perjantai 24. elokuuta 2012

Matkamokkapalat ja -kaakao


Matkustaminen julkisilla kulkuneuvoilla vaikuttaa jännittävällä tavalla kapsäkkien määrään ja painoon. Jostain syystä kahden kilon jauhopussien, leivinjauhepurkkien ja muiden leivonta-ainesten tarpeellisuus tulee punnittua tuolloin aika tarkkaan – varsinkin jos vaarana on, että iso osa näistä aineista pitää roudata myös kotiin. Kävimme muutaman päivän mökkilomalla Himoksella avopuolisoni kanssa ja pakkasin edellä mainittujen kokonaisten pakkausten sijasta laukkuun valmiiksi mitatut määrät mokkapalojen kuivia aineita. Margariinit ja kauramaidot hommasimme paikan päältä.



Matkamokkapalat (pellillinen)

Pohjan kuivat aineet
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 6 dl ruokosokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
Kuorrutteen kuivat aineet
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 4 dl tomusokeria
  1. Mittaa pohjan ja kuorrutteen ainekset omiin pusseihinsa.
  2. Pakkaa pussit mukaan ja lähde reissaamaan.

Pohjan märät aineet
Kuorrutteen märät aineet
  • 3 rkl kahvia 
  1. Levitä uunipellin päälle leivinpaperi ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Kaada jauhoseos kulhoon. Mittaa kahvi, sulatettu margariini sekä kauramaito jauhojen sekaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia.
  4. Valmista paistamisen aikana kuorrute. Sekoita kuorrutteen kuivat aineet ensin pussissa mahdollisimman sekaisin. Mittaa 3 rkl kahvia kulhoon ja lisää siihen vähitellen tomusokeri-kaakaoseosta. Kuorrute voi aluksi tuntua kuivalta, mutta kun sokeri imee nestettä, muuttaa se juoksevaksi ja siihen "mahtuu" enemmän tomusokeria. Jos kuorrute tuntuu liian paksulta, lisää kahvin määrää vähän kerrallaan.
  5. Levitä kuorrute tasaiseksi kerrokseksi vielä lämpimän pohjan päälle. Koristele vegaanisilla suklaaströsseleillä, kookoshiutaleilla tai pähkinämurskalla.
Koska meistä kumpikaan ei juo kahvia, otin mokkapaloja varten mukaan pikkuisen purkillisen pikakahvijauhetta. Myös leivinpaperin vein mukanani, koska en tiennyt, löytyykö majapaikastamme sellaista. Leivinpaperiakaan ei tarvitse ottaa mukaan paketillista, sillä pari arkkia voi taitella pieneen tilaan mahtuviksi.



Myönnettäköön, että näistä mokkapala-aineksista tuli lisäpainoa matkalaukkuun melkein kilon verran (ja noin saman verran lisäpainoa myös omaan olemukseeni), eli kaikkein helpoimmalla olisin päässyt vain jättämällä mokkapalabisnekset tältä reissulta väliin. Mutta kun kuitenkin halusin mokkapaloja, niin taikina-ainesten kokoaminen oli kevyempi vaihtoehto kuin kaikkien pakettien raahaaminen kaupasta.

Pakkasin mukaan myös itsetehtyä kaakaojuomajauhetta. Sekoitin pieneen purkkiin sopivassa suhteessa
  • kaakaojauhetta,
  • muscovadosokeria,
  • vaniljaa,
  • chilijauhetta,
  • tummasuklaamurskaa ja
  • hippusen suolaa,
joista sitten keittelin kuuman kauramaitokaakaon hieman sateista ja viileää päivää lämmittämään. Mittailin ainekset mukaan fiilispohjalta, joten tämän tarkempaa ohjetta en osaa antaa. Omasta sekoituksestani unohtui tällä kertaa kaneli, joka pehmentää ja täydentää chilin ja suklaan makuja mukavasti.


Veimme kotoa mukanamme jonkin verran ruoka-aineita, muun muassa ranskiksia, jotka toimivat matkan ajan kylmäsäilytystä vaativien ruokien kylmäkalleina. Ekana iltana omalta lautaseltani löytyi ranskisten lisäksi soijaleikkeitä, jotka valmistin erittäin yksinkertaisella metodilla: Murskaa kasvisliemikuutio kulhoon, kaada päälle kiehuvaa vettä ja sekoita. Pudottele sopiva määrä soijaleikkeitä kasvisliemeen, painele niitä hieman pinnan alle ja anna muhia kymmenisen minuuttia eli kunnes leikkeleet ovat pehmenneet. Puristele liiat vedet pois ja paista kauniin ruskeiksi margariinissa. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää paistamisen loppuvaiheessa paistinpannulle hienonnettua valkosipulia. Kastikkeeksi käy maustamaton soijajogurtti jopa ihan sellaisenaan.


Vikan päivän aamupalana söimme banaania, vesimelonia ja mangoa. Mango on ehkä paras hedelmä, jonka tiedän, kunhan se on juuri sopivan kypsää. Mango kannattaa kuulemani mukaan säilyttää huoneenlämmössä, kunnes se kypsyy eli on hieman pehmeä ja tuoksuu hyvältä. Tämän jälkeen se laitetaan vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin, mikä poistaa siinä olevan havuisen tuoksun ja maun.


Toiveissani on, että voisin joskus lomailla sellaisessa paikassa, jossa mangot olisivat saman tien syöntikypsiä. Tällä kertaa mentiin tuontimangoilla. Reissun aikana lähinnä hengailimme, nukuimme, grillasimme, söimme mustikoita ja vadelmia suoraan metsästä ja pyöräilimme lähikauppaan 12 kilometrin päähän. Oli kyllä oikein mukavaa! Lähetän kiitokset myös professori Laytonille lomani onnistumisesta.


3 kommenttia:

  1. Kiitos viestistä! Tutkailen asiaa ja palaan siihen, kunhan ehdin :)

    VastaaPoista
  2. Oletko kokeillut onnistuuko tämä soija- tai riisimaidolla? En pidä kauramaidon mausta, joten en haluaisi sitä maidon loppua jääkaappiin lojumaan... tokihan siitä jotain voisi sitten kokkailla. Juuri nyt sitä onneksi sattui olemaan juuri sopiva määrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti onnistuu millä tahansa kasviperäisellä maidolla :) Kookosmaitokin voisi olla tässä kiva soijan tai riisin sijasta.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu