tiistai 1. lokakuuta 2013

Lempeä höylättävä eli cashewpähkinäjuusto


Tein nyt ensimmäistä kertaa elämässäni agar agarilla hyydytettyä cashewpähkinäjuustoa. Hyvällä blenderillä juustosta tuli sileää ja sen tekeminen oli tosi vaivatonta. Juustosta tuli höylättävää, vaikkakin pehmoista ja hieman huokoista. Tein pikatestin sen sulattamiseksi mikrossa, ja siellä se suli hieman. Todennäköisesti tämä voisi sulaa pitsan päällä uunissa vähän paremmin.



Tämä ei maistu samalta kuin lehmäjuusto, sillä maultaan cashewjuusto on hyvin mietoa ja tässä tapauksessa hyvin valkosipulista. Mielestäni tämä on joka tapauksessa tosi hyvää ja ajaa höylättävän asiansa. Ensi kerralla aion laittaa juustomassaan enemmän suolaa ja hankkia myös misotahnaa, sillä sitä käytetään hyvin yleisesti pähkinäjuustojen raaka-aineena.

Huom! Tarvitset juuston valmistamista varten todella tehokkaan tehosekoittimen, ns. high speed blenderin, kuten Vitamixin, Gizmon tai Blendtecin. Perusblenderit eivät riko cashewpähkinöitä tarpeeksi sileäksi, vaan pahimmassa tapauksessa cashewpähkinät rikkovat blenderin.

Päivitys 5.10.2013: Tein tästä juustosta toisen version, johon laitoin vähän isommat määrät aineksia, jätin valkosipulin pois ja lisäsin misotahnaa. Kummastakin juustosta tykättiin, joten yhdistin molemmat juustot tähän samaan reseptiin. Jos tykkäät vähäsuolaisesta, käytä nuo alemmat määrät suolaa ja oluthiivahiutaleita. Jos tykkäät suolaisemmasta, käytä niitä nuo isommat määrät. Misotahna ei ole pakollinen, mutta se syventää juuston makua. Huomioi, että jotkut misotahnat sisältävät gluteenia, joten ne eivät luonnollisestikaan silloin sovi keliaakikoille. Lisäsin reseptin perään myös kolmannen juuston, jossa on vähän falafelmainen meininki!

Cashewpähkinäjuusto
  • 3 dl cashewpähkinöitä
  • 5 dl vettä
  • (1 rkl misotahnaa)
  • 1–1,5 dl oluthiivahiutaleita
  • 1–2 tl suolaa
  • (2 valkosipulin kynttä)
  • 0,25 dl agar agar jauhetta
  1. Mittaa pähkinät ja 3 dl vettä blenderiin ja käytä konetta, kunnes sinulla on tasaista pähkinämaitoa.
  2. Lisää pähkinämaidon sekaan (misotahna), oluthiivahiutaleet ja suola (sekä valkosipulin kynnet) ja tehosekoita tasaiseksi.
  3. Mittaa loput vedestä eli 2 dl kattilaan ja sekoita sen joukkoon agar agar jauhe. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kiehuu. Anna kiehua pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan vispilällä sekoitellen.
  4. Kun olet keittänyt veden ja agarin, muodostuu niistä paksua limaa. Käynnistä blenderi ja kaada agarseos ohuena nauhana cashewpähkinämaitoseoksen joukkoon. Sekoita hetken aikaa, jotta agar agar -seos sekoittuu kunnolla cashewmaitoseoksen joukkoon.
  5. Öljyä puolen litran vetoinen kulho ohuelti ja kaada juustomassa siihen. Anna juuston jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai seuraavaan päivään. Kumoa juusto varovasti. Säilytä juusto suljetussa astiassa jääkaapissa ja syö se pois mahdollisimman pian. Juustoa voi myös pakastaa.
Kuvan ottaminen valkoisista asioista kattolampun valossa on vähän hankalaa.
Siksi tällainen silmille hyppäävä kuva.

Cashewpähkinäjuusto – falafel edition
  • 3 dl cashewpähkinöitä
  • 6 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 persiljaruukku
  • 1 rkl misotahnaa
  • 1,5 dl oluthiivahiutaleita
  • 1,5 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
  • 1–2 tl suolaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 0,25 dl agar agar jauhetta
  1. Mittaa pähkinät, 2 dl vettä ja sitruunan mehu blenderiin ja käytä konetta, kunnes sinulla on tasaista pähkinämaitoa.
  2. Lisää pähkinämaidon sekaan persilja, misotahna, oluthiivahiutaleet, jeera, suola sekä valkosipulin kynnet ja tehosekoita tasaiseksi.
  3. Mittaa loput vedestä eli 4 dl kattilaan ja sekoita sen joukkoon kikhernejauho sekä agar agar jauhe. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kiehuu. Anna kiehua pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan vispilällä sekoitellen. Massasta tulee todella paksua ja kiehuessaan se saattaa roiskua, joten ole varovainen.
  4. Käynnistä blenderi ja kaada keittämäsi massa cashewpähkinämaitoseoksen joukkoon. Sekoita hetken aikaa, jotta kaikki ainekset sekoittuvat kunnolla.
  5. Öljyä kahdeksan desilitran vetoinen kulho ohuelti ja kaada juustomassa siihen. Anna juuston jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai seuraavaan päivään. Kumoa juusto varovasti. Säilytä juusto suljetussa astiassa jääkaapissa ja syö se pois mahdollisimman pian. Juustoa voi myös pakastaa.

11 kommenttia:

  1. Kiva resepti, täytyy koettaa itsekin!

    Sellainen kysymys olisi että paahdoitko cashew-pähkinät vai laitoitko sellaisenaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin pähkinät ihan sellaisenaan. Paahdetuista pähkinöistä voisi tulla myös kivan makuista juustoa :)

      Poista
  2. Tuota voi hyvin myös leikellä pienemmiksi lohkoiksi ja pakastaa. Siten voi ottaa palan sulamaan eikä tarvitse huolestua, että iso juusto ehtii pahentua.

    Ja on onnistunut perusblenderilläkin, mutta jäi sellaisella rakeisemmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Arvelinkin, että pakastaminen onnistuu :)

      Tavisblenderilläkin tätä varmasti saa tehtyä, mutta pähkinät jäävät rakeisemmiksi. Kaikkein heppoisimmat laitteet eivät välttämättä kestä ainakaan jatkuvaa juuston jytyytystä. Jos haluaa helpottaa perusblenderin työtä, niin pähkinät voi myös liottaa ennen niiden jauhamista.

      Poista
  3. Samantapaista cashewjuustoa olen minäkin tehnyt.ja agar agar tosiaankin saa siitä kivasti leikattavan:) Kivan muotoinen tuo juustosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen juusto on ollut to do -listalla jo vaikka kuinka kauan, mutta vasta nyt sain aikaiseksi, kun olin riittävän kauan katsellut muiden blogeista näitä juustoja :)

      Poista
    2. Mulla on Magic Bullet,jolla teen tuollaisia.KitchenAid.vaikka hyvä onkin,ei ihan tuohon kelpaa tai en uskalla sellaiseen käyttää. Tosi tehokkaasta blenderistä vielä haaveilen....

      Poista
    3. Magic Bulletia en ole koskaan päässyt käyttämään, mutta kiva kuulla, että se on tarpeeksi tehokas pähkinöiden jauhamiseen. Myös Bamix-sauvasekoittimen lisäosa nimeltä Mylly on hyvä tähän hommaan.

      Poista
  4. Juuri liottamalla cashew pähkinät olen saanut tehtyä juustoa myös perusblenderillä. Ei tietenkään ole yhtä sileää kuin nykyisellä vitamixilla tehdyt. Liotessaan cashewista tulee melko pehmeä joten se ei ole blenderille ihan niin paha pala purtavaksi kuin jokin toinen pähkinä saattaa olla. Uskon että paksun massan pyörittäminen voi myös ylikuumentaa heppoisen blenderin melkoisen nopeasti. Nyt on valmistumassa pähkinäjuustoa, mutta maapähkinöistä, ihan säästösyistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, maapähkinäjuusto kuulostaa hauskalta!

      Varmasti heppoisemmillakin blendereillä saa pähkinät jauhettua, mutta siinä voi kulua aikaa niin kauan, että kone ylikuumenee tai sen osat hajoavat. Sen takia yritän yleensä vähän ponnekkaammin painottaa, että ihan millä tahansa ei pähkinäjuustoja ja -tahnoja kannata tehdä. :)

      Poista
  5. Kun pähkinöitä liottaa yön yli, onnistuu homma tavallisella blenderillä. Juustosta tulee sileää ja herkullista!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu