sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Sininen uni


Kaverin lapsi sai eilen ihanan nimen, ja kakuksi toivottiin Sininen uni ja pöllö-teemaista kakkua. Tämän vadelmaisen kakun päälle muovailin kaikki muut laulussa mainitut asiat paitsi kaapin, jonka taakse joku hyppäsi. Jos joku ei muista, mistä on kysymys, niin tässä linkki Tapio Rautavaaran tulkintaan.



Onnittelut ihanalle Leimulle kauniista nimestä ja Leimun vanhemmille ihanasta lapsesta!

Kosteusvaurioinen vai leikisti sateessa kastunut pöllö?
New Yorkin -lomani takia tein kakun osittain valmiiksi jo vähän etukäteen eli paistoin kakkupohjat pakastimeen ja muovailin koristeet jääkaappiin. Pakastushommat sujuivat hyvin, ja koristehommatkin siihen saakka, kunnes tulimme takaisin matkalta. Kun torstaina tarkistin koristeiden tilanteen, olivat ne kunnossa, mutta ilmeisesti jääkaapin isompi käyttöaste tuon jälkeen aiheutti sen sisällä kosteusmuutoksia, joten koristeet saivat vähän kosteusvaurioita. Eivät kuitenkaan niin pahasti, ettei niitä olisi voinut käyttää.

Sininen uni eli n. 20 hengen täytekakku
  • Kakkupohjaksi paistoin kaksi tällaista kakkupohjaa uunipellillä ja leikkasin ne kolmeksi kerrokseksi tämän ohjeen mukaan. Tässä vaiheessa laitoin pohjien väliin leivinpaperia ja laitoin ne pakastimeen odottamaan lomaltapaluuta. Kun oli aika tehdä kakku valmiiksi, otin kakkulevyt pois pakastimesta jääkaappiin sulamaan pariksi tunniksi ennen kakun kostuttamista ja täyttämistä.
  • Kakun kostukkeena on käytetty limemehun, veden ja sokerin seosta.
  • Kakun välissä on kotimaisia pakastevadelmia sekä soijavispistä ja sulatetusta vegaanisesta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa. Vadelmia käytin kaksi rasiallista, ja laitoin ne kakun väliin jäisinä. Valkosuklaavaahtoon käytin noin puolitoista purkkia Alpron soijavispiä ja n. 75 g Sweet Williamin valkosuklaata. Ensin vatkasin soijavispin sähkövatkaimella vaahdoksi, sitten sulatin valkosuklaan mikrossa ja sitten yhdistin molemmat. Kakun täyttämisen jälkeen annoin sen jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ennen sen kuorruttamista.
  • Kuorrutteena käytin fariinisokerilla makeutettua ja agar agar jauheella jämäköitettyä soijavispiä. Kakuntäyttämisaamuna keitin kattilassa parin minuutin ajan 2 prk Alpron soijavispiä, 0,5 tl agar agar jauhetta ja 1 dl fariinisokeria koko ajan sekoitellen. Annoin seoksen jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa iltaan ja kakun kuorruttamisen aikaan asti. Vaahdotin seoksen sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi, värjäsin sen elintarvikeväreillä ja levitin osan siitä kakun päälle. Loput vaahdot värjäsin vielä vähän toisenväriseksi ja pursotin kakun reunoille.
  • Koristeet muovailin ennen lomaani värjätystä mantelimassasta ja säilytin ne jääkaapissa kakun kokoamiseen asti.


1 kommentti:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu