tiistai 4. joulukuuta 2012

Kaneliässät


En muista, koska olen viimeksi syönyt kaneliässiä tai olenko syönyt niitä oikeastaan koskaan, mutta mielikuvani niistä oli vähän tylsähkö. Nyt kuitenkin niitä tein ja söin ja totesin ne klassikkomaineensa veroisiksi. Omista kaneliässistäni tuli sellaisia päältä rapeita ja sisältä pehmeähköjä eli juuri hyviä.

Kaneliässät pysyvät hienosti muodossaan paistettaessa, kunhan taikina on uuniin mennessään kylmää. Käytä siis jääkaappikylmää margariinia ja anna taikinan jähmettyä jääkaapissa ennen sen muotoilua ja paistamista.

Kaneliässät (16 kpl)
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • hyppysellinen suolaa
  • hyppysellinen vaniljajauhetta (tai 0,5 tl vaniljasokeria)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl omenasosetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
 Pinnalle
  • 2 tl kanelia
  • 0,5 dl sokeria
  1. Vaahdota jääkaappikylmä margariini ja tomusokeri sähkövatkaimella.
  2. Lisää maissitärkkelys, suola, vaniljajauhe sekä leivinjauhe ja sekoita. Lisää myös omenasose ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  3. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi, jotta sen pyörittely ässiksi käy helposti.
  4. Sekoita kaneli ja sokeri pienessa kulhossa.
  5. Ota taikina jääkaapista, jaa se kuuteentoista osaan ja pyörittele ne noin kymmenen sentin pituisiksi, sormen paksuisiksi pötköiksi. Tee pyörittely leivinpaperin päällä, jotta taikina ei tartu kiinni alustaan. Taikina on melko pehmeää, mutta sitä pystyy kyllä käsittelemään. Jos taikina lämpenee liikaa, voi sen pyörittely käydä suttuiseksi, joten toimi nopeasti ja sopivan hellävaraisesti.
  6. Kierittele valmiit pötköt yltä päältä kaneli-sokerissa ja muotoile sen jälkeen ässiksi leivinpaperille.
  7. Paista ässiä 190 asteessa 10 minuuttia.


Muutama sananen kanelista ja "kanelista"

Suomessa myydään kanelina pääsääntöisesti kassia-kanelia, joka sisältää kumariinia. Kumariini on haitallista maksalle ja voi aiheuttaa syöpää, ja melko pienistäkin määristä on haittaa erityisesti lapsille. Kassiakanelia ei missään tapauksessa saisi syödä säännöllisesti, mutta valitettavasti erityisesti joulun aikaan näin tapahtuu.

Ceylon-kanelia on turvallista käyttää, koska se ei sisällä kumariinia. Valitettavasti kauppojen kanelipurkeissa ei yleensä lue, kummasta kanelista on kyse. Suosittelenkin hankkimaan kanelin sellaiselta valmistajalta ja sellaisesta kaupasta, jossa tiedetään, onko kyseessä oikea kaneli vai kassia.

Vinkkinä kerrottakoon, että esimerkiksi Englannissa kassiakanelia ei saa kutsua kaneliksi, vaan tuoteselosteessa täytyy lukea, että kyseessä on kassiakaneli. Englannista peräisin olevien tuotteiden englanninkielisestä tuoteselosteesta voikin tarkistaa kummasta kanelista on kyse.

10 kommenttia:

  1. Kaneliässät ovat ihania! Ehkä osittain jo sen nostalgiavaikutuksen vuoksi, kun äiti on tehnyt niitä jouluksi niin kauan kuin muistan :)

    Kauppojen kaneli on pääasiassa kassiaa. Ceylon-kanelia en ole tainnut löytää peruskaupoista, mutta ekokaupoista löytyy. FitnessFirstiltä saa todella edullisesti ja on muuten hyvää kanelia!

    VastaaPoista
  2. Mulla on soinut noin tarhaikäisestä asti usein päässä laulu, jossa lauletaan Leipuri Pullasta ja (kaneli)ässistä. Ehkäpä se on syy sille, miksi alitajuisesti näitä tänään päätin leipoa ;)

    Taviskauppojen kaneli on kyllä lähes varmasti aina cassiaa. Johtunee ainakin siitä, että se on halvempaa ja varmaankin myös siitä, että sen terveyshaitoista ei yleisesti tiedetä, eivätkä kuluttajat ole tarpeeksi älähdelleet..

    Tampereella Runsaudensarvi (eli kauppa, jossa olen töissä,) myy vain ceylonkanelia, joten tamperelaiset voivat tulla kaneliostoksille sinne. Ja vinkkinä muuten, että koska aion nyt joulukuussa leipoa normaalia enemmän, mutta en aio syödä kaikkea itse, saattaa Runsiksessa olla silloin tällöin maistiaisia blogista :)

    VastaaPoista
  3. Kaneliässät maistuisivat minullekin :)
    Maku-lehdessä juuri havainnollistettiin tuota kassiakanelin myrkyllisyyttä. Jo parista piparista voi ylittyä pikkulapsen päivittäisen saannin raja. Ja parista korvapuustista jo aikuisenkin. Harmi vain, ettei lehdessä mainittu mitään ceylon-kanelista.

    VastaaPoista
  4. Leipomishommiin sitten vain, Paula :) On kyllä tosi harmi, että ensinnäkään kassian kumariinista ei puhuta ja jos puhutaan, niin unohdetaan mainita ceylonkaneli...

    VastaaPoista
  5. Nämä paistuvat nyt uunissa, paistoaikaa pidensin. Ja käytin myrkkykanelia, sitä kun oli kaapissa. Vaihtuu kyllä oikeaan kaneliin, kunhan pääsen ostoksille. Toivon, ettei terveyteni romahda, vaikka söisin yksin koko pikkuleipävuoren!

    VastaaPoista
  6. Oo, toivottavasti maistuivat ja tulivat kypsiksi :) Vaikka kanelista minäkin varoittelin, niin en usko yhden kaneliässäerän syömisen tuhoavan terveyttä :D

    VastaaPoista
  7. Onnistuuko nämä tehdä pursottamalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä mahdollisesti onnistuu, jos taikinan ainesten antaa lämmetä ensin huoneenlämpöisiksi, jolloin taikina on vähän pehmeämpää. Pursottamisen jälkeen nämä kannattaa laittaa jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään ennen paistamista, jotta pitävät muotonsa paremmin.

      Poista
  8. Pitäisi tehdä juhliin gluteenittomia keksejä ja haluaisin tehdä pursotettavia keksejä, niin onko tietoa onnistuuko tämä resepti jollan gluteenittomalla tavalla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo testannut tätä gluteenittomana, mutta uskoisin onnistuvan! Jos haluaa pursottaa, kannattaa jättää leivinjauhe pois ja varmistaa, että taikina on uuniin mennessä hyvin kylmää. Pursottamisen jälkeen keksit kannattaakin laittaa jääkaappiin jähmettymään hyvin, jotta ne pitää paistettaessa paremmin muotonsa. Jauhoiksi suosittelen Semperin Fin mixiä. Voi olla, että sitä tarvitsee vähän vähemmän tai vähän enemmän kuin vehnäjauhoja. Ehkä laittaisin taikinaan jauhojen sekaan vielä varmuuden vuoksi neljäsosa teelusikallisen ksantaania, koska gluteeni puuttuu.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu