sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Lakritsikeksit


Minulla on ollut keittiön hyllyssä jo pari kuukautta purkillinen lakritsijauhetta, jota en ole saanut aikaiseksi kokeilla mihinkään. Huhut kertovat, että se maistuu taivaalliselta, jos sitä sekoittaa vaniljakaurajäätelön sekaan tai vaikka toffeeseen. Minä laitoin sitä näihin kekseihin. Vaikka laitoin sitä mielestäni aika paljon ja se maistui raa'assa taikinassa ihan paljon, niin paistamisen jälkeen keksit eivät maistuneet mitenkään erityisen voimakkaasti lakritsalta. Jos siis kaipaat tuhdisti lakritsaisia keksejä, voit laittaa jauhetta enemmän.

Suolaa ja ruokasoodaa lukuunottamatta kaikki ainekset näihin kekseihin on verrattaen helppo löytää luomuna, ja luomuviikon kunniaksi suosittelenkin katsomaan ruokaostoksia vähän sillä silmällä! Lakritsajauhetta myydään ainakin Kung Markatta ja Urtekram -nimillä ja sitä voi ostaa ekokauppojen lisäksi ainakin Tampereen Sokokselta.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Lakritsaiset keksit (32 pientä tai 16 keskikokoista)
  • 1,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 dl omenasosetta
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl lakritsijauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl kauraleseitä
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  1. Sekoita kookosöljy, omenasose, sokeri, suola, lakritsijauhe ja vaniljasokeri tasaiseksi haarukalla.
  2. Lisää joukkoon kauraleseet, ruokasooda sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi tarvittaessa käsillä auttaen.
  3. Jaa taikina joko 32 pieneen tai 16 vähän isompaan osaan, pyörittele palat palloiksi leivinpaperin päälle. Paina keksit hellästi kämmenellä hieman litteiksi. Keksit eivät juurikaan leviä paistettaessa, mutta jotta niistä tulee rapeita, tarvitsevat ne tilaa paistua. Jätä siis keksien väliin pari senttiä tilaa.
  4. Paista keksejä 190-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia eli kunnes niiden pohjat ja reunat ovat hieman ruskistuneet. Anna keksien jäähtyä vähintään viisi minuuttia leivinpaperin päällä ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat uunista tullessaan todella pehmeitä. Jäähtyessään ne jähmettyvät.

4 kommenttia:

  1. Suosittelen kokeilemaan fenkolijauhetta, jos et ole jo testannut, sillä saa aikaan hyvin lakritsimaisen maun ja toimii hyvin nimenomaan kekseissä yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Käytän fenkolia lähinnä kaksi kertaa vuodessa limppua leipoessani. Koska se on maustekaapin ylimmällä hyllyllä, unohtuu se loppuvuodeksi sitten kokonaan. Uudet ideat sen käyttämiseksi ovat oikein tervetulleita :)

      Poista
  2. Minä ostin heräteostoksena Urtekramin lakritsijauhetta enkä oikein tiedä mitä sillä tekisi. Tämä resepti kuulostaa hyvältä. Aion kokeilla. Löysin googlettamalla epävegaanisia reseptejä esim. lakritsisuklaamutakakku, joka kuulostaa aivan ihanalta, mutta en osaa muokata sitä vegaaniseksi. Toivon, että jospa sinä kehittelisit lisää reseptejä, joihin voisi käyttää lakritsijauhetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on vähän jäänyt lakritsijauhepurkki hyllyyn odottamaan inspiraatiota, joten kiitos muistutuksesta :) Mutakakku voisi kyllä olla sille hyvä sijoituskohde. Voisikohan sitä kokeilla vain lisätä tähän reseptiin: www.kamomillankonditoria.com/2013/10/mutakakku.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu