sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Lämmittävä juustokakku


Olen jo pitkään halunnut testata suolaisen juustokakun valmistamista. Koska jääkaapista löytyi kaikenlaisia tarveaineita, oli tänään se päivä, jolloin ryhdyin tuumasta toimeen. Hyvin hyytyi ja hyvältä maistui!

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Pohja olisi ehkä saanut olla vähän paksumpi, mutta kyllä se toimi näinkin. Käytin irtopohjavuokaa, jonka halkaisija on 24 cm. Näin ollen kakusta tuli suht matala, mutta koska se on maultaan aikas intensiivinen eli hapan, kirpeä ja lempeästi tulinen, riittävät pienetkin palat hyvin. Voit halutessasi paistaa kakun myös pienemmässä vuoassa, jolloin siitä tulee korkeampi, mutta tällöin paistoaika on hieman pidempi.

Lämmittävä juustokakku

Pohja
  • 100 g hapankorppuja
  • 50 g vegaanista margariinia (katso lista täältä.)
  • 1 rkl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa, kasvislientä tai vettä)
Täyte
  • 1 prk Tofutti valkosipuli-yrtti-soijatuorejuustoa
  • 1 prk maustamatonta soijajogurttia yön yli valutettuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 tuore chili
  • 1 tuore paprika
  • 1 valkosipulinkynsi (tai enemmän, minulta löytyi vain yksi)
  • 1 sipuli
  • 1 dl aurinkokuivattua tomaattia (kuivaa tai öljyyn säilöttyä)
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl ruokosokerisiirappia tai sokeria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • tuoretta basilikaa (massan sekaan ja koristeeksi)
  1. Aloita juustokakun valmistaminen valuttamalla soijajogurttia vähintään kaksi tuntia tai mieluiten yön yli. Ohjeet löydät täältä.
  2. Murenna hapankorput tehosekoittimessa mahdollisimman pieniksi murusiksi, mutta ei kuitenkaan jauhoksi. Voit murentaa hapankorput myös käsin, mutta ota huomioon, että hapankorput ovat melko terävää tavaraa. Sekoita hapankorppumurska margariinin ja kauramaidon kanssa tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. (Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa, voit levittää leivinpaperin minkä tahansa muun vuoan pohjalle. Rypistä paperi ensin pieneksi mytyksi, minkä jälkeen sen levittäminen vuoan myötäisesti käy helposti.) Painele hapankorppuseos vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Valmista täyte. Sekoita soijatuorejuusto ja valutettu jogurtti. Yhdistä perunajauhot ensin sitruunamehun kanssa ja lisää ne sitten juustomassaan.Liota aurinkokuivattuja tomaatteja hetken aikaa kuumassa vedessä ja valuta ne. (Jos käytät öljyyn säilöttyjä tomaatteja, valuta niistä öljy mahdollisimman hyvin. Säilytä öljy ja käytä sitä maustamiseen tai paistamiseen.) Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne juustomassan kanssa.
  5. Levitä massa pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja paista 190-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia eli kunnes kakku on hyytynyt. Anna juustokakun jäähtyä, ennen kuin irrotat sen vuoastaan. Koristele tuoreella basilikalla.

3 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen idea! Kiva, että jaoit kokeilusi täällä.

    VastaaPoista
  2. Juuri tälläistä ohjetta on kaivattukin! (: Kauniin näköinen ja varmasti myös erittäin hyvän makuinen, tulee ehdottomasti kokeiluun! Ja uskon jo kokeilematta, että tämä tulee luultavasti päätymään yhdeksi uudeksi lempireseptikseni.. (:

    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  3. Kiitokset teille! Tämä juustokakku oli melko hapan, joten jos sellainen jänskättää, niin sitruunamehun määrää voi vähentää tai sitten tässä voi käyttää Alpron siojajogurttia, joka ei ole niin hapanta kuin Rainbown soijajogurtti.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu