keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Täysjyväspelttikeksit


Näiden keksien juju on siinä, että niihin painetaan heti paistamisen jälkeen kolo suklaata, hilloa tai muuta täytettä varten. Thumb print cookies on tämän keksityypin nimi englanniksi, mutta en keksi, mikä se voisi olla suomeksi. Peukalokeksit? Kolokeksit? Näitä oli hauska tehdä, varsinkin siksi että kerta oli ensimmäinen. Jos haluat jättää keksit täyttämättä, toimii taikina myös sellaisenaan peruskeksitaikinana.

Seuraavan päivän lisäys: Sain juuri vinkin, että näitä kutsutaan sormenjälkikekseiksi! Sen olisin ehkä voinut itsekin päätellä tuosta englanninkielisestä nimestä, mutta aina ei leikkaa..

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Täysjyväspelttikeksit (14 kpl)
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl öljyä
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl pellavarouhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 3,5 dl täysjyväspelttijauhoja
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Sekoita sokeri, öljy, vesi, pellavarouhe, suola, vaniljajauhe ja ruokasooda.
  3. Mittaa sekaan täysjyväspelttijauhot ja sekoita tasaiseksi. Sekoitus onnistuu ensin parhaiten haarukalla ja lopuksi käsin.
  4. Jaa taikina neljääntoista osaan ja pyöritä ne palloiksi. Litistä palloja hieman. (Jos haluat tehdä pelkkiä peruskeksejä ilman koloa, voit litistää keksejä hieman enemmän.)
  5. Paista esilämmitetyssä uunissa kymmenen minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet hiukan väriä.
  6. Paina kekseihin kolot täytettä varten heti, kun olet ottanut ne pois uunista. Jos odottelet muutamaa minuuttia pidemmän ajan, ehtivät keksit kovettua, eikä niihin saa kovin sieviä koloja. Kolojen painamiseen kannattaa käyttää helposti kärähtävien peukaloiden sijasta pullon korkkia, snapsilasia tai muuta vastaavaa sopivan kokoista asiaa.
  7. Kun keksit ovat hiukan jäähtyneet, täytä niiden kolot hillolla, marmeladilla, suklaatäytteellä tai millä tahansa sopivalla aineksella.

Vaahterasiirappi-suklaatäyte
  • 1 rkl kauramaitoa
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 100 g maidotonta suklaata
  1. Kuumenna kauramaito ja vaahterasiirappi kiehuvaksi.
  2. Pilko sekaan suklaa ja kuumenna, kunnes suklaa on sulanut.
  3. Täytä keksien kolot suklaalla.
Suklaatäytteestä tuli hyvää ja sen tummuus sointui mukavasti keksiosion makeuden kanssa. Riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta, kuinka tujua täytettä suklaasta tulee. Tein keksejä tupla-annoksen, joten yksinkertainen annos suklaatäytettä loppui kesken. Paniikkiratkaisuna tein tahnan mustaherukoista ja tomusokerista ja siitä tuli sen verran imelää, että jätän reseptin jakamisen tällä kertaa väliin.

Kekseille olennainen asia on mielestäni se, että ne ovat rapeita sekä makeita ja sitä varten keksitaikinaan pitää laittaa suht paljon rasvaa ja sokeria. Kumpaisellakin on tärkeä rooli keksin rakenteen tuottajana.

Muuntelin näille kekseille ohjeen suklaahippu-hasselpähkinäkeksien reseptistä. Halusin testata, kuinka keksitaikina onnistuu, jos sen rasvana käyttää pelkkää öljyä. Lopputulos ei ihan hirveästi eroa margariinilla leivotuista, mutta itse leipomisvaihe on margariiniversiolla hivenen kiinteämpi. Uskoisin, että öljyä voisi laittaa näihin esimerkiksi neljäsosan vähemmän ja kekseistä tulisi silti keksejä.

Normaalisti käytän keksitaikinoissa fariinisokeria, mutta näihin laitoin ns. tavallista sokeria, joka minun tapauksessani tarkoittaa aina ruokosokeria, koska sitä voi ostaa samalla kertaa sekä reiluna että luomuna. Fariinisokeri tietysti maistuu täyteläisemmältä, mutta myös keksien rakenne tulee sillä hieman toisenlaiseksi, omasta mielestäni paremmaksi. Valkoisella sokerilla leivotuista tämäntyyppisistä kekseistä tulee ehkä hivenen sitkaita.

    2 kommenttia:

    1. Näistä tuli maukkaita myös ilman täytettä, kun raastoin taikinaan yhden appelsiinin kuoren ja puristin hieman mehua. Pätee tietenkiin minkä vain keksitaikinan (ja appelsiininystävien) kohdalla.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hyvä! Appelsiini kuulostaa mainiolta lisäykseltä :)

        Poista

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu