sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Portal-kakku


Katselin viime viikonloppuna, kun avomieheni pelasi läpi Portal-nimisen konsolipelin. Peliä pelataan ensimmäisessa persoonassa (first person) eli peli näkyy ruudulla pelattavan hahmon silmien kautta. Pelissä liikutaan paikasta toiseen teleporttien avulla, ja paikoitellen se tuntuu vatsanpohjassa tosi voimakkaasti.



Pelin seuraaminen oli sen verran haasteellista tasapainoelimilleni, että sain siitä matkapahoinvointia ja oikeasti oksensin – tajusin yhteyden huonovointisuuden ja pelin välillä vasta siinä vaiheessa, kun tulin huonovointiseksi myös toisella pelinkatselukerralla. Siitä huolimatta halusin katsella pelin kokonaan läpi, sillä se on todella omaperäinen ja hauska.

Pelissä puhutaan silloin tällöin kakusta ja sille annetaan siinä myös resepti. Googlella löytyy iso läjä Portal-kakkuja, mutta päätin tietysti minäkin ryhtyä Portal-leipuriksi. Valitettavasti jouduin jonkin verran tekemään kompromisseja tämän kakun kanssa. En onnistunut löytämään valmista pekaani-kookoskuorrutetta enkä kalan muotoista myrkkyjätettä.

Kakun pohjana on suklaakakku, johon hain inspiraatiota täältä. Kakku on herkkua sellaisenaankin, joten voit halutessasi jättää täytteet ja kuorrutteet väliin. Paistoin kakun 16-senttisessä irtopohjavuoassa, mutta isompaakin vuokaa voi käyttää. Tällöin kakusta tulee tietysti matalampi ja sen paistoaika lyhenee.

Suklaakakku
  • 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 2 tl omenaviinietikkaa tai muuta etikkaa (etikka ei ole pakollinen)
  • 1,25 dl lämmintä vettä
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 125 g margariinia (vegaaniset margariinit on listattu täällä)
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljaesanssia tai jauhettua vaniljaa (tai 2 rkl vaniljasokeria)
  • 4,25 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  1. Mittaa etikka soijamaidon joukkoon, jotta soijamaito paksuuntuu. (Etikka ei ole välttämätön, sillä soijamaito toimii sellaisenaankin. Etikka auttaa myös nostatusaineita toimimaan paremmin.) Yhdistä kaakao ja vesi toisessa kulhossa. Veden ei tarvitse olla kiehuvan kuumaa, sillä riittää, että kaakao liukenee siihen. Sekoita kaikki nesteet keskenään.
  2. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Siivilöi vehnäjauho, leivinjauhe ja ruokasooda erilliseen kulhoon ja sekoita ne.
  3. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita ne tasaiseksi.
  4. Kaada taikina rasvattuun ja jauhotettuun vuokaan (⌀ 16–20 cm) ja paista uunin keskitasolla 190 °C:ssa 40–50 minuuttia. Kakku kannattaa peittää paistamisen puolen välin jälkeen leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn veitseen tai tikkuun ei jää raakaa taikinaa.
  5. Anna kakun levätä viitisen minuuttia vuoassaan ennen irrottamista tai kumoamista. Anna kakun jäähtyä vähintään tunnin verran ennen sen leikkaamista ja koristelemista. Jos teet Portal-kakun, leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan.
Kakun väliin tulee pekaani-kookos-kinuskitäytettä ja päälle kaakaokuorrutetta sekä suklaamurskaa. Kakku koristellaan vaniljakuorrutteella, kirsikoilla sekä kynttilällä. Toistaiseksi ainoat vegaaniset punaiset koristekirsikat valmistaa Meira, muissa on uutettua ötökkää eli karmiinia.


Pekaani-kookos-kinuskitäyte
  • 0,5 dl kookoshiutaleita
  • 2 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
  • 0,5 dl soija- tai kaurakermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • Hippunen suolaa
  1. Paahda kookosta kuivalla paistinpannulla, kunnes se on saanut hieman väriä. Tee sama pekaaneille. Voit halutessasi jättää tämän vaiheen väliin, mutta näin saat kookoksen ja pekaanien aromit paremmin esiin.
  2. Valmista kinuski keittämällä soijakermaa ja fariinisokeria muutaman minuutin ajan. Kinuski on valmista, kun se on selvästi paksuuntunut ja kun se jähmettyy muotoiltavaksi, kun sitä tiputtaa pienen tipan kylmään veteen.
  3. Lisää suola, pähkinät ja kookos kinuskin sekaan. Ripottele ja painele vielä lämmin täyte kakun alaosan päälle. Paina kakun yläpuoli paikalleen ja valmista kaakaokuorrute.

Kaakaokuorrute
  • 50 g margariinia
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 4 dl ruokotomusokeria
  • 1 rkl soijamaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • pieni liraus vaniljaesanssia tai ripaus jauhettua vaniljaa
  • Koristeluun n. 150 g maidotonta suklaata pieneksi rouhittuna, 8 kirsikkaa ja pieni annos vaniljakuorrutetta, jonka voi tehdä tällä samalla ohjeella jättämällä kaakaon pois
  1. Vatkaa margariini, kaakao ja puolet tomusokerista tasaiseksi.
  2. Lisää soijamaito ja vanilja sekä niin paljon tomusokeria, että kuorrute on helposti levittyvää.
  3. Levitä kuorrute kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Painele suklaarouhetta kakun pintaan siten, että kakku on kauttaaltaan suklaan peitossa. Pursota kahdeksan pyöreää vaniljakuorrutekasaa tasaisesti kakun päälle ja aseta niihin kirsikat.


Kakku on valmis tarjottavaksi heti, mutta ei ota nokkiinsa parin päivän jääkaapissa odottelustakaan. Tämä kakku on sen verran täyteläistä, että näinkin pienestä kakusta riittää helposti kuudelletoista makeannälkäiselle.

17 kommenttia:

  1. Mähän tein kans tätä alkuvuodesta, mutta se ei ollut ihan yhtä menestys :D Moni kakku päältä kaunis...
    http://www.flickr.com/photos/seitti/5397621574/

    VastaaPoista
  2. Olisiko vika ollut siinä, että laitoit liikaa myrkkyjätettä ja se maistui siitä läpi? :D

    VastaaPoista
  3. Ai vitsit että näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  4. Me on tehty tätä jo kahdesti nyt, mutta kummallakin kerralla ehdittiin syödä ennen kuin täytettiin tai kuorrutettiin :). Hyvää oli! Pitää tehdä vielä versio, jossa on fyllinkiä ja kreemiä, mutta ensin varmaan mokkapaloja...

    VastaaPoista
  5. Kiitti, Tiina H.! Mua nauratti sun viesti kovasti :)

    VastaaPoista
  6. On kyl ihan pakko koittaa tätä! Pidetään mun kaverin kanssa pelisessiot jonne tykätään leipoa kaikkea, niin mikäs sen mieluisampaa kuin tämä! Kiitos hienosta ohjeesta.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Anonyymille! Teemakakkuja on aina tosi kiva tehdä :)

    VastaaPoista
  8. Koitan saada onnistumaan synttärikakuks ittelleni! Resepti näyttäis olemaa iha kohdallaa, paljon kiitoksii jo etukäteen !!!

    VastaaPoista
  9. Hyvää synttäriä sitten vaan näin etukäteen, Tommi :) Toivottavasti kakku on mieleinen.

    VastaaPoista
  10. http://imageshack.us/photo/my-images/41/photo0492i.jpg/
    Tollanenhan siitä tuli! Tänään tein synttäreiksi ja siit tuli litteähkö, tosin olin mitannut margariinin väärin. Enkä tasannut kakkutaikinaa vuoalla ni siitä tuli sitte hieman kupumainen päältä. Omia virheitä kaikki :D
    Oon aika varma et on tosi maistuvaa ja seuraavalla kerralla koitan sit ulkosest hiukan nätimpää :P
    Tuhannet kiitokset reseptistä !!!

    VastaaPoista
  11. Ihan on aidon näköinen kakku! Toivottavasti myös maistuu hyvältä :) Jos sun vuoan halkaisija oli enemmän kuin 16 cm, niin kakku saattoi jäädä siksi vähän lättänäksi. Mullakin kakuissa se keskikohta usein kohoaa enempi kuin reunat, mutta yleensä vain leikkaan sen ylimääräisen osan pois ja syötän töissä työkavereille.

    VastaaPoista
  12. Minä tein tämän parhaalle kaverilleni synttärilahjaksi ja kakku onnistui todella hyvin! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  13. Oi mahtavaa! Kiva, jos kaverikin tykkäsi :)

    VastaaPoista
  14. Voiko tän tehä gluteiinittomana, tai siis tän pohjan? Oon tehny tällä pohjalla paljon kakkuja ja ihmiset on hirveesti tykänny ja nyt tartteis tehä gluteiiniton pohja. :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo valitettavasti tästä kokemusta. Uskoisin, että jos vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää taikinaan neljäsosa- tai puoli teelusikallista ksantaania, niin saattaisi ehkä toimia. Käytän itse yleensä Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta gluteenittomissa jutuissa. Jauhojen määrä voi olla vähän eri kuin vehnäjauhoja käytettäessä, joten kannattaa ehkä lisätä jauhoja vähitellen, kunnes taikina on sopivan paksuista. Kerro, jos kokeilet, että miten onnistuu :)

      Poista
    2. Täytyypä tehdä testikakku ennen varsinaista tapausta. :--)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu