maanantai 12. syyskuuta 2011

Suklaakesäkurpitsakakku


Olen aikas ihastunut kesäkurpitsaan kakkujen raaka-aineena. Se kiinteyttää ja antaa mehevyyttä, mutta ei häiritsevää makua, kuten esimerkiksi banaani joissain tapauksissa. Tein aikaisemmin kardemummaista kesäkurpitsakakkua ja siitä gluteenittoman version. Kesäkurpitsakakkutrilogia päättyy tällä kertaa suklaakakkuun. Tämä kakku ei ihan päässyt top kymppiini kuivakakkukategoriassa, mutta ihan kelpo peruskuivakakkua tämä kuitenkin on.


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Kesäkurpitsasuklaakakku
  • 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 1 dl vettä
  • 2 dl öljyä
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua vaniljaa
  • 100 g maidotonta suklaata
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,25 tl leivinjauhetta
  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka ja laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Sekoita raastettu kesäkurpitsa, vesi, öljy, sokeri, suola ja vanilja keskenään.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa ja sekoita se taikinan joukkoon.
  4. Yhdistä vehnäjauhot, ruokasooda ja leivinjauhe ensin keskenään ja sitten taikinaan.
  5. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja paista esilämmitetyssä uunissa kypsäksi n. 50 minuuttia. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää raakaa taikinaa.
  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia ennen kumoamista.

Raastoin kesäkurpitsan karkealla terällä, joten valmiissa kakussa näkyy joitakin vaaleampia länttejä. Kesäkurpitsa kannattaakin raastaa hienolla terällä, jos haluaa kakusta tasaisen värisen.

4 kommenttia:

  1. Näyttää ainakin kovin hyvältä! On jo pitkään ollut tarkoitus kokeilla tuota kardemumma kesäkurpitsakakkua. Nimikin kuulostaa niin syksyiseltä ja herkulliselta! Ajattelin että jos siihen tekisi jonkun näyttävän kuorrutteen päälle, niin siitä voisi muodostua aika helppo ''kylään vietävä'' kakku :)

    Olen itsekkin kokeillut viimeaikoina kesäkurpitsaa leivonnaisissa, tälläkin hetkellä on uunissa kesäkurpitsa-omenaleipä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Liisa :) Kesäkurpitsa on kyllä supersuosikki tällä hetkellä.

    Kardemummainen kesäkurpitsakakku on tosi hyvää! Vegaaniliitto maistatti sitä (muiden maistiaisten kera) Tulevaisuuskylässä pari viikkoa sitten, ja suurin osa ihmisistä kehui ja pyysi reseptiä mukaan. Sen hyvää makua ehkä lisää se, että sen ei odota ulkonäön ja raaka-aineiden perusteella olevan mitenkään erityistä.

    VastaaPoista
  3. Meneeköhän meillä jokin pieleen sen kardemummaisen kakun kanssa, kun se on sellaista pannukakun kaltaista? Minkä kokoinen vuoka siinä pitäisi olla ja miten paksu ja kuohkea sen pitäis olla valmiina sen kakun? Herkullista se on maultaan kyllä. Ja kun ei ole Oulussa halla vieläkään käynyt, kesäkurpitsaa kypsyy aina vain. Meinas jo olla vitsit vähissä :), mutta onneksi tuli tämä suklaaversionkin ohje. Suurkiitos!

    VastaaPoista
  4. Jos siitä tulee kuohkean pehmeä, niin sitten siinä ei pitäis olla mitään pielessä. Jos se taas on sellaista pannukakkumaisen tahmaisaa, niin sitten olisin huolissani.

    Sen kakun on tarkoitus olla littana, jos sen tekee uunipellillä. Sen paksuus on yhdestä kahteen senttiä. Oon käyttänyt ihan perusuunipeltiä sen paistamiseen, mutta sen voi tehdä myös pienemmässä vuoassa, jolloin siitä tulee luonnollisesti paksumpi.

    Kakku ei välttämättä oo kaikkein kuvaavin sana sille, mutta ei se mun mielestä oo piirakkakaan, koska siinä ei oo mitään täytteitä. Sanon sitä siksi kakuksi, koska se on sellaista tasaista juttua ilman sattumia, täytteitä tai kuorrutteita :D

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu