lauantai 25. kesäkuuta 2011

Raparperi-mansikkapiirakka


Juhannus on tältä erää vietetty soijaleikkeitä, tofua, seitanmakkaraa ja maissia grillaten sekä saunoen ja järvessä pulikoiden. Juhannuspäivän aamupalan jälkiruoaksi söimme tällaista kesäisen perinteistä piirakkaa. Tämä peruspohja sopii muillekin piirakoille, joten myös syksyn omenapiirakat voi tehdä samalla ohjeella.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Täytteen aineksia saa laittaa reilummallakin kädellä, jos ei halua kaiken täytteen katoavan paistettaessa piirakan sisälle. Laitoin täytteeseen kokeeksi desilitran pilkottuja macadamiapähkinöitäkin (ne ovat nuo kärvähtäneen näköiset pampulat tuossa piirakan päällä), mutta en vakuuttunut niiden vetiseksi muuttuneesta rakenteesta. Yksi syöjä tosin piti niistä, joten eivät olleet ihan hutiosuma. Jätin ne kuitenkin tuosta varsinaisesta ohjeesta pois.

Raparperi-mansikkapiirakka

Täyte
  • 1 raparperinvarsi
  • 2 dl mansikoita
  • 1 rkl ruokosokerisiirappia (tai muuta makeutusta)
Pohja
  • 2 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 75 g vegaanista margariinia sulatettuna (tai 0,75 dl juoksevaa vegaanista margariinia tai öljyä)
  • 1 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  1. Rasvaa ja jauhota piirakkavuoka, irtopohjavuoka tai muu sopiva vuoka. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:en.
  2. Kuori raparperi ja pilko se. Poista mansikoista kannat ja halutessasi pilko nekin. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.
  3. Sekoita toisessa kulhossa kauramaito, margariini, sokeri, suola ja vanilja. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toisessa astiassa ja sekoita ne sen jälkeen märkien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada taikina vuokaan ja ripottele täyte sen päälle. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia eli kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.
  5. Syö sellaisenaan tai tarjoile soija-, kaura- tai riisijätskin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu