perjantai 21. tammikuuta 2011

Uutisia hyytelöimisrintamalta


Jee! Toisinaan hieman hankalasti käyttäytyvälle (ja myös hieman kalliille) agar agarille näyttäisi löytyneen hyvä vaihtoehto nimeltä VegeSet. Tuote on valmistettu karrageenistä eli merilevästä, kuten agar agarkin. Karrageenin lisäksi tuote sisältää natriumsitraattia ja kaliumkloridia.

VegeSet sekoitetaan kylmään nesteeseen, jonka jälkeen neste kuumennetaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Tämän jälkeen neste onkin valmista kaadettavaksi astiaan, jossa se hyydytetään. Agar agar saattaa tehdä soija- tai muusta kasvimaidosta (kuten myös lehmänmaidosta) rakeista, mutta VegeSetin kanssa näin ei pitäisi käydä ainakin jos uskotaan sitä, mitä tuotteen verkkosivuilla sanotaan sekä omaa kokeiluani.

VegeSetiä tarvitaan yksi teelusikallinen (5 ml) puoleen litraan nestettä. (Virallisesti pussin kyljessä lukee 1 tl / 1 pint, joka on n. 5,7 dl. Puolta nestelitraa kohden tarvittaisiin siis n. 4,4 ml VegeSetiä.) VegeSet tuntuukin näin ollen suht riittoisalta ainekselta. Pussissa on 25 g, josta riittää tosi moneen hyytelöön. Runsaudensarvessa pussi maksaa alle kolme euroa. Jos olet nähnyt VegeSetiä jossain muualla, niin vinkkaathan siitä kommenttiosiossa, jotta myös muut kuin tamperelaiset pääsevät tätä testailemaan! Minua kiinnostaa myös kuulla muiden kokemuksia VegeSetistä.

Ehdin tehdä vasta yhden (ruman) VegeSet-kokeilun, ja koska se onnistui niin hyvin, halusin tulla heti kirjoittamaan ja hehkuttamaan. Testihyytelön perusteella tuote näyttäisi toimivan juuri niin kuin sen pitäisikin toimia. Käytin 2,5 dl valmista soijakaakaota sekä puoli teelusikallista Vegesetiä, jotka kuumensin ja kaadoin silikoniseen torttuvuokaan. Koska vuoka oli korkea, oli hyytelö vaikea saada siitä pois, mistä johtuen hyytelö on hieman kolhiintunut pinnaltaan. Tästä huolimatta hyytelö oli hyytelöä, joka hyllyi, kuten hyytelön kuuluukin hyllyä ollen silti kiinteä. En malta odottaa, että minulla on aikaa testata tuotetta enemmänkin esimerkiksi juustokakussa ja muissa vastaavissa jälkiruoissa!

Päivitys 26.3.2011: Runsaudensarven lisäksi myös Vegetukku myy VegeSetiä. Vegetukku toimii verkkokauppana ja aivan näinä päivinä myös livenä Turussa.

21 kommenttia:

  1. Kiitti vinkistä, pitääpä huomenna poiketa Runsaudensarveen ostoksille.

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä :)

    Ja muuten sellasta vielä, että tuo valkoinen röpellys tuossa kuvassa on kookoshiutaletta, jonka laitoin siihen hämäykseksi, jotta hyytelön röpellys ei niin näkyisi.

    VastaaPoista
  3. No mutta hei, täähän kuulostaa suorastaan mahtavalta. Asun Helsingissä, joten lupaan katella ympärilleni täälläpäin :)

    VastaaPoista
  4. Jos ei löydy, niin kannattaa vinkata ainakin Asokassa ja Ekolossa, että ottaisivat tätä valikoimiin :)

    VastaaPoista
  5. Miksi mun pitää asua Joensuussa :/

    Ainoa toivoni taitaa olla se, että joku nettikauppa ottaisi myyntiin.

    VastaaPoista
  6. Eihän näitä sivuja meinannut Kamomillan konditorian sivuiksi tunnistaa. Hyvältä näyttää! Mutta mä haluan tänne takaisin sen bannerin söpön haukatun muffarin :D

    VastaaPoista
  7. Ei huolta, Tiina! Muffinssi on tulossa takaisin, mutta siihen liittyy vielä hieman säätämistä. Mä voin jonkin verran diilata noita VegeSet-pusseja, jos mulle laittaa osoitetiedot sähköpostiin (löytyy Info-sivulta). Pussi on sen verran pieni, että se mahtuu tavalliseen kirjekuoreen.

    VastaaPoista
  8. Oulun P&S:ssa sanoivat, että tilaavat VegeSetiä. Hyvä juttu! Melkein en malttaisi odottaakaan.

    VastaaPoista
  9. Hyvä! VegeSetiä on saatava koko Suomeen :)

    VastaaPoista
  10. Hei! Kiitos tästä postauksesta. :) Se oli varsin hyödyllinen ekassa VegeSet-kokeilussani.

    VastaaPoista
  11. Hei! oletko ehtinyt kokeilla Vegesettiä juustokakun hyydyttämisessä? Onko mitään vinkkejä? luin tuolta Liivatteetta keittiössä osiosta tämän:

    Laske VegeSetin tarve käyttäen koko hyytelöitävän massan tilavuutta, ei siis pelkästään ohjeessa käytettävän nesteen tilavuutta.
    Käyttöohje: Sirota jauhe kylmän nesteen päälle ja kuumenna varovasti koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada hyytelöaines muotteihin tai sekoita muun hyytelöitävän massan joukkoon.

    Josta päättelin, että vegesettiä voisi siis käyttää liivatteen tavoin juustokakun hyydyttämisessä, eli voisi sekoittaa muun aineksen joukkoon. Oon kaksi kertaa yrittänyt, enkä ole saanut kakkua hyytymään. Viimeisin yritykseni oli glögikakku, jossa liivate keitetään 1dl:aan glögitiivistettä. Yritin tuohon dl:aan sitten sekoitella reilu 2tl vegesettiä ja sehän jämähti lämmittäessä kattilaan hirveäksi klöntiksi, eikö sitten kyllä hyytelöittänyt kakkua yhtään.. onko jotain vinkkiä miten kakun saisi tehtyä? en ole löytänyt reseptiä juustokakkuun vegesetillä.. :(

    Kiitos avusta!

    VastaaPoista
  12. VegeSet pitää kuumentaa, jotta se jäähtyessään jähmettyy. Jos sen kuumentaa pienessä määrässä nestettä, siitä tulee tuollainen klöntti - valitettavasti pieni määrä nestettä voi joskus olla isokin määrä. Olenkin käyttänyt VegeSetiä vain sellaisiin juustokakkuihin, joiden massassa on iso osa sellaisia aineksia, jotka voi kuumentaa.

    Hyvä, että huomautit tästä, niin voin lisätä tiedon tuonne liivatteettomuusosioon :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos! En löytänyt täältä vegeset-juustokakun reseptiä, niin olisiko sun mahdollista lisätä tänne joku tuollainen mainitsemasi resepti, missä paljon kuumennettavia aineksia? :) voisin sellaista sitten yrittää. Ei ole vielä tullut vastaan, enkä oikein itse osaa soveltaa kun en kummoinen jauhopeukalo ole :)

    VastaaPoista
  14. Multa ei vielä löydy valmista VegeSet-juustokakun ohjetta, koska ne vaativat vielä vähän hiomista :) VegeSetin annostelu- ja käyttöohjeet on aikalailla samat kuin agar agar jauheen. Karpalojuustokakkua voisi ehkä siis kokeilla VegeSetillä.

    VastaaPoista
  15. Lappeenrannassa olen muistaakseni nähnyt Vegekaupassa :)

    VastaaPoista
  16. Joo, Vegekaupassa varmasti on, koska Vegetukussakin sitä myydään :)

    VastaaPoista
  17. Oulun Punnitse ja Säästä:stä löytyi, en muista tarkkaa hintaa, mutta siinä 3e kieppeillä se oli. Nyt testaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löytyi! Tuo on ehkä hieman kokenut inflaatiota, koska Dr. Oetkerin Vegegeliä löytyy niin monesta tavisruokakaupasta. Omat vähäiset kokemukseni molemmista osoittavat kuitenkin Vegesetin paremmuuden suuntaan :)

      Poista
  18. Karrageeni aiheuttaa syöpää ja on kielletty mm. lastenruuissa kokonaan. Kannattaa perehtyä siihen, mitä suuhunsa laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Evira ei ole määritellyt karrageenin saannille päivittäistä ylärajaa. Eviran sivuilla lukee myös näin: "Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Enimmäismäärärajoitus hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa." (Lähde: http://urly.fi/yis)

      En löytänyt ajantasaista tietoa siitä, että karrageeni olisi kielletty lastenruoissa. Jos näin kuitenkin on, niin VegeSetiä ei tällöin tietenkään pidä käyttää lastenruokien valmistukseen.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu