torstai 30. toukokuuta 2013

Kaurajäätelö ja suklaapuikot


Ihastuin viime kesänä soijavispistä tehtyihin jäätelöihin, koska niistä tulee ihan oikean jäätelön makuista ja tuntuista. Lisäksi niiden makumaailmaa voi varioida loputtomiin. Löydät perusvaniljajäätelön ohjeen täältä: Vaniljajäätelö ja pari sen variaatiota

Halusin kuitenkin testata, millaista jäätelöä tulee, jos sen nesteenä käyttää ainoastaan kauramaitoa. Lopputulos oli tässäkin tapauksessa hyvä ja kelvollinen, mutta ei yhtään niin herkullinen kuin soijavispiversiossa. Looginen syy on se, että kaurajäätelössä on vähemmän rasvaa ja enemmän vettä. Näistä kahdesta tekijästä johtuen kaurajäätelöstä tulee pikkuisen rakeista ja hieman lirua, kun taas soijavispistä tehty jäätelö on kermaisen pehmeää ja kiinteää.

Jos mielesi tekee itsetehtyä jäätelöä, mutta jääkaappisi tai rahapussisi sisältö on rajallinen, voit ihan huoletta tehdä jäätelön myös pelkästä kauramaidosta. Soijamaidon kuvittelisin toimivan myös, vaikka en ole sitä testannutkaan.

Kaurajäätelö (n. 7 dl)
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 7 dl kauramaitoa
  • 2 dl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 2 rkl vaniljasokeria)
  1. Sekoita perunajauho ja 2 dl kauramaitoa ja laita seos sivuun odottamaan.
  2. Mittaa loput ainekset eli 5 dl kauramaitoa, sokeri ja vaniljajauhe kattilaan. Käännä levy päälle ja kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kiehuu.
  3. Ota kattila pois liedeltä ja kaada sen joukkoon koko ajan sekoittaen perunajauho-kauramaitoseos. Seos paksuuntuu melkein heti.
  4. Anna massan jäähtyä ensin kylmässä vesihauteessa ja sitten jääkaapissa useita tunteja, mieluiten seuraavaan päivään saakka.
  5. Valmista massa jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.


Jos haluat mennä jäätelöhuumassa vähän pidemmälle, voit valmistaa jäätelöstä myös suklaapuikkoja!

Suklaapuikot (4 kpl)
  • kaurajäätelöä
  • n. 100 g maidotonta suklaata
  • jäätelöpuikkomuotteja
  • jäätelötikkuja
  • matalareunainen pieni lautanen tms. 
  • leivinpaperia
  1. Sekoita jäätelö pehmeäksi ja lusikoi se muotteihin. Työnnä jäätelötikut jäätelön sisään. Laita muotit pakastimeen noin tunniksi tai niin pitkäksi aikaa, että jäätelö ehtii jähmettyä ja kovettua hyvin.
  2. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai liedellä vesihauteessa. Laita suklaa pienelle lautaselle, jossa jäätelöpuikot on helppo kieritellä yltäpäältä suklaassa.
  3. Ota muotit pois pakastimesta ja irrota jäätelöpuikot. Jos puikot eivät irtoa vetämällä, kastele muottia ulkopuolelta kuumalla vedellä ja vedä puikot tämän jälkeen varovasti irti muotista.
  4. Kasta jäätelöpuikot sulatettuun suklaaseen ja aseta valmis jäätelöpuikko leivinpaperipalan päälle. Suklaa jähmettyy kylmän jäätelön päällä nopeasti.
  5. Laita valmiit puikot pakastimeen leivinpaperiin käärittynä ja nautiskele hellepäivän tullen.

5 kommenttia:

  1. MInusta kaurasta tehty jäätelö on tosi hyvää:) Täältä omilta leveyspiireiltäni ei saa kaurakermaa joten joudun tekemään sitä itse mutta sillä saa kivan koostumuksen jäätelöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi hyvää, mutta siitä huolimatta tykkään enemmän rasvaisemmasta jäätelöstä :) Kiinnostavaa kuulla, että teet itse kaurakermaa! Olisiko mahdollista saada pieni ohjeistus, miten se tapahtuu?

      Poista
  2. Eikö tuo onnistuisi kaurakermasta? Siinä varmana olisi täyteläisempi meininki, kun rasvaprosentti on mielestäni siinä 15% hujakoilla. Esim. Nordicin kaurakerma voisi sopia, koska sen maku on miedohko ja sopisi varmaan jätskiin siinä mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä uskoisin, että onnistuisi :) Tässä testissä oli ideana kokeilla, miten jäätelö onnistuu, jos sen tekee pelkästä kasvimaidosta ja jättää rasvaisemmat jutut pois. Kaurakermojen maku on yleensä miedompi kuin ruoanlaittoon tarkoitettujen soijakermojen, joten aikas varmasti ne toimisivat jäätelössä.

      Poista
  3. Kaurajäätelö kuullostaa kivalta. Täytyy kokeilla. Vaikka kuinka siitä soijavispistä vois tulla parempaa niin mä boikotoin kaikkia missä on enemmän kun kaksi e-koodia. Soijavispissäkin on kokonaiset 6 e-koodia vaikka niitä ei e-koodeina ole siinä merkittykkään vaan niiden oikeilla lisäainenimillä. Miks hitossa vegaanielintarvikkeiden pitää kaikkien olla täynnä lisäaineita?

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu