sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Saksanpähkinäkakku


Tänään vietettiin isänpäivää ja juhlittiin vaarini 83-vuotispäivää. Tarjolla oli tätä saksanpähkinäkakkua ja cajunmaustettuja soijarouherullia. Lisäksi vaarini oli haalinut pöytään ison läjän muuta syötävää, sillä nälkäänhän me lapsenlapset ja lapset olemme vaarassa kuolla.

Pahoittelut huonosta kuvasta, jossa kakkupala ei erotu kunnolla kakkutaustaa vasten. Kakku on tehty lähes samalla ohjeella kuin pekaanikakku, mutta sillä erotuksella, että tämän kakun paistoin kakkuvuoassa enkä piirakkavuoassa – kakusta tuli näin paksumpi ja sen myötä mehevämpi. Toinen ero on tietenkin se, että pekaanipahkinät vaihtuivat saksanpähkinöihin.

Olen hieman vierastanut saksanpähkinöitä, koska ne maistuvat muka liian kitkeriltä eivätkä ne ole lainkaan niin makeita kuin monet muut pähkinät. Tämä on kuitenkin ollut iso virhe, sillä saksanpähkinät sopivat leivontaan ja suklaan kaveriksi todella mainiosti.

Pohja
  • 3 dl vaniljanmakuista kasvimaitoa (maustamatonkin käy)
  • 1 dl öljyä
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua tai rouhittua kardemummaa
Saksanpähkinämuruseos
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl fariinisokeria
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 2 tl kanelia
  • 3 dl saksanpähkinämuskaa
  • 1 dl juoksevaa margariinia (ks. vegaaniset juoksevat tästä listasta, myös sulatettu Tummansininen Keiju käy)
  1. Valmista ensin kakun pohja: Mittaa kasvimaito ja öljy kulhoon ja sekoita niiden joukkoon loput aineet. Kaada rasvattuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
  2. Valmista saksanpähkinämuruseos: Sekoita margariinia lukuunottamatta kaikki aineet yhteen. Lisää lopuksi margariini ja sekoita se tasaisesti taikinan sekaan. Ripottele muruseos pohjan päälle.
  3. Paista 190 C-asteessa n. 40 minuuttia tai niin kauan, että kakkuun työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää ulosvedettäessä taikinaa. Peitä kakku paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jotta se ei pala.

4 kommenttia:

  1. Hei ajattelin että tämä saattaa kiinnostaa:

    " Haluatko sinä tehdä onnittelukakun L-Worldille ja osallistua kisaan?

    Etsin luovia kakun/koristeluiden tekijöitä. Tapahtuman luonteeseen parhaiten sopiva kakku palkitaan 100e:n arvoisella palkinnolla. Kakut kuvataan ja tarjoillaan juhlaväelle la 11.12, jolloin juhlitaan 20. L-World -tapahtuma. Tarjolla näkyvyyttä ja korvausta kuluista (mikäli innostut tekemään kakun josta riittäisi isommallekin porukalle). Ota yhteyttä pian jos innostuit. Viestiä saa välittää eteenpäin.

    Ystävällisin terveisin,
    Kristiina Puukko
    kristiina.puukko@gmail.com (040 569 4711)

    Lisätietoja tapahtumasta:
    http://www.dtm.fi/
    http://www.myspace.com/lworldbileet
    http://www.facebook.com/group.php?gid=5226105628
    http://www.facebook.com/event.php?eid=106213736113317 "

    VastaaPoista
  2. Voisi kyllä tosiaan kiinnostaakin - kiitos vinkistä! Olen sattumalta tuona ajankohtana Helsingissä, joten ajallisestikin tuo sopisi hyvin. Täytyypä laittaa mietintään..

    VastaaPoista
  3. Minustakin saksanpähkinät maistuvat kitkeriltä semmoisenaan, mutta kun niitä paahtaa tai paistaa, tulee mausta herkullinen. Olen alkanut tehdä niin, että jos teen suklaa- tai pähkinäkakkua, pistän vuokan pohjalle muutaman saksanpähkinän ennen kuin kaadan taikinan siihen päälle. Ovat herkullisia sitten syödessä.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa tosi hyvältä idealta tuo pähkinöiden laittaminen kakkuvuoan pohjalle. Seuraavaa kuivakakkua varten voisinkin jauhottaa kakkuvuoan pähkinärouheella! Luulen, että omalla kohdallani pähkinöiden paahtamisen tuoma mielihyvä johtuu siitäkin, että saan allergisen reaktion raaoista pähkinöistä. Elimistö luultavasti pitää peukkuja siksikin kypsennetyille pähkinöille :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu