torstai 13. kesäkuuta 2013

Mustikka- ja appelsiinijäätelöitä pähkinöistä


Tänään kokeilin, miten pähkinät vääntyvät jäätelöksi ja hyvinhän siinä kävi! Hassu juttu on se, että varsinkin tuo cashewpähkinäpohjainen jäätelö on sellaista, ettei sen pääraaka-ainetta välttämättä arvaisi, jos ei tietäisi sen olevan tehty pähkinästä.

Tarvitset pähkinäjäätelöä varten todella tehokkaan tehosekoittimen, joten mikään muutaman kympin perusmarkettiblenderi ei valitettavasti tässä kauhean hyvin toimi. Niillä lopputuloksena on rakeinen jäätelö tai vaihtoehtoisesti rikkinäinen blenderi.

Cashewpähkinäpohjainen mustikkajäätelö oli todella hyvää, sillä cashewpähkinöistä saa hyvin sileää ja mainiosti jäätyvää massaa. Mustikkajäätelössä on mukana myös sitruunaa, joka ei maistu lopullisessa jäätelössä, mutta joka korostaa mustikoiden makua ihanasti.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Mustikka-cashewpähkinäjäätelö (n. 8 dl)
  • 4 dl cashewpähkinöitä (+ vettä liottamiseen)
  • 1,5 dl vettä
  • yhden sitruunan mehu (n. 0,25 dl)
  • 0,5 dl agavesiirappia tai sokeria
  • ripaus vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl mustikoita
  1. Peitä cashewpähkinät runsaalla vedellä ja anna niiden liota yön yli. Kaada liotusvesi pois.
  2. Laita tehosekoittimeen pähkinät, vesi ja sitruunamehu ja käytä konetta, kunnes pähkinät ovat hienontuneet tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
  4. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan. (Kompressorikoneeseen massan voi laittaa heti, sillä se todennäköisesti on tällaisenaankin riittävän viileää. Kylmäakkukonetta varten sinun pitää antaa massan jäähtyä jääkaappikylmäksi.)

Makadamiapähkinäpohjainen appelsiinijäätelö jäi tänään kakkossijalle näiden kahden välisessä kilpailussa, vaikka sekin oli tosi hyvää. Valmiiseen appelsiinijäätelöön sekoitettu suklaakastike antaa jäätelölle erilaisen rakenteen, koska se jäätyy jäätelön sekaan pieniksi suklaahipuiksi. Kun tätä jäätelöä maistelee, on ensimmäinen maku appelsiini, jota seuraa hetken päästä kielen päällä sulava suklaa. Ei lainkaan huono!

Appelsiini-suklaahippu-makadamiajäätelö (n. 8 dl)
  • 3 dl makadamiapähkinöitä (+vettä liottamiseen)
  • 3 dl vastapuristettua appelsiinimehua (n. kolme appelsiinia)
  • 1 dl agavesiirappia
  • ripaus vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria

Suklaakastike
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä tai kaakaovoita
  • 1 rkl agavesiirappia tai sokeria
  • 3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
  1. Peitä makadamiapähkinät runsaalla vedellä ja anna niiden liota yön yli. Kaada liotusvesi pois.
  2. Hienonna pähkinät ja appelsiinimehu tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää agavesiirappi sekä vanilja ja sekoita.
  4. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan. (Kompressorikoneeseen massan voi laittaa heti, sillä se todennäköisesti on tällaisenaankin riittävän viileää. Kylmäakkukonetta varten sinun pitää antaa massan jäähtyä jääkaappikylmäksi.)
  5. Kun jäätelö pyörii jäätelökoneessa, valmista suklaakastike. Sulata kookosöljy juoksevaksi lämpimässä vesihauteessa ja sekoita sen joukkoon agavesiirappi. Sekoita mukaan myös kaakaojauhe.
  6. Kun jäätelö on valmista, siirrä se toiseen kulhoon. Sekoita jäätelöä sähkövatkaimen pienimmällä teholla samalla, kun kaadat jäätelön joukkoon suklaakastiketta. Suklaakastike jähmettyy heti pieniksi hipuiksi jäätelön joukkoon.
Suklaakastikkeen voit tietysti jättää halutessasi pois, jolloin saat appelsiini-makadamiajäätelöä!

4 kommenttia:

  1. Maistuvan kuuloisia jätskejä molemmat. Varsinkin mustikka houkuttelee. Tuo jätskikoneilu on jäänyt minulta ihan kokeilematta, vaikka kaapissa pölyttyykin kone suoraan 80-luvulta. Ohjekirjanen vain on hukassa, vaikka eipä tuo varmasti mikään kovin monimutkainen kone ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä tutustua jätskin tekemiseen itse! Ainakin itse hurahdin siihen hommaan täysin viime kesänä. Löytyisiköhän netistä ohjeet koneellesi?

      Syötin näitä jätskejä äsken maisteluraadille Vegaaniliiton kokouksessa ja siellä tykästyttiin enemmän tuohon appelsiinijätskiin :)

      Poista
  2. Upean värinenkin tuo mustikkajäätelö !

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu