perjantai 30. marraskuuta 2012

Vadelmamousse


Jos minun pitäisi valita ruokaan liittyvä kivoin juttu tältä päivältä, on se ehdottomasti vadelmamoussen valmistaminen. En ole ennen tehnyt moussea tällä tyylillä, joten sen onnistuminen jännitti aika paljon. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, miten agar agar suhtautuu sähkövatkaimeen sen jälkeen, kun se on ensin hyytynyt. Hyvin suhtautui! Mousse pääsikin riisimaitosuklaamoussen kera kakkuun, josta tulee lisätietoa huomenna.



Moussen tekeminen on melko vaivatonta. Se vaatii kuitenkin vähintään muutaman tunnin odottelua jääkaapissa ennen kuin se on käyttövalmista. Lopputuloksena syntyy kuohkean pehmeä, kermainen vadelmaihanuus, jonka voi syödä sellaisenaan tai käyttää kakun täytteenä.

Vadelmamousse (n. 5 dl)
  • 3 dl (pakaste)vadelmia
  • 2,5 dl soijavispiä
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl agar agar jauhetta
  • ripaus vaniljajauhetta
  1. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna sekoittaen.
  2. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja anna massan kiehua kaksi minuuttia.
  3. Anna massan jäähtyä ja jähmettyä kokonaan ensin esimerkiksi kylmässä vesihauteessa ja sen jälkeen jääkaapissa yön yli tai vähintään kaksi tuntia.
  4. Vatkaa massa kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Jaa heti annoskulhoihin tai käytä kakun täytteenä.

Huom!
  • Tässä ohjeessa on tärkeää käyttää virallisia mittalusikoita, jotta agar agar jauhetta tulee ohjeeseen oikea määrä. Tavalliset syömislusikat ovat yleensä aika paljon pienempiä kuin viralliset mitat. Yksi teelusikka on virallisesti 5 ml, joten puoli teelusikallista on 2,5 ml. 
  • Jos käytössäsi on agar agar jauheen sijasta agar agar hiutaleita, käytä niitä 1,5 teelusikallista ja pidennä keittoaikaa vähintään viiteen minuuttiin. Seos on valmis, kun kaikki agar agar hiutaleet ovat liuenneet nesteiden sekaan.

13 kommenttia:

  1. Agar lojuaa kaapissa! pitää testata sitä tällaisen moussen tekoon. Vaikuttaa ihanalta<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kokeilemaan, sillä tämä oli aikas ihanaa :)

      Poista
  2. "Yksi teelusikka on virallisesti 5 ml, joten puoli teelusikallista on 25 ml." Varmaan desimaalivirhe. :) Muutoin kuullostaa oikein hyvältä.

    VastaaPoista
  3. Oho, kiitos huomautuksesta :D Korjasin pilkun oikeaan paikkaan.

    VastaaPoista
  4. Vadelmamousse kuulostaa ihanalta! Mitä luulet, selviäsiköhän se kakun välissä yön yli? Olen aikeissa leipoa ja täyttää kakkupohjan edellisenä iltana ja kuorruttaa sen vasta aamulla.

    VastaaPoista
  5. Moussesta tulee kyllä riittävän jämäkkää, jotta se ei imeydy kakkuun tai valu sieltä pois. Ihan varmasti se siis säilyy kakun välissä, jos vain malttaa olla syömättä kakkua sen yön aikana :D

    VastaaPoista
  6. Hei! En tiedä oliko käyttämäni agar agar jotenkin huonoa, mutta siitä jäi tähän muuten niin ihanaan mousseen ikävä, muovimainen sivumaku. Oletko törmännyt vastaavaan ongelmaan? Millähän sivumakua voisi yrittää peittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, jos mousse meni pieleen!

      Muistan joskus tehneeni jotakin ihan perushyytelöä agar agarilla, ja siinä agar agar maistui pahasti läpi. Käytin agar agaria tuolloin isomman määrän kuin annosteluohjeissa (esim. täällä www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html) neuvotaan, joten oletan agarin maistuneen läpi sen ison määrän takia. Annosteluohjeiden mukaisilla määrillä agar agar jauhetta se ei ole maistunut läpi hyytelöistä tai mousseista.

      Käytitkö jauhetta vai hiutaleita? Koska hiutaleita käytetään enemmän kuin jauhetta, voi niiden maku tulla vahvemmin esiin. En ole pitkään aikaan käyttänyt agar agaria hiutaleina, joten en ole myöskään testannut tätä mousseohjetta niiden avulla. Voi siis olla, että hiutalemuodossa agar agar maistuu enemmän. Jos käytit jauhetta, niin en valitettavasti tiedä, missä vika on.

      Makua voisi kokeilla yrittää peittää vaikkapa sitruunamehulla tai jollakin muulla voimakkaan mutta silti hyvänmakuisella jutulla.

      Poista
  7. Kiitos vastauksestasi! :) Nyt kun muistelen, niin taisin tosiaan moussea tehdessäni käyttää ensimmäistä kertaa agar agaria jauheena ja laittaa sitä vanhasta muistista yhtä paljon kuin olisin laittanut hiutaleita. Se voisi selittää oudon maun.

    Toinen kysymys: voikohan tätä pursottaa? Tekisi mieleni yhdistää Kinuskikissan vegaaninen suklaakakku ja tämä vadelmamousse jotenkin. Tai ehkä vain lisään tätä kerroksen suklaakakun päälle. :)

    http://www.kinuskikissa.fi/suklaakakku-maidoton-munaton-gluteeniton-vegaani/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä ei saa kauhean siistejä pursotuksia, koska tämä on siihen vähän löysää. Itse käytänkin tätä yleensä täytteenä enkä kuorrutteena. :)

      Poista
  8. Moikka!

    Ajattelin soveltaa tämän ohjeen mangomousseksi - siinä ei liene ongelmaa, kun käyttää vain mangososetta saman verran kuin ohjeeseen tulee vadelmia?

    Haaveenani olisi tehdä omiin häihini mangomoussella täytetty moniosainen vegekakku, jonka täyttämiseen kuluu moussea luonnollisesti enemmän kuin yhden soijavispi-purkin edestä. Pohdin, että kannattaako isompi satsi tehdä ronskisti ja rohkeasti kaikki kerralla niin, että käyttää kaikkia aineita vaikkapa kolminkertaisen määrän, vai toimisiko homma paremmin ja turvallisemmin, jos tekisi moussen kolmessa eri erässä, jolloin voisi seurata ohjeen mittoja suoraan...Monessa eri osassa tekeminen on taas omalla tavallaan haastavaa, etenkin, kun säilytystilaa ja kattiloita ja kippoja ja kulhoja on rajallisesti...Osaisitko antaa tähän mitään vinkkiä tai rohkaisevia sanoja? :)

    En ole kauheasti käyttänyt agar agaria aiemmin ja pelkään lähinnä sitä, että mokaan sen kanssa jotenkin ja saan aikaan epämääräistä mössöä, jos alan omapäisesti tehdä isompaa satsia kuin alkuperäinen ohje neuvoo. Vaikka kyllähän sen pitäisi kai ihan normaalisti toimia ja onnistua, kun vain nostaa argarin määrää samassa suhteessa kuin nesteiden määrää...Haluaisin saada aikaan moussen, joka pysyisi siellä kakun välissä, eikä pyrkisi pois sieltä, mutta en myöskään halua moussea, jonka seassa on agar-klimppejä...Tässä olisi kyllä aikaa harjoittellakin, mutta kuka sen kaiken moussen syö, jos väkerrän vaikka kolmin- tai nelinkertaisen määrän ihan vain kokeilun vuoksi...? Täytyy järkätä jotkut mangomoussejuhlat ennen häitä, jotta voi kokella agarin käyttäytymistä...:)

    Minkä kokoisen kakun täyttämiseen ohjeen mukaan tehty mousse muuten suunnilleen riittää (olettaen, että tykkää runsastäytteisestä kakusta)?

    Lopuksi vielä iso kiitos huippuihanasta blogista! Kakkureseptejäsi hyödyntäen on hurmattu monet makunystyrät. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Ihana kuulla, että blogin reseptit on toimineet :)

      Mousseohje on helposti muokattavissa lähes mille tahansa marjalle tai hedelmälle. Jos tekisin tästä mangoversion, käyttäisin kypsää tuoretta (tai pakastettua) mangoa, koska varsinkin sellaiset vauvanruokamangososeet ovat aika mauttomia. Ehkä suosittelisinkin tekemään pienen testierän erityisesti, jos aiot käyttää sellaista mangososetta, joka ei itsessään ole voimakkaasti mangon makuista. Olen joskus kauan sitten käyttänyt Bonnen mangososetta ja se oli ihan ookoon makuista. Sitä taitaa löytyä markettien hillohyllyistä suht helposti.

      Teen itse yleensä tupla-annoksia ilman mitään kikkailuja, joten kolminkertainen määrä onnistuu kyllä varmasti myös. Varmuuden vuoksi seosta voi keittää vaikkapa minuutin kauemmin, jotta agar agar -jauhe varmasti liukenee.

      Agarista ei pitäisi tulla mousseen klimppejä, koska se ensin keitetään, jolloin se liukenee muiden ainesten joukkoon ja jähmettymisen jälkeen se vaahdotetaan. (Sitä ei siis käytetä tässä samalla tavalla kuin joissakin ohjeissa, joissa agarista ja pienestä määrästä tehdään hyytelö, joka sekoitetaan muihin aineisiin ja jossa tuollaista klimppiongelmaa voi syntyä.)

      Tästä annoksesta tulee hyvin täytettä kymmenen hengen kakkuun. (Tästä peruskakusta yksi annos on kymmenelle hengelle sopiva: www.kamomillankonditoria.com/2012/05/mansikkataytekakku.html) Itse tosin laitan kakun väliin moussen lisäksi useimmiten myös marjoja, jotka lisäävät täytteen määrää. Jos nyt yhtään muistan oikein, niin tuohon peruskakkuun tästä tulisi semmoinen puolentoista tai kahden sentin kerros täytettä / kerros, mikä on jo ihan hyvä määrä täytettä.

      Jos tekisin itse tärkeää kakkua, kuten hääkakkua, niin tekisin varmaankin varmuuden vuoksi paljon täytettä, jotta se varmasti riittää sekä kakun väliin että kakun reunojen viimeistelyyn ennen kuorruttamista.

      Olen huomannut tästä moussesta hassun jutun. Kun tätä vaahdottaa, niin ensin menee pari minuuttia, kun tuntuu, että se ei vaahtoudu kunnolla. Sitten yhtäkkiä tämä muuttuu selvästi paksummaksi. Tästä ei saa vaahdottamisvaiheessa mitenkään erityisen jämäkkää, mutta kakun välissä jääkaapissa se jämäköityy riittävästi. Kakusta saa siis hyvin tukevan, kunhan sen malttaa antaa tekeytyä ja jähmettyä.

      Jos tarkoituksena on tehdä tosi iso kakku, niin kakku kannattaa koota rauhassa: kun täyte on levitetty kakun päälle ja sen päälle on laitettu kakkulevy, kannattaa kakku laittaa viideksitoista minuutiksi jääkaappiin jähmettymään ennen seuraavaa kerrosta. Pienemmissä kakuissa tätä ei tarvitse tehdä, koska ne eivät paina niin paljon, mutta isommissa kakuissa tämä auttaa hallitsemaan sitä, että painavat kerrokset lässäyttäisivät kakusta täytteet pihalle.

      Saan asian ehkä kuulostamaan pelottavammalta kuin se on :D Tykkään vaan välillä neuvoa hyvin tarkoin ohjein, jotta mitään oleellista tai minulle itsestäänselvyyttä ei jää sanomatta.

      Toivottavasti saat viettää ihanat häät ja kakku onnistuu hyvin :)

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä (ja tsempeistä)!
      Eiköhän näillä neuvoilla jo onnistu. :)
      Ja onneksi on vielä muutama kuukausi aikaa kokeilla, että miten mikäkn juttu toimii. :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu