keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Sitruunakeksit


Kerrankin leivoin jotain muuta kuin suklaakeksejä! Koska jostain syystä pääsiäiseen liitetään kaikenlaista keltaista ja kirpeää, sopivat nämä keksit oikein hyvin pääsiäisen jälkiruokapöytään.

Sitruunat ovat ajankohtaisia myös siksi, että Sitrustorttuni voitti Biofermen järjestämän Yosa-reseptikilpailun. Iso kiitos siis kaikille sitrustorttutykkääjilleni Facebookissa sekä tietysti kilpailun tuomareille, jotka tekivät lopullisen päätöksen kilpailun voittajasta!

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Sitruunakeksit (n. 24 kpl keksien koosta riippuen)
  • 150 g vegaanista margariinia
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 tl vanilja-aromia tai vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • Yhden sitruunan raastettu kuori (vain keltainen osa)
  • 1 dl kookosjauhoja*
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  1. Sekoita margariini, öljy, sokeri, vesi, vanilja ja sitruunankuori tasaiseksi. Tämä käy helposti haarukalla eli sen kummempia laitteistoja ei tämän taikinan valmistamiseksi tarvita.
  2. Siivilöi loput aineet toiseen kulhoon ja sekoita. Lisää jauhoseos nesteiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Nostele taikinasta jäätelökauhalla tai lusikalla hieman pingispalloa pienempiä nokareita uunipellille ja litistä niitä (kostutetuilla) sormilla hieman matalammiksi. Jätä keksien väliin muutaman senttimetrin verran tilaa, jotta ne paistuvat hyvin.
  4. Paista 190 °C:ssa n. 10 minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet kauniin värin. Keksit ovat uunista tullessaan to-del-la pehmeitä, mutta kovettuvat jäähtyessään. Anna keksien levätä hetkinen uunipellillä ja siirrä ne vasta kymmenen minuutin kuluttua jäähtymään ritilälle.
* Kookosjauhoja voi ostaa ainakin ekokaupoista ja muista erikoisliikkeistä, mutta perusmarketeissa en niihin ole toistaiseksi törmännyt. Kookosjauhojen tilalla voi käyttää vehnäjauhoja tai sitten kookoshiutaleita joko sellaisenaan tai tehosekoittimessa hienonnettuna. Kookoshiutaleita käytettäessä taikina saattaa jäädä alkuperäistä pehmeämmäksi ja murenevaiseksi, joten taikinaan kannattaa tällöin lisätä hieman enemmän vehnäjauhoja tai vähentää taikinan veden määrää.

Kuorrutteen ohje on hieman hatusta vedetty, koska en mittaillut kauhean tarkkaan sitä tehdessäni. Kuorrutteen on tarkoitus olla helposti levittyvää, mutta silti jämäkkää. Kuorrute kovettuu pinnaltaan, joten suurta suttaamisvaaraa ei näillä kekseillä ole.

Sitruunakuorrute
  1. Notkista margariini ja sekoita sen joukkoon osa tomusokerista.
  2. Lisää sitruunamehu, väri ja sen verran tomusokeria, että kuorrute on notkeaa mutta silti jämäkkää. Tomusokeri kannattaa lisätä pienissä erissä.
  3. Laita valmis kuorrute pussiin, leikkaa siitä kulma auki ja pursota keksien päälle tai levitä kuorrute veitsellä.

    2 kommenttia:

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu