maanantai 6. toukokuuta 2013

Lusikkaleivät


Omasta mielestäni maailmassa on paljon jännempiäkin leivonnaisia kuin lusikkaleivät, mutta siitä huolimatta nämä ovat oikein hyviä peruspikkuleipiä juhlapöytään. Lusikkaleivissä yhdistyvät sokerin ja murotaikinan rapeus ja hillon pehmeäksi muhentama sisus eli näiden suutuntuma on tosi kiva.



Ainoa hillo, joka tähän hätään löytyi jääkaapistani, oli mansikka-chilihillo, joka toimi näissä oikein hyvin. Perinteisesti lusikkaleivät on täytetty vadelmahillolla tai -marmeladilla, mutta kaikenlaiset muutkin hillot kyllä käyvät.

Lusikkaleivät (n. 12 pientä tai 6 isoa)
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 0,5 dl sokeria
  • hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • väliin n. 1 dl vadelmahilloa tai muuta hyvää hilloa
  • pinnalle n. 0,5 dl sokeria
  • mahdollisimman kovera lusikka
  1. Sulata margariini kattilassa. Lisää sen joukkoon sokeri ja anna jäähtyä.
  2. Sekoita vaniljajauhe, jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään ja sitten margariini-sokeriseoksen joukkoon. Taikina saa olla tässä vaiheessa melko löysää. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi viilenemään ja jähmettymään.
  3. Muotoile taikina pikkuleiviksi painamalla taikina lusikkaan ja työntämällä se siitä varovaisesti leivinpaperille tasainen puoli alaspäin. Varmista, että taikina on uuniinlaitettaessa kylmää, joten älä pidä uunipeltiä lämpimän lieden päällä.
  4. Paista pikkuleipiä 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia pikkuleivän koosta riippuen. Pikkuleipä on valmis, kun sen reunat ovat saaneet hieman väriä.
  5. Lusikoi vielä lämpimän pikkuleivän tasaiselle puolelle hilloa ja paina toinen pikkuleipä kanneksi. Kierittele valmis pikkuleipä sokerissa ja aseta tarjolle.
Gluteeniton versio: Lusikkaleivät onnistuvat myös gluteenittomina vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisäämällä taikinaan 1/4 tl ksantaania! Lopputulos on vähän murenevaisempi, mutta koska nämä ovat tosi pieniä pikkuleipiä, ei murenevuus juurikaan haittaa. Olen itse tehnyt näitä ainoastaan Viljatuotteen Vaalealla jauhoseoksella, joka on tehty riisistä, tattarista, maissista ja perunasta. Jos käytät jotain muuta gluteenitonta jauhoseosta, tarkista, ettei se sisällä maitojauhetta.


Käytä muotoiluun mahdollisimman koveraa lusikkaa, jotta pikkuleivät ovat uuniin mennessään mahdollisimman korkeita. Ne leviävät paistettaessa hieman, joten kovin littanalla lusikalla lusikkaleivistäkin tulee kovin littanoita. Itse käytin toiseen taikinaerään pyöreää teelusikanvetoista mittalusikkaa ja toiseen syömisruokalusikkaa. Ensimmäisellä lusikalla tehdyistä tuli kauniin pyöreitä (kuvassa etualalla) ja toisella puolestaan suht isoja ja litteitä (kuvassa takana, perspektiivi hieman pienentää niiden kokoa). Kumpikin tosin toimi sekä ulkoisesti katsottuna että sisäisesti nautittuna hyvin.

9 kommenttia:

  1. Tein näitä työkavereille ystävänpäivän iloksi gluteenittomana versiona. Väliin mansikka-vanilija-hilloa. Tuli aivan mielttömän hyviä. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  2. Kokeilin tätä ohjetta Myllyn parhaan gluteenittomalla jauhoseoksella. Eikä toiminut :( vaikka ei sisällä maitojauhetta... Tosi harmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Sunnuntain jauhoilla ^^

      Poista
    2. Oi joi, onpa harmillista kuulla :/ Huomasithan ohjeessa täsmennyksen gluteenittomaan versioon, jossa käsketään lisäämään taikinaan ksantaania tai psylliumia, jos jauhoseos ei sitä sisällä? Muokkaan reseptin nyt vähän selvemmäksi. En ole testannut tätä itse Sunnuntain jauhoseoksella, joten en osaa tätä enempää ohjeistaa.

      Poista
  3. Hei, mitä vadelmahilloa tai -marmeladia olet käyttänyt? En osaa noista kaupan purkeista päätellä mikä on kiinteää tai juoksevaa. Kiitos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tainnut olla Rainbow'n luomuvadelmahilloa, jos oikein muistan. Mun mielestä vadelmahillot on yleensä ihan riittävän paksuja tähän tarkoitukseen :)

      Poista
  4. Hei, tein ohjeen mukaan Viljatuotteen jauhoilla, onnistui hyvin.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu