tiistai 27. maaliskuuta 2012

Omenamuffinssit (gluteeniton)


Juuri nyt parhaillaan Tampereen pääkirjasto Metsossa on meneillään veganismiluento, jossa keskitytään vegaanin ravitsemukseen. Jostain syystä tuolle luennolle teki mieli leipoa edes jollain tapaa vähän terveellisempiä leivonnaisia tarjolle. Tässä yksi niistä. Raaka-aineistaan huolimatta oikein kelpo muffinssi.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Gluteenittomat omenamuffinssit (n. 16 kpl)
  • 1 tl psylliumia
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 0,75 dl öljyä
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 2 tl kanelia
  • 0,5 tl kristallisuolaa
  • 2 dl täysruokosokeria (suosittelen mascobadoa)
  • 3 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • 2 hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 C-asteeseen ja vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, lue ohjeet täältä
  2. Sekoita psyllium, kookosmaito, öljy, vanilja, kardemumma, kaneli, kristallisuola sekä sokeri ja anna seoksen turvota viitisen minuuttia.
  3. Lisää nesteiden joukkoon jauhot sekä ruokasooda ja vatkaa tasaiseksi.
  4. Kuori ja pilko omenat noin pikkusormenpään kokoisiksi paloiksi ja lisää ne viimeisenä taikinaan.
  5. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 24 minuuttia.
Mainitsemani luento on osa veganismiluentosarjaa, josta on jäljellä tämän päivän jälkeen vielä yksi. 23.4. luennolla käsitellään lasten sekä odottavien ja imettävien äitien vegaaniruokavaliota.

4 kommenttia:

  1. Kookosmaito toimii ihanasti leivonnassa. Mukavasti olet panostanut gluteenittomaankin vegeleivontaan, siitä ei itselläni juuri kokemusta olekaan.

    VastaaPoista
  2. Joo, kyllä se toimii tosi kivasti :) Itsellä vaan harvemmin tulee kookosmaito edes mieleen, kun on aina kauramaitoa avatussa purkissa jääkaapissa. Gluteeniton leivonta on siitä kivaa, että siinä saa taas oppia uusia juttuja, kun on uudet maut ja uudenlaiset tavat saada asiat pysymään koossa. Oon tosin huomannut, että helppoahan se on saada asiat pysymään koossa vaikka ilman gluteeniakin :)

    VastaaPoista
  3. kiitos tästä reseptistä, oli menestys! tosi meheviä muffinsseja tuli.

    VastaaPoista
  4. Hienoa kuulla, että tuli hyvät muffinssit :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu