torstai 10. tammikuuta 2013

Höttöleipää ja persiljalevitettä


Ihanaa valkoista höttöleipää! Kaveriksi tälle voi tehdä vaikka pähkinäpohjaista, gluteenitonta, kypsentämätöntä persiljalevitettä, jonka makumaailma on kikherneitä lukuunottamatta napattu falafeleista.



Höttö- eli vehnäleipä
  • 5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
  • 0,5 tl suolaa
  • 10–12 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli sellaiseksi, joka tuntuu käteen reilusti lämpimältä. (Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.) Anna hiivan liueta veteen ja lisää mukaan myös suola.
  2. Sekoita kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista lusikalla taikinaan ja tämän jälkeen ala alustaa loput vehnäjauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää jauhoja sen verran, että taikina on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Lisää öljy ja jatka vaivaamista vielä hetki.
  3. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Vaivaa taikinaa uudelleen ja muotoile se haluamasi malliseksi leiväksi. Voit tehdä siitä yhden ison limpun tai pyöritellä siitä puolimetrisen tangon, josta voit kiepauttaa kuvanmukaisen pyöreän leivän. Peitä leipä liinalla ja anna kohota uudelleen.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30–45 minuuttia. Paistoaika riippuu leivän muodosta. Leipä on valmis, kun se on kauniin värinen ja kun se kuulostaa ontolta koputettaessa.


Persiljalevite
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • (2 rkl vettä)
  • 0,5 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 dl tuoretta persiljaa
  1. Peitä pähkinät runsaalla vedellä ja anna niiden liota yön yli. Kaada liotusvesi pois.
  2. Yhdistä cashewpähkinät sekä sitruunamehu tehokkaaseen tehosekoittimeen ja hienonna sileäksi tahnaksi. Voit joutua pysäyttämään koneen useita kertoja kaapiaksesi vielä hienontumattomat pähkinämurut pois kulhon reunoilta. Lisää tarvittaessa vettä, mikäli homma ei ota sujuakseen.
  3. Lisää loput aineet ja pyöräytä tehosekoitinta vielä sen verran, että myös persilja hienontuu.


Loppuun vielä ravintolasuositus! Minulla ja avomiehelläni oli eilen vuosipäivä, joten kävimme syömässä Oluthuone Esplanadilla. Ravintolan listalta löytyy valmiiksi yksi täysin vegaaninen annos eli Veggie Burger, jonka tilasin ja josta tykkäsin tosi paljon. Listalta löytyy myös toinen annos, jonka saa pyydettäessä vegaanisena, mutta koska sienet eivät ole se minun juttuni, päädyin burgeriin.

Burgeri oli tosi hyvää, hampunsiemenistä ja kasviksista tehty pihvi oli rakenteeltaan mukava ja kaikki muutkin täytteet passasivat oikein hyvin saman sämpylän väliin. Myös burgerin kaverina tulleet perunat maistuivat tosi hyviltä ja rapeilta. On tosi kiva saada ravintolasta vegaaniruokaa, josta on osattu tehdä maukasta ilman ääretöntä määrää chiliä, karria tai muita voimakkaita mausteita. Minulla ei ole mitään voimakkaasti maustettua ruokaa vastaan, mutta joskus tulisilla mausteilla peitellään sitä, että ruoka ei oikeasti maistu miltään.

Ekstraplussaa tulee siitä, että burgeriin kuuluu oletusarvona vegaaninen juustosiivu! Yleensä tuollaiset ihmeellisyydet saa mukaan vain pyydettäessä, eikä yleensä silloinkaan. Omaan makuuni annos oli hieman turhan rasvapainotteinen ja olisinkin kaivannut siihen enemmän tuoretta rehuosastoa. Ensi kerralla pyydänkin ehkä erillisen salaatin mukaan annokseen. Kertaan kuitenkin, että tykkäsin annoksesta tosi paljon.

Ja ai niin! Jälkkäriksi tilasin ravintolan omatekemää soijapohjaista jäätelöä kuusenkerkkäsiirapilla. Vegaanisia tottakai nekin!


Myös Gastropapu-blogin Liinalla on asiaa Oluthuone Esplanadista, jos kaipaatte toista mielipidettä asiaan. Gastropapuun kannattaa joka tapauksessa tutustua, sillä sieltä löytyy tosi paljon vinkkejä siihen, mistä ravintoloista Tampereella saa vegaaniruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu