinyt että laittaisin hamppuproteiinia leipään, niin saisi edes vähän anteeksi tätä älytöntä leivänsyöntiä :---)

    VastaaPoista
  2. Hamppuproteiinia en oo koskaan ostanut tai käyttänyt, mutta kyllä sitä varmaan voi laittaa leipätaikinaankin :) Tuote, jota tässä käytin, oli siis hamppujauhoa, jota löytyy esim. tällaisessa pakkauksessa: http://www.ekolo.net/verkkokauppa/naytatuote.php?lTuoteTunniste=14004

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää ja kuulostaa!
    Leivoin tänään tällä (http://kamomillankonditoria.blogspot.com/2009/12/wiener-nougat-keksit.html) ohjeellasi keksejä. Muutin ohjetta sen verran että laitoin taikinaan lisäksi tummaa kaakaojauhetta, carobjauhetta, rouhittua suklaata sekä vähän rusinoita. Tuli tosi hyviä! Kiitoksia hyvistä resepteistä ja ihanasta blogista!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Elina :) Kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta ja mehukkaalta tuo sinunkin versiosi.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu