lauantai 31. maaliskuuta 2012

Kahdenlaiset hampunsiemennaposteltavat


Vegaaniliitto osallistui tänään Tampereelle Earth Hour -tapahtumaan, jossa maistatimme nopeimmille luomuaineksista leivottuja täysjyväspelttikeksejä. Kekseille löytyy resepti tästä linkistä. Ohjetta muokattiin sen verran, että sokerina käytettiin 0,75 dl täysruokosokeria ja kolo täytettiin paistamisen jälkeen vadelmahillolla.

Keksien ohessa tarjosimme maistiaisina kahdenlaisia hampunsiemeniä: toiset suolaisia ja toiset makeita. Hampunsiemenet herättivät monissa kovasti ihmetystä ja joitakin naurunremahduksia, koska hamppu mielletään sattuneesta syystä huumekasviksi. Hamppu ei siis ole vielä kauhean tuttu kasvi ruokakasvina, vaikka se olisikin siihen käyttöön sekä ekologisesti että ravitsemuksellisesti todella järkevä juttu.

Hampunsiemeniä voi ostaa ekokaupoista, mutta perusruokakaupoissa niitä ei taida toistaiseksi olla myynnissä. Veikkaisin, että ainoa hampputuote, jota marketeissa myydään, on Oy Soya Ab:n hempnut-tofu. Hampunsiemeniä on saatavilla kuorellisina, kuorittuina sekä rouheena. Myös jauhoja ja proteiinia on markkinoilla.

Hampunsiementen kuoret ovat sellaisenaan hieman haasteellista pureskeltavaa, mutta paahtaminen tekee kuoresta rapsakan ja helposti pureskeltavan. Suomalaiset hampunsiemenlajikkeet ovat yleensä pehmeämpikuorisia kuin esimerkiksi kiinalaiset lajikkeet. Näissä molemmissa resepteissä siemenet on paahdettu, mikä hieman heikentää siemenen ravitsemuksellisesta meininkiä, mutta luulisin, että nämä ovat siitä huolimatta oikein oiva herkku. Paahdetut siemenet maistuvat hieman popkornilta, ja ne voi napostella sellaisenaan tai heittää vaikka salaatin sekaan. Makea hamppukrokantti sen sijaan käy hieman terveellisemmästä karkista.

Paahdetut hampunsiemenet
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl kuorellisia hampunsiemeniä
  • 0,25 tl suolaa
  1. Kuumenna öljy paistinpannulla.
  2. Paahda hampunsiemeniä koko ajan sekoitellen niin kauan, että ne alkavat poksua, hieman ruskistua ja tuoksua mukavan paahtuneelle, mutta eivät palaneelle.
  3. Mausta paahdetut siemenet lopuksi suolalla.
Vinkki: Jos et halua käyttää öljyä, voit paahtaa siemenet myös ilman sitä kuumalla pannulla. Tällöin kuitenkin suola tarttuu siementen pintaan hieman huonommin. Suolakaan ei ole paahdetuissa hampunsimenissä mitenkään välttämätön juttu, sillä paahdetut hampunsiemenet maistuvat hyvältä ihan sellaisenaankin.

Makea hamppukrokantti
  • 2 dl kuorellisia hampunsiemeniä
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 0,5 dl sokeria
  1. Paahda hampunsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen niin kauan, että ne poksuvat, tuoksuvat mukavan paahtuneilta ja saavat hieman väriä.
  2. Kaada paahtuneet siemenet sivuun odottamaan ja sekoita niiden joukkoon hieman suolaa ja vaniljajauhetta.
  3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen sulaa koko ajan sekoitellen. Älä anna sokerin palaa, vaan käännä levy heti pienemmälle tai pois päältä.
  4. Kun sokeri on sulanut, sekoita paahdetut hampunsiemenet sen joukkoon.
  5. Kaada siemen-sokeriseos leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Saat kerroksesta erityisen tasaisen peittämällä massan ensin toisella leivinpaperilla ja kaulitsemmalla siemenet mataliksi.
  6. Anna sokerin jäähtyä ja jähmettyä. Leikkaa tai palastele hamppukrokantti suupaloiksi ja aseta tarjolle.

4 kommenttia:

  1. Mies tuli maininneeksi töissä meidän hampun siementen syömisestä. Eivät uskoneet todeksi :) Tähän tapaan en olekaan hamppua maistanut. Olen suosinut kuorittuja siemeniä, niitä kun on helpompi käyttää. Sisko taas kertoi, että hampunsiemenmaito lättytaikinassa hyydyttää lätyt kuten muna. Tuota ominaisuutta voinee hyödyntää muuhunkin. Tuli mieleeni esim. kikherne"munakas".

    VastaaPoista
  2. Öljyhampunsiemenet herättävät kyllä joskus tietynlaista kauhua ihmisissä :)

    VastaaPoista
  3. Kokeilin näitä heti kommelluksien kera ja raportoin blogissani :)

    VastaaPoista
  4. Ihan mahtavaa, että siemenet maistuivat! Ja erityismahtavaa se, että suolaiset versiot upposivat lapseesi makeita paremmin :)

    Sulatan sokeria niin harvoin, että en tiedä siihen liittyviä niksejä tai "sääntöjä". Kahdenkymmenen minuutin kuumennus kuulostaa tosin todella pitkältä ajalta, joten voikohan olla, että täysruokosokeri sulaa todella nihkeästi..? Muistelisin, että olen jostain kokkiohjelmasta joskus kuullut, että sokeria sulatettaessa sokeria ei saisi sekoittaa ollenkaan. Voisikohan se olla ratkaisu sokerin paakkuuntumisongelmaan?

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu