lauantai 9. huhtikuuta 2011

Krokotiilin minttusuklaamoussekakku

Varo tai haukkaan!

Minttusuklaamousse on ihanaa ja erityisen hyvin se sopii tähän ei yhtään liian makeaan täytekakkuun. Krokotiilikakusta tuli tosi korkea, sillä paistoin sitä varten kaksi kertaa allaolevan kakkupohjan. (Muut allaolevat ohjeet on mitoitettu korkealle kakulle.) Jos et halua tehdä korkeaa kakkua, paista vain yksi pohja ja mieti, haluatko tehdä täytettä ja kuorrutetta ehdotustani vähemmän. Minä en ehkä tekisi, sillä ne ovat ehdottomasti paras juttu tässä kakussa.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Vaalea kakkupohja mille tahansa täytekakulle
(halkaisijaltaan 23-senttiseen vuokaan)
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 1,5 dl öljyä
  • 2 dl omenasosetta
  • 1 dl soijamaitoa tai muuta kasvimaitoa (tai vissyä tai vettä)
  • 3 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl vihreää elintarvikeväriä (ei pakollinen)
  • 2 dl vissyä
  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:een.
  2. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljajauhe.
  3. Sekoita toisessa kulhossa öljy, omenasose, soijamaito, sokeri, suola ja elintarvikeväri. Lisää joukkoon vissy sekä jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Älä sekoita liian kauan, jotta taikina ei sitkostu.
  4. Kaada vuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 50 minuuttia. Peitä kakku paistamisen puolivälin jälkeen leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn puutikkuun ei jää taikinaa tai kun sormella painettaessa kakun pinta pompahtaa takaisin.
  5. Anna kakun levätä paistamisen jälkeen vuoassaan viidestä kymmeneen minuuttiin ja irrota se vasta tämän jälkeen. Tämä auttaa kakkua irtoamaan vuoasta, mikäli rasvaus tai jauhotus on jostain syystä jäänyt liian vähäiseksi.
  6. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat sen. (Krokotiilikakkua varten leikkasin kakun päällä olevan kaarevan osan pois, minkä jälkeen leikkasin kakun kahteen osaan. Koska tein kaksi kakkupohjaa, oli minulla siis lopullisessa kakussa neljä kerrosta.)
Muista kostuttaa kakkupohjasiivut ennen kakun täyttämistä! Itse käytin tähän tarkoitukseen kahvia.

Minttusuklaamousse (täytteeseen ja kuorrutteeseen)
  • 2–3 prk soija- tai kauravispiä (2 prk SoyaToo!:ta tai 3 prk GoGreeniä)
  • 200 g maidotonta minttusuklaata
  1. Vatkaa jääkaappikylmä soijavispi jämäkäksi vaahdoksi.
  2. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Voit lisätä osan suklaasta soijavispin joukkoon rouheena, jos haluat.
  3. Sekoita soijavispi ja sulanut suklaa tasaiseksi seokseksi.
  4. Käytä n. 2/3 moussesta kakun täyttämiseen ja loput kakun kuorruttamiseen.
  5. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan ja kuorruta kakku vasta tämän jälkeen. Näin kakku pysyy kuorrutettaessa muodossaan ja kuorrutetta on helpompi levittää kakun reunoille.

Minttusuklaaganache
  • 2 rkl soijamaitoa
  • 100 g maidotonta minttusuklaata
  1. Kuumenna soijamaito ja lisää sen joukkoon paloiteltu minttusuklaa.
  2. Sekoittele, kunnes suklaa on sulaa. (Jos ganache tuntuu liian juoksevalta, voi sen joukkoon sekoittaa tomusokeria. Ganache kuitenkin jähmettyy jäähtyessään.)
  3. Levitä ganache kakun päälle veitsellä. Auta ganacheeta valumaan kauniisti kakun reunoillekin, mikäli haluat suklaata myös sinne. Jos haluat reunoille pelkkää suklaata, etkä lainkaan moussea, kannattaa ganache tehdä puolitoista- tai kaksinkertaisena.
Käytä loput minttusuklaamousset kakun reunojen viimeistelyyn.

Kaislikot ja krokotiilit voi muovailla tai leikata muotilla sokerimassasta (esim. Dr. Oetker) tai mantelimassasta, jotka on värjätty vihreällä elintarvikevärillä. Hyvän krokotiilivärin saa sekoittamalla vihreää elintarvikeväriä ja kaakaojauhetta keskenään.
Älä anna suttuisen kuorrutusalustan häiritä! Krokotiili voi silti haukata!

Krokotiilikakku pääsi juhlistamaan Naiskulttuuripäivien 30-vuotispäivän vegaanista kakkubrunssipöytää kahden muun tekemäni makean kakun kanssa. Suolaiset kakut valmisti Tampereen vanhin ja paras kasvisravintola eli Gopal. Kakkupöytä näytti oikein ruokaisan makealta!


Tämä sitruunainen mansikkatäytekakku on pohjaltaan väriä lukuunottamatta sama kuin krokotiilikakku. Se on kostutettu sitruuna- ja limemehun sekä veden ja sokerin seoksella ja täytetty mansikkasoseella ja soijavispillä. Soijavispiä on käytetty myös kakun kuorruttamiseen kinuskin ohella. Pienet sydämet on tehty elintarvikevärillä värjätystä sokerimassasta.


Hyvää synttäriä NaKu-päivät!

8 kommenttia:

  1. Kakut näyttävät ihan huikean herkullisilta :) Haukkaisin mielelläni molempia kakkuja :)

    VastaaPoista
  2. Ihania kakkuja!! Täytyy leipoa itsekin joku päivä tuota minttusuklaamoussekakkua. Vesi herahti kielelle pelkästä ajatuksesta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Tiinalle ja Santralle! Jos ei jaksa leipoa koko kakkua, voi tehdä vain moussen, sillä se on sellaisenaankin ihan parasta :)

    VastaaPoista
  4. Moi, en löytäny mitään muuta tapaa kysyä, että voisko näitä sun kakkuja tilata omiin juhliin? Cafe Gopalin kakut on hyviä, mutta nää sun on kyl törkeen ihanan näkösiä.

    VastaaPoista
  5. Tällasta pitää kyllä kokeilla itekin :) Aivan mahtavia kakkuja!

    VastaaPoista
  6. Liina: Kiitos paljon :) Oon jonkin verran tehnyt kakkuja kavereille ja nämä kakut olivat ekat, jotka tein ns. ennestään tuntemattomille. Ajatus ei siis ole ihan mahdoton, joten multa voi tarpeen tullen kysyä. Mun sähköpostiosoite löytyy sivun oikean laidan Info-linkin takaa.

    Pia: Kiitos kehuista :)

    VastaaPoista
  7. Mitä minttusuklaata käytit? Siis sellaista ihan plainia vai sellaista jossa on tähnää sisällä?

    VastaaPoista
  8. Jos yhtään muistan oikein, niin käytin Organican minttusuklaata eli tätä: http://www.seriouslyorganic.co.uk/images/swiss4.jpg. Siinä ei oo minttutöhnää, vaan tumman suklaan seassa on minttucrispiä. Oon tosin käyttänyt myös sellaista minttutäytesuklaatakin ja sekin toimii ihan hyvin.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu