keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Vaniljajäätelö ja pari sen variaatiota


Jäätelövillitys jatkuu! Tässä perusohje vaniljajäätelölle, jota voi muunnella vähän minne suuntaan tahansa omien mielimakujen ja kaapinsisällön mukaisesti.

Lämpimällä säällä, liian vähän aikaa tai liian lämpimässä pakastetulla jäätelökoneen kylmäelementillä jäätelö ei välttämättä kovetu jäätelökoneessa palloiksi muotoiltavaksi tavaraksi, vaan pikemminkin pehmikseksi. Jos haluat hieman kovempaa jäätelöä, laita jäätelö vielä puoleksi tunniksi pakastimeen ennen tarjoilua.

Vaniljajäätelö (n. 1 l)
  • 2 rkl arrowjuurijauhetta, maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • 2,5 dl kauramaitoa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 2 prk Alpro Airy & Creamy -soijavispiä
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  1. Sekoita osa kauramaidosta ja arrowjuurijauhe.
  2. Mittaa muut aineet kattilaan ja sekoita.
  3. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa.
  4. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita sen sekaan arrowjuurijauhe-kauramaitoseos.
  5. Anna seoksen jäähtyä ensin esim. vesihauteessa ja sen jälkeen jääkaapissa täysin kylmäksi – mieluiten yön yli.
  6. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.
Jos et jaksa tai halua keitellä vaniljakiisseliä ja odottaa seuraavaan päivään, on tässä toimiva vaihtoehto hätäisimmille. Ohjeessa vain sekoitetaan ainekset yhteen ja laitetaan massa jäätelökoneeseen. Lopputulos on ensimmäistä versiota kermaisempi, koska se on tehty pelkästä soijavispistä. Jos haluat lisätä reseptiin kauramaitoa, toiminee se kuitenkin melkein yhtä hyvin, mutta se saattaa jäädä hieman rakeiseksi ja vetiseksi verrattuna tuohon ensimmäiseen reseptiin.

Sama nopeammin eli Vaniljajäätelö osa II (n. 6 dl)
  • 2 prk Alpro Airy & Creamy -soijavispiä
  • 1 dl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  1. Sekoita kaikki aineet yhteen ja odota, että sokeri liukenee nesteiden sekaan.
  2. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.

Vaniljajäätelön voi syödä sellaisenaan tai mansikoiden tai hedelmävartaiden kanssa. Sitä voi myös jatkojalostaa jollakin seuraavista ohjeista.

Stracciatella-jäätelö
  • 1 annos valmista vaniljajäätelöä
  • 100 g maidotonta suklaata*
  1. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa.
  2. Valuta suklaa pienenä norona jäätelön sekaan ja vatkaa sähkövatkaimella. Suklaa kovettuu hipuiksi.
*Minttua, kahvinmakuista, tummaa, vaaleaa tai chiliä...


Inkiväärijäätelö
  • vaniljajäätelön ainekset
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • (0,5 tl kurkumaa)
  1. Valmista jäätelö muutoin ohjeen mukaan, mutta lisää seoksen joukkoon raastettu inkivääri sekä väriä halutessasi kurkuma ennen seoksen keittämistä.

Pähkinäjäätelö
  • 1 annos valmista vaniljajäätelöä
  • 2 dl erilaisia päkinöitä ja manteleita 
  1. Hienonna pähkinät hieman pienemmiksi veitsellä tai tehosekoittimessa.
  2. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla sekoitellen, kunnes ne ovat hieman saaneet väriä ja niistä lähtee paahtunut tuoksu.
  3. Anna pähkinöiden jäähtyä kokonaan, mielellään kylmässä.
  4. Sekoita pähkinät jäätelön sekaan ja nautiskele.

4 kommenttia:

  1. Aion tehdä ensi viikolla koulussa superlihansyöjäluokkakavereilleni vegaanista jäätelöä. Onko tosiaan siis niin, ettei arrowjuurijauheen lisättyään tarvitse enää kiehauttaa? Jossain kiisseleissähän se (peruna- tai maissitärkkelys) toimii vasta pari kertaa pulpahdettuaan? Piti vain varmistaa kun haluan, että se onnistuu. :D Me tehdään ehkä raparperijäätelöä.

    VastaaPoista
  2. Mulla jätskihommelit on toimineet hyvin niin, että oon siirtänyt nesteen pois liedeltä ja lisännyt arrowjuurijauhe-kauramaitoseoksen sen jälkeen. Ei se neste ehdi siinä muutaman sekunnin aikana niin paljon jäähtyä kuitenkaan :) Sellainen muistikuva mulla kuitenkin on, että jos tekee kiisseliä maissitärkkelyksellä, niin sitä pitääkin keittää muutaman minuutin ajan. Eli jos arrowjuurijauheen tilalla käyttää maissitärkkelystä, niin siinä tapauksesssa seosta kannattaa hetken aikaa keitelläkin.

    Tsemppiä jätskimaistatukseen!

    VastaaPoista
  3. Tosi toimiva resepti, en ole ikinä ennen saanut kotitekoiseen jäätelöön yhtä hyvää rakennetta! Lisäksi inkiväärijäätelö oli makunsa puolesta parhaita jäätelöitä mitä olen syönyt, ja muutkin maistelijat tykkäsivät.

    Kiitos muutenkin tästä blogista, resepteistä oli suuri apu kun pidin (lähes) vegaaniset ylioppilasjuhlat viime kesänä :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu