maanantai 22. elokuuta 2011

Suklaamuffinssi ja minttusuklaamoussekuorrutus (gluteeniton)


Omakehu haiskoon, mutta en ole koskaan tehnyt näin meheviä ja kuohkeita gluteenittomia muffinsseja. Fatmobile tarjoili näitä tänään ja kehuja tuli kyllä muualtakin kuin omasta suustani. Ylistys psylliumille!



Gluteenittomat suklaamuffinssit (12 kpl)
  • 1 tl psylliumia
  • 2,5 dl riisimaitoa tai muuta gluteenitonta kasvimaitoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa tai muuta etikkaa
  • 1 dl öljyä
  • 0,5 tl vaniljaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 0,75 dl kaakaojauhetta
  • 3 dl riisijauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  1. Vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla tai käytä sellaisia muffinssivuokia, jotka pysyvät muodossaan paiston aikana. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:en.
  2. Yhdistä psyllium, riisimaito, omenaviinietikka, öljy, vanilja, suola, sokeri, fariinisokeri ja kaakaojauhe. Anna seoksen turvota viitisen minuuttia.
  3. Vatkaa sähkövatkaimella joukkoon riisijauhot, maissijauhot sekä ruokasooda. Vatkaa vähintään viisi minuuttia.
  4. Jaa vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 24 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Minttusuklaamousse
  • 100 g maidotonta minttusuklaata
  • 1 prk SoyaToo!-soijavispiä tai muuta vaahtoutuvaa kasvikermavaahtoa.
  1. Pilko suklaa ja sulata se vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa.
  2. Vatkaa soijavispi kuohkeaksi, lisää sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  3. Anna moussen jähmettyä jääkaapissa kymmenen minuuttia ennen sen pursottamista. Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa.

6 kommenttia:

  1. Nams! Myydäänkö tuota psylliumia jonain jauheena vai ihan siemeninä, ja mistä olet sitä ostanut?

    VastaaPoista
  2. Psylliumia myydään ihan perusruokakaupoissakin. Purkki löytyy jauho-/leivontaosastolta ja näyttää samalta kuin leivinjauhepurkit. Itse olen nähnyt ja käyttänyt vain sellaista leseen näköistä psylliumia, enkä tiedä, onko sitä olemassa muunlaisena. Tosi ihastunut olen kyseiseen ainekseen, koska sillä tuntuu saavan ihmeitä aikaiseksi :D

    VastaaPoista
  3. Hei! Mitä minttusuklaata suosittelet? Oma kokemukseni maidottomista suklaista ei nimittäin tähän mennessä ole ollut ollenkaan hyvä. Suklaat ovat lähinnä maistuneet puulta :(

    VastaaPoista
  4. Moi! Yleensä käytän Organican minttusuklaata, mutta vegaanisia minttusuklaita tekevät myös mm. G&B, Plamil, Divine, Dammenberg ja Pirkka.

    Puun maku johtuu hyvin pitkälti siitä, mihin makuihin oma suu on tottunut ;) Jos on tottunut syömään vaaleita lehmänmaitosuklaita, ei ole mitenkään ihmeellistä, jos 78-prosenttinen tumma suklaa maistuukin pahalta. Sen raaka-aineet ovat toiset ja sitä myös pitäisi syödä toisin. Tummiin suklaisiin kannattaa suhtautua kuin ne olisivat imeskelykarkkeja eikä kuin ne olisivat sipsejä :D

    Maidottomista suklaista löytyy myös hyvin vaaleita ja jopa valkoisia suklaita. Nekin tietysti maistuvat erilaisilta kuin lehmänmaitosuklaat, koska niissä ei ole lehmänmaitoa, mutta jos kaakaon intensiivinen maku on ongelma, niin näissä suklaissa sitä ongelmaa ei ole.

    Koska tässä ohjeessa minttusuklaa sekoitetaan muihin aineksiin, on tämä hyvä tapa tutustua maidottomiin suklaisiin.

    VastaaPoista
  5. Mie käytin rainbown vegaanist minttusuklaata. Ekalla kerralla käytin soodaa kuten ohjeessa ja se maistui mielestäni hieman läpi, nyt tein leivinjauheella ja toimi tosi hyvin, ihan mahrottoman hyviä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! Ruokasoodalla on välillä vähän tapana maistua läpi, mutta onneksi näihin voi käyttää leivinjauhettakin :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu