perjantai 28. joulukuuta 2012

Puolukkajäätelö


Tein kesällä paljon jäätelöitä ja nyt pakkasten keskelläkin teki mieli testailla taas jotain uutta. Koska puolukat sopivat tähän jouluhenkiseen aikakauteen, pääsivät ne kattilaan. Käytin jäätelössä tällä kertaa täysruokosokeria (tarkemmin sanottuna mascobadoa), joka antaa jäätelölle kinuskimaisen maun. Olen kuitenkin huomannut, että täsyruokosokerilla tehdyt jäätelöt jäävät perussokerilla tehtyjä jäätelöitä löysemmiksi. Jos siis haluat kiinteää jäätelöä, käytä valkoista sokeria. Valkoisella sokerilla jäätelön värikin saattaa olla kivemman vaaleanpunainen kuin tämä hieman ruskean punertava jäätelö.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Puolukkajäätelö (n. 1 l)
  • 2 rkl maissitärkkelystä (tai arrowjuurijauhetta)
  • 4 dl kauramaitoa
  • 2 dl täysruokosokeria (tai sokeria)
  • 2,5 dl soijavispiä
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 2,5 dl puolukoita
  1. Sekoita maissitärkkelys noin desilitraan kauramaitoa. Mittaa loput ainekset kattilaan.
  2. Kuumenna seosta, kunnes se kiehuu. Soseuta seoksessa olevat puolukat sauvasekoittimella tai suttunuijalla.
  3. Kaada maissitärkkelys-kauramaito mukaan kattilaan koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa noin minuutin ajan.
  4. Siirrä kattila kylmään vesihauteeseen tai pakkaskeleillä ulos jäähtymään tunniksi ja sen jälkeen jääkaappiin odottamaan yön yli.
  5. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan. Laita jäätelö vielä puoleksi tunniksi pakastimeen ennen tarjoilua.
  6. Tarjoile kokonaisten puolukoiden tai karpaloiden ja vaikkapa kinuskin kera.

3 kommenttia:

  1. Jätskiohjeesi kuulostavat aina niin ihanilta, mutta kun en omista jäätelökonetta, niin haaveeksi jää. Olisiko sinulla parempaa tietoa, kuinka jäden tekeminen onnistuisi ihan pakkasessa, ja olisiko semmoinen ohjeistus mahdollista sisällyttää jäätelöresepteihin?

    VastaaPoista
  2. Jäätelökone on kyllä aika pop hommeli jäätelönteossa, joten ymmärrän harmituksen heiltä, joilla ei kyseistä laitetta ole :/

    Jäätelöä voi tehdä myös pakastimessa ihan vain laittamalla jäätelömassan rasiaan ja sekoittelemalla sitä puolen tunnin välein, kunnes jäätelö on kovettunut tarpeeksi. Tuolla tekniikalla ei vain saa niin kuohkeaa jäätelöä kuin koneella.

    VastaaPoista
  3. Ok, ehkä yritän pakastinmeininkiä ja laitan varmaan jätskikoneen synttärilahjatoivelistalle, kiitos!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu