sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kurpitsapiirakka ja paahdetut kurpitsansiemenet


Luulin, että en ole lainkaan kiinnostunut kurpitsoista, mutta eräänä päivänä eli viime perjantaina ostin kaupasta butternut squashin eli myskikurpitsan kotiin ihmeteltäväksi. Englanninkielisen nimensä mukaisesti myskikurpitsassa on miellyttävän pähkinäinen ja voinen maku, jonka taipumista keitoiksi, muffinsseiksi ja muiksi herkuiksi aion kyllä tulevaisuudessakin kokeilla. Tällä kertaa tein kurpitsasta piirakan ja paahdoin sen siemenet naposteltaviksi.

Kurpitsan paahtaminen
  • 1 myskikurpitsa
  1. Halkaise kurpitsa kahtia ja koverra sen siemenet pois veitsellä, lusikalla tai jäätelökauhalla.
  2. Leikkaa kurpitsan puolikkaat noin kuuteen osaan.
  3. Levitä palat uunipellille leivinpaperin päälle.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa ensin 20 minuuttia, käännä lohkot ja paista toiset 20 minuuttia eli kunnes kurpitsanpalat ovat pehmenneet.
  5. Poista paloista kuoret, kun palat ovat hieman viilentyneet.


Kurpitsansiemeniä ei kannata heittää biojätteeseen, sillä niistä saa hyvää naposteltavaa. Ne valmistuvat samassa hötäkässä kurpitsan paahtamisen ja piirakan paistamisen kanssa. Ne sopivat keliaakikoille sekä heille, jotka kaipaavat lautaselleen hyviä rasvoja ja proteiinia hiilihydraattien kustannuksella.

Paahdetut kurpitsansiemenet
  • Yhden myskikurpitsan siemenet
  • 0,75 tl öljyä
  • 0,25 tl suolaa
  1. Erottele siemenet kurpitsan jämistä. Tämä onnistuu helposti nyppimällä siemenet erilleen kurpitsan"lihasta" tai puristelemalla niin, että siemenet pompsahtavat esiin kurpitsariekaleiden sisältä.
  2. Sekoita siementen joukkoon öljy sekä suola ja levitä siemenet leivinpaperin päälle.
  3. Paahda siemeniä 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia eli kunnes ne alkavat poksahtelemaan ja pomppimaan.
  4. Tarjoile sellaisenaan snäksinä tai ripottele salaattiin tai keiton päälle.


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Kurpitsapiirakka on minulle ennestään vieras juttu, mutta tykkäsin kyllä tästä ensimmäisestä tekeleestäni. Täytteen mausteet kannattaa laittaa sekaan pieni määrä kerrallaan ja maistella välillä, joko massa maistuu hyvältä. Jos minulla olisi ollut varastoissani pekanpähkinöitä, olisin painellut niitä piirakan pinnalle paistamisen loppuvaiheessa, mutta tällä kertaa mentiin ilman maukkaita koristeita.

Kurpitsapiirakka (8–12:lle) 

Pohja
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,25 tl suolaa
Täyte
  • 1 paahdettu myskikurpitsa (kts. ohje yllä)
  • 1,5 dl kookosmaitoa (tai kaura- tai soijakermaa tai soija- tai kauramaitoa)
  • 1 rkl kanelia
  • 0,25 tl muskottipähkinää
  • 0,25 tl maustepippuria
  • 0,25 tl neilikkaa
  • 0,5 dl täysruoko- tai fariinisokeria
  • 0,25 tl suolaa
  1. Valmista piirakalle pohja nyppimällä margariini, jauhot, kaurahiutaleet ja suola tasaiseksi massaksi. Tee taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tekeytymään. (Tässä vaiheessa on hyvä hetki paahtaa myskikurpitsa kypsäksi.)
  2. Painele taikina n. 20-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kun esipaisto on valmis, vähennä uunin lämpö 200 asteeseen.
  3. Valmista pohjan esipaistamisen aikana piirakan täyte. Soseuta kypsä myskikurpitsa ja sekoita sen kanssa täytteen muut aineet.
  4. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi esipaistetun pohjan päälle ja paista 25 minuuttia.
  5. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Pakko varmaan tehdä taas kurpitsapiiraakkaa... kauheat himot tulee kun katsoo näitä herkkuja!

    VastaaPoista
  2. Sain juuri eilen käsiini kaksi söpöä myskikurpitsaa, joten voipi olla, että täälläkin syödään lähipäivinä lisää piirakkaa - tai sitten jotain ihan muuta kurpitsaherkkua :)

    VastaaPoista
  3. En taida tehdä toista kertaa... Muistuttaa turhan paljon lanttulaatikkoa sekä maultaan että koostumukseltaan. Täytteestä puuttuu perinteisen lakto-ovoversion vanukasmaisuus. Pohja on kyllä murea ja hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän piirakan tekemisestä on kaksi vuotta aikaa, joten muistikuvat on vähän hatarat. Muistelisin silti, että tää ei ollut mitään tajunnanräjäyttävää kamaa, vaikka ihan ok olikin ja piirakan syöjät tätä kehuivat. En oo katsellut piirakan eläinversioiden reseptejä, mutta oon aikas varma, että ne pystyy helposti veganisoimaan :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu