lauantai 26. helmikuuta 2011

Pullan voiteleminen


Huom! Olen kirjoittanut päivitetyn ja ajantasaisemman version pullien voiteluvinkeistä. Pääset tekstiin tästä linkistä.

Laskiaista odotellessa testasin erilaisia pullanvoiteluaineksia. On makuasia, haluaako voidella pullat siksi, että niistä tulisi kauniimman näköisiä, mutta voiteleminen estää pullan pinnan kuivumista ja kovettumista paistamisen aikana. Sekin on toki makuasia, jos sattuu tykkäämään hieman kärvähtäneestä pullasta. Kuitenkin erityisesti silloin pullat kannattaa voidella, jos haluaa pullien pinnalle ripoteltujen mantelilastujen, raesokerin tai muiden vastaavien koristeiden pysyvän paremmin kiinni. Kananmunaa ei tähän kuitenkaan tarvita!

Testasin seuraavat setit:
  • Öljy
  • Öljyn ja soijamaidon sekoitus: 1 osa öljyä ja 1 osa soijamaitoa
  • Sulatettu margariini
  • Kahvi
  • Kahvin ja margariinin seos: 1 osa kahvia ja 1 osa margariinia
  • Vesi–sokeriseos: 1 osa vettä ja 1 osa sokeria. Pullat kannattaa voidella joko ennen paistamista ja  sen jälkeen tai kokonaan vasta paistamisen jälkeen. Tämä riippuu lähinnä siitä, pitääkö pullan pintaan kiinnittää jotain. Kannattaa kokeilla myös fariinisokeria!
  • Soijavanukas
  • Agar-agar (1 tl agar agar jauhetta ja 3 rkl vettä kiehautetaan joko liedellä tai mikrossa paksuhkoksi tahnaksi. Vinkki on napattu Vegaanista-blogista.)
  • Ei mitään
Kuvasta näkyy, miten kukin käyttäytyi uunissa. (Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana.) Agar agar ja soijavanukas olivat selvät ykköset niin kiillon kuin värinkin suhteen, mutta koska soijavanukas on helpompi käyttää ja löytää ja koska se on myös halvempaa, kiilaa se agarin edelle. Kolmoseksi pääsi sokeri–vesiseos. Loput testatut ainekset vaikuttivat kyllä myönteisesti pullien väriin ja pinnan koostumukseen, mutta eivät tuoneet pullan pintaan kiiltoa. Mielenkiintoista on se, että öljyllä voideltu pulla tuli uunista ehkä vieläkin kuivemman näköisenä kuin kokonaan voitelematon pulla.


Pullat voi toki jättää kokonaan voitelematta. Silloin niiden pinnasta saa kauniin sirottelemalla niiden päälle tomusokeria, kuten tässä laskiaispullassa.


Pullan ohjeen löydät täältä. Pullan sisälle voi sujauttaa mansikkahilloa tai mantelimassaa sekä soija- tai kaurakermavaahtoa. Sitten onkin aika lähteä pulkkamäkeen huutelemaan: "Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä!"

25 kommenttia:

  1. Mitä soijavanukasta käytit ja lätkitkö sitä vaan rennosti sellaisenaan pullan päälle? Miten se on edes levitettävissä siihen?

    Kieltämättä aika ideaali tuo agar-agar versio. Muistaakseni itse kerran kokeillut vesi-siirappiseosta, paremman puutteessa meni sekin.

    VastaaPoista
  2. Tällä kertaa käytin Rainbow'n vanukasta, mutta aikaisemmin käytin Alproa. Kumpikin toimii tosi hyvin.

    Voitelin pullat normaaliin tapaan pullasudilla. Kun vanukasta ensin hieman sekoittaa, tulee siitä tarpeeksi juoksevaa, jotta sillä voi voidella pullat.

    VastaaPoista
  3. Hieno vertaileva tutkimus. Olen aina käytänyt vain soijamaitoa, ja ollut ihan tyytyväinen siihenkin, kun en niin ole kiillon perään. Ehkä voisin kokeilla myös tuota agar-versiota.

    VastaaPoista
  4. Halusin testailla eri juttuja, koska moni kokee, että pullat on pakko voidella jollakin. Itse olen yleensä jättänyt pullat ja varsinkin korvapuustit kokonaan voitelematta tai voitelen ne paistamisen jälkeen sokerivedellä. Voi tosin olla, että tämän testin jälkeen tulen käyttämään soijavanukasta aina kun leivon pullaa :)

    VastaaPoista
  5. Hyvä kun muut vertailee omasta puolesta, voi itse sitten vain napata parhaimmat tavat! :)

    Öljyhän on pelkkää rasvaa niin sen takia sillä voitelu antaa tuollaisen voipullamaisen pinnan, joka näyttää vähän kuivahtaneelta.

    VastaaPoista
  6. Tää oli hauska testi tehdä, koska en ole kokeillut useimpiakaan noista voitelutavoista aikaisemmin :) Ja noinhan se menee rasvan kanssa. En vaan tullut sitä ajatelleeksi itse.

    VastaaPoista
  7. Hauska kokeilu! Sitten on vielä mahdollista paistamisen jälkeen voidella sulalla margariinilla ja kastaa sokeriin. SAnotaankohan niitä kristallipulliksi..

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä idea tämäkin! En oo itse tainnut koskaan tehdä niin, mutta aion seuraavalla pullanleipomiskerralla kokeilla.

    VastaaPoista
  9. Vau... Olet tehnyt hienon tutkimustyötä!

    VastaaPoista
  10. Itse teen aina kristallipullia. Sokerin seassa vielä vähän vaniljaa tai vaniljasokeria tekee hyvän maun :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos muistutuksesta, Essi :) Pullaa tekisi mieli, joten ehkäpä pitää tosiaan testata noita kristallipullia lähiaikoina.

    VastaaPoista
  12. Kiitos Kamomilla, olen yksi niistä, jotka luulevat että vain kananmunalla voidellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Hilkka!

      Tarkoituksenani ei tietenkään ole kettuilla kenellekään tästä aiheesta, mutta on kyllä harvinaisen hassua, kuinka tiukassa kananmunauskovaisuus leipomismaailmassa onkaan :)

      Poista
  13. Mie voitelen aina soijakermalla! Hyvä on se

    VastaaPoista
  14. Miten mahtaa käyttäytyä maustamaton soijajogurtti?? :------)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo koskaan kokeillut, mutta ei se varmastikaan ainakaan pilaa pullia :) Sitä en tiedä, että saako sillä pulliin kiiltoa vai suojaako se vain pullia kuivumiselta paistamisen aikana.

      Poista
  15. jos alpron vaniljavaukas toimii pullien voitelemisessa niin toimiikohan alpron vaniljakastike? vai saakohan sitä edes laittaa uuniin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut, mutta uskoisin, että toimii :) Ne ovat kuitenkin aika samankaltaisia tuotteita rakenteeltaan.

      Poista
  16. Hei! Kiitos hyvästä vertailusta. Agar agaria löytyy kaapista niin sillä mennään tällä kertaa, mutta riittääkö siis pelkkä kiehauttaminen tässä tapauksessa? Tuli vain mieleen kun yleensä kuitenkin agaria pitää keitellä useita minuutteja, jos sen haluaa esim. jähmettyvän, mutta onko sillä väliä kun käyttää voitelussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tosi vanha postaus, joten mulla on kertynyt tän jälkeen enemmän kokemusta agar-kiilteestä :) En tee sitä enää tuolla tässä kirjoitetulla systeemillä, jossa tulee paksua tahnaa, sillä nestemäisempikin toimii oikein hyvin ja on helpompi tehdä. Itse teen siis yleensä niin, että laitan neljäsosa teelusikallisen agarjauhetta puoleen desiin vettä ja kuumennan niin kauan, että agar liukenee. Yleensä ihan minuutin kiehuminen riittää oikein hyvin. Tarkoitus kuitenkin on, että agar agar on liuennut nesteeseen, jotta se toimii.

      Poista
  17. Hieno vertailu! Paistamisen aikana tapahtuva pullan ruskettuminenhan johtuu sen pinnalla olevien sokerien ja proteiinien välisestä reaktiosta (ns. Maillard-reaktio), jolloin enemmän proteiinia sisältävät soijavanukas ja agar agar toimivat siinä paremmin kuin muut.

    VastaaPoista
  18. Hei!

    Voiteletko pullat agaragar-seoksella ennen uuniin laittamista?

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu