sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Tällä kertaa suklaata raakana, kiitos!


Uskaltauduin tekemään raakasuklaata elämäni toisen kerran ihan itse ilman muiden opastusta. Ensimmäinen kerta ei oikein sujunut, koska en saanut aineksia sekoittumaan keskenään ja lopputulos maistui liikaa kookosöljyltä. Tällä kertaa raakasuklailu sujui oikein hyvin niin sekoittumisen kuin maunkin suhteen, koska jätin kookosöljyn kokonaan pois.



Itselläni ei ole mitään suuren suurta Raakasuklaa tekee elämän hyväksi ja parantaa maailman -agendaa, vaikka mielelläni raakasuklaata syönkin. Lähinnä pidän sen mausta ja erityisesti siitä, että sen voi tehdä itse. Sama makujuttu koskee myös muita niin sanottuja superfoodeja: syön inkamarjoja, koska pidän niiden mausta, mutta on toki ihan kiva, että ne sisältävät myös paljon ravintoaineita. Gojimarjoista en sen sijaan ole koskaan innostunut, enkä ymmärrä, miksi niiden tunkkaista makua ja kuivakkaa suutuntumaa hehkutetaan niin paljon – itseäni niissä kiinnostaa ainoastaan niiden kauniin syvä punainen väri. (Tähän väliin anteeksipyyntö tästä avautumisesta.)

Raakasuklaareseptejä on netti pullollaan. Tässä yksi lisää.

Kamomillan raakasuklaa
  • 50 g kaakaovoita
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl riisilesejauhetta eli tocotrienolsia
  • 1 rkl lucumajauhetta
  • 0,25 tl ruususuolaa
  • ripaus vaniljaa
  • 1 rkl agavesiirappia
  • Sattumiksi sekaan tai koristeeksi pinnalle kaakaonibsejä, inkamarjoja, kookoshiutaleita tai cashewpähkinöitä
  1. Pilko kaakaovoi veitsellä mahdollisimman pieneksi ja sulata se lämpimässä (ei kiehuvassa) vesihauteessa.
  2. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Jos haluat suklaan sekaan sattumia, niin sekoita ne tässä vaiheessa massan sekaan.
  3. Kaada suklaamassa muotteihin tai pieneen rasiaan leivinpaperin päälle. Ripottele koristeet päälle, niin halutessasi.
  4. Anna suklaan kovettua syöntikuntoon pakastimessa tai jääkaapissa.

Mainostauko

Superfoodeista ihan muihin superkivoihin asioihin! Seuraava Ravintolapäivä on lauantaina 19. marraskuuta, ja blogin herkkuja pääsee tuolloin maistelemaan livenä. Café Ysäridisco avautuu asiakkaille Kauppakatu 4:n sisäpihalla klo 18. Luvassa on makeaa ja suolaista pikkupurtavaa sekä discoilua 1990-luvun parhaimpien techno- ja dancehittien tahtiin. Kahvilaa voi mainostella kavereille Facebookissa. Kirjoitan siitä tietysti tännekin lisää, kunhan saamme päätettyä, mitä ruokalistamme pitää sisällään.

    8 kommenttia:

    1. Täällä on kans kokeiltu raakasuklailua ja ihan ok menestyksellä. Käytin kookosöljyä ja mullakin sen maku tuli aika vahvasti läpi, vaikka laitoin appelsiininkuorta ja -mehua sekaan. En ole kokoeillut ollenkaan tuota kaakaovoita tässä, vaikka monet ilmeisesti käyttää molempia. Ens kerralla kokoeilen kyllä kaakaovoin kanssa ja ilman kookosöljyä (keksin sille jo vaihtoehtoista käyttöä hiusten tehohoitoaineena :D) Miten tuo lucumajauhe, onko se seassa vain 'superfood' statuksen takia, vai maun vai koostumuksen..? Eli siis en ole sitäkään vielä itse testannut! Mukavaa väkertämistä tuo raakasuklailu kyllä on :)

      VastaaPoista
    2. Raakasuklaan väkertäminen on kyllä tosi palkitsevaa, kuten ihan mikä tahansa muukin omilla käsillä tehty herkku :)

      Laitoin lucumaa makua ja rakennetta antamaan - en ole edes kauheasti perehtynyt sen ravitsemukselliseen puoleen. Se on aika makeaa, joten agavesiirappia ei tarvitse laittaa niin paljon.

      Käytän itsekin kookosöljyä paljon kosmetiikkana (hoitoaineena, ihovoiteena ja aurinkorasvana), mutta lisään sitä myös smoothiehin ja muihin vastaaviin juttuihin. En ole itse testannut, mutta kookosöljystä ja oliiviöljystä saa kuulemma sekoittamalla hyvänmakuista levitettä leivälle. Tuosta tulisi varmasti tosi hyvää, jos sen sekaan lisäisi vaikka valkosipulia ja yrttejä. Taidanpa huomenna testata :D

      VastaaPoista
    3. Oi että, kuulostaapa kyllä aika hyvältä!! Raporttia odotellessa... :)

      VastaaPoista
    4. Voih, eka kommenttini taisi haihtua jonnekin.
      Minunkin makuuni raakasuklaa on parempaa ilman tai vähemmällä määrällä kookosöljyä. Mutta mahtava määrä sinulla jänniä aineksia ilman, että olisit kovin kiinnostunut supereista ;)

      VastaaPoista
    5. Minä olen laittanut raakasuklaaseen viime aikoina kookosöljyä n. puolet kaakaovoin määrästä (pidän kokosöljyn mausta ;) Goji-marjoja ostin kerran ja se oli kyllä ensimmäinen ja viimeinen kerta. Minäkään en ymmärrä niiden päälle, popsin mieluumin kotimaisia herkku-marjoja :)

      VastaaPoista
    6. Paula: Hih! Taisin jäädä kiinni ;) Oikeasti keittiön hyllyni superfood-osasto on näinkin laaja lähinnä siksi, että satun olemaan töissä kaupassa, jossa niitä myydään. En kuitenkaan käytä näitä tuotteita mitenkään säännöllisesti, vaan silloin tällöin boostaan smoothieta niillä. Riisinlesejauhe on muuten tosi hyvä banaaninkorvaaja!

      Murmeli: Kookosöljy on mielestäni hyvää, mutta jostain syystä en tykkää siitä raakasuklaassa. Ehkä se johtuu siitä, että kookosöljyllä suklaasta tulee ehkä vähän nestemäisempää..?

      VastaaPoista
    7. Kai sulatit kookosöljyn aivan kirkkaaksi nesteeksi ennen käyttöä? (: Samoin hunajan, jos sitä makauttajana käytit?

      Itse olen huomannut, että kookosöljy on pakko lämmittää kevyesti (ja samoin hunaja) ja ainesten sekoittamisjärjestys on oltava tietynlainen, että suklaasta tulee hyvää.

      Tämmöinen vinkki, jos et ole vielä kokeillut! (:

      VastaaPoista
    8. Tuolla ekalla kerralla sulatin kyllä kookosöljyn ja kaakaovoin, mutta tein sen sen verran varovasti, että agavesiirappi ei siksi yhdistynyt sen kanssa. Tällä kertaa lämmitin myös agavesiirappia hieman ennen sen lisäämistä rasvan sekaan ja nyt kaikki onnistuikin tosi hyvin.

      En käytä hunajaa. Lyhyesti sanottuna en muun muassa ole vakuuttunut siitä, että mehiläiset olisivat kanssamme samaa mieltä siitä, että otamme omaan käyttöömme heidän itselleen tekemänsä ravinnon :)

      VastaaPoista

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu