keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Runsiksen avajaiskaakku


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Tampereella sijaitseva Runsaudensarvi muutti uusiin tiloihin jo pari kuukautta sitten, mutta avajaisia vietettiin vasta tänään. Avajaisvieraille oli tarjolla kakkukahvit. Quinoaa-blogin Heidi oli vastuussa juomista, Super-Pekka hoiti rukiiset keksit ja niille levitteet ja kakuista vastasin minä.

Kakku on sama kakku, jota olen leiponut todella monia kertoja, mutta tällä kertaa käytin aineksina Runsaudensarven tuotteita. Oletan, että näin kakusta tuli hitusen terveellisempi, vaikka se suklaatäytekakku onkin. Kuten useimmat täytekakut, on tämäkin kakku mehevimmillään vasta seuraavana päivänä leipomisesta.
  • 1 dl soijamaitoa
  • 1,5 dl omenasosetta
  • 3 dl täysruokosokeria
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 dl vissyä (tai lisää soijamaitoa)
  • 6 dl hienoa spelttijauhoa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • Kahvia tai viljakahvia kostuttamiseen
  • 1 prk vatkautuvaa kasvikermavaahtoa
  • 100 g tummaa suklaata tai maidotonta minttusuklaata
  • 2 rkl soijamaitoa
  • 100 g tummaa suklaata ja maidotona minttusuklaata
  • (Pistaaseja)
  1. Sekoita soijamaito, omenasose, sokeri, kaakao, vanilja ja suola. (Kaakao kannattaa lisätä siivilän läpi.) Lisää vissy.
  2. Sekoita spelttijauhot, leivinjauhe sekä sooda toisessa kulhossa ja lisää ne muiden aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Levitä leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja paista 190 C-asteessa n. 30 minuuttia. (Voit paistaa kakun myös rasvatussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa, mutta paistoaika on tällöin 4050 minuuttia. Kakku on kypsä, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää raakaa taikinaa.) Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen sen leikkaamista sopiviin osiin.
  4. Valmista suklaakermavaahto sulattamalla suklaa vesihauteessa ja sekoittamalla se vatkattuun kasvikermavaahtoon. Kostuta kakkupohja kahvilla tai viljakahvilla ja levitä kerroksen päälle suklaakermavaahtoa. Tee näin koko kakku valmiiksi. Jätä suklaakermavaahtoa hieman kakun reunojen viimeistelyyn.
  5. Kuumenna kasvimaito kiehuvaksi ja lisää siihen pilkottu suklaa. Nosta pois levyltä ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Levitä suklaa kakun päälle. (Ripottele pinnalle pistaaseja.) Viimeistele kakun reunat lopuilla suklaakermavaahdoilla.
Mainostauko!

Kamomillan kakku-urakka ei loppunut vielä tähän. Ensi viikon torstaina 11.11. klo 12–18 Vegaaniliitto maistattaa ohikulkijoille Tampereen keskustorilla suklaatäytekakun lisäksi pitsaa sekä jogurttia ja juottaa aikuisille kahvia, teetä ja lapsille minttukaakaota. Tervetuloa maistelemaan lehmättömiä herkkuja!

4 kommenttia:

  1. Hitsi, missasin nuo avajaiset kun en voinut eilen olla Tampereella!
    Ens viikolla pitää näköjään vähän lintsata ja tulla jo torstaiksi takaisin Tampereelle ja ottaa pikkuveli mukaan syötettäväksi :)

    VastaaPoista
  2. En tietenkään kehota lintsaamaan, mutta tulkaa vain maistiaisille! Yritetään toki leipoa kakkua ja muita tarjottavia sen verran paljon, että niitä riittää koko päiväksi. Varmimmin maistiaiset saa, jos ei jätä tulemista sinne viittä vaille kuuteen ;)

    VastaaPoista
  3. Aivan mahtava blogi!! <3 Todella ihania leivoksia ja aivan mahtavia kuvia! (: Olen aikeissa mennä (yllätys)visiitille käymään isän tykönä sunnuntaina ja tuliaisiksi tahtoisin viedä jonkun oikein ihanan kakun (ja samalla hieman piilomainostaa veganismiä isän uudelle perheelle!). Olisiko antaa vinkkiä, millainen kannattaisi leipoa? (:

    Kaapista löytyy ainakin:
    -soijamaitoa
    -kookosmaitoa ja -rasvaa
    -gogreenvispiä
    -öljyä
    -raakakaakaojauhetta
    -taateleita
    -cashew pähkinöitä
    -auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä
    -rusinoita
    -spelttijauhoja
    -kookosjauhoja
    -ruishiutaleita ja -leseitä
    -leivinjauhetta, hiivaa
    -sokeria ja vaniljasokeria
    -hunajaa
    -pakastevadelmia
    -suklaata
    -omenoita, päärynöitä, banaania...


    Eli aika perusaineksia. (:

    Millaisia täytteitä olet muuten kakuissa käyttänyt? Voisiko liotettuja taateleita ja rusinoita jauhaa soseeksi ja pistää väliin?

    Anteeksi, kun tuli näin päljon kysymyksiä/asiaa, alunperin piti kysäistä vain, että eikö tähän ohjeeseen tule rasvaa ollenaakaan, mutta viestini näköjään hieman kasvoi ja alkuperäinen kysymyskin unohtui! Hupsista. (:

    Kiitos jos viitsit edes lyhyesti vastata!

    VastaaPoista
  4. Ihana saada noin innostunut kommentti blogista <3 Kiitos!

    Ihan ensin vastaan tuohon rasvakysymykseen. Runsis-kakussa ei ollut öljyä tai margariinia, sillä omenasose ajaa tässä kakussa rasvan asiaa. Jos haluaa, voi omenasoseen tilalla käyttää ainakin osittain rypsiöljyä. Pelkällä öljyllä kakusta voi tulla hieman kovempi, mutta omenasose tekee kakusta mukavan pehmeän. Ihan kaikkeen omenasose ei sovi: jos sitä on taikinassa liikaa suhteessa muihin aineksiin, voi leivonnaisesta tulla jopa liian pehmeä eli se voi vaikuttaa raa'alta.

    Jos sulta löytyy suklaata ja GoGreenin Vispiä, suosittelen tekemään niistä suklaakermavaahtoa joko kakun päälle tai väliin. Mulla on vähän paha tapa tehdä nykyisin vain suklaakermavaahdolla täytettyjä kakkuja, mutta se johtuu vain siitä, että ne vaan on tosi hyviä. Pitääkin ihan tarkoituksella miettiä, mitä muita täytevaihtoehtoja olisi olemassa. Suklaakermavaahdon kylkeen vadelmat sopisivat varmasti hyvin!

    Taatelit on yksi mun kuivahedelmäykkössuosikeista! Voisikohan niistä tehdä kakulle kinuskintapaisen kuorrutteen tai täytteen? Jos taatelit liottaisi ja jauhaisi ja sekoittaisi rouhittujen cashewpähkinöiden kanssa ja levittäisi kakun päälle? Taatelit tosin ovat sen verran makeaa tavaraa, että niiden seurassa suklaakermavaahto saattaisi olla hieman liikaa.

    Jos haluat tehdä vaikutuksen henkilöön, joka on tottunut syömään lähinnä perinteisiä valkoisista vehnäjauhoista ja valkoisesta sokerista tehtyjä leivonnaisia, suosittelen ennemmin tekemään tämän ihmisen ensimmäisen vegaanikakun näistä epäterveellisemmistä raaka-aineista, jotta terveysshokki ei ole liian iso ;) Kakkupohjan voi toki tehdä myös noista luettelemistasi aineista. Spelttijauhoja voi käyttää vehnäjauhojen tilalla, ja osa jauhoista voi olla kookosjauhoja.

    Toivottavasti vastauksista oli edes hieman apua!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu