maanantai 14. lokakuuta 2013

Mutakakku


Minulta kyseltiin Facebookissa jonkin aikaa sitten ohjetta mutakakulle, eikä sellaista oikein täältä tätä ennen löytynyt. Yksi hieman mutaisa kakkuohje löytyy parin vuoden takaa, mutta sekin menee enemmän kuivakakun kuin mutakakun puolelle. Olikin aika ryhtyä tuumasta toimeen ja leivoskella yksi versio lisää. Uunista tupsahtikin tällainen ihanan suklainen ja muhevan mehevä kaakkunen.



Mutakakku
  • 1 pkt (300 g) pehmeää eli silken tofua
  • 1 dl öljyä
  • 2 dl täysruoko- tai valkoista sokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl pikakahvijauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 0,5 tl suolaa
  • 100 g maidotonta suklaata
  • 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja tai 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  1. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin pala ja öljyä ja jauhota vuoan reunat. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Avaa tofupaketti ja valuta siitä vettä pois. Soseuta tofu sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi.
  3. Sekoita tofun joukkoon öljy, sokeri, kaakaojauhe, pikakahvijauhe, vanilja ja suola.
  4. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa ja sekoita sekin taikinan joukkoon.
  5. Siivilöi taikinan sekaan vielä jauhot ja leivinjauhe ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  6. Kaada taikina vuokaan ja tasoita sen pinta.
  7. Paista esilämmitetyssä uunissa 20 minuuttia. Kakun on tarkoituskin jäädä sisältä hyvin meheväksi.
  8. Syö heti sellaisenaan tai tarjoile se vaikkapa kaura- tai soijavaniljajäätelön tai kookoskermavaahdon kanssa.


Tein vähän jälkijunassa ohjeesta myös videon! Jos video ei toimi tässä, klikkaa itsesi Kamomillan konditorian YouTube-kanavalle.


20 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa ihanalta. Tuo tofu varmasti tuo sitä mutakakkumaista mehevyyttä, kahvi ja suola taas antavat syvyyttä. Nami!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tofu tekee tämän rakenteesta tosi miellyttävän ja erilaisen kuin useissa muissa kakuissa. Se on samaan aikaan mehevä ja kepeä. Söin tästä melkein puolet yksin heti paistamisen jälkeen. Täytyy laittaa loput jemmaan ja viedä huomenna työkavereille :)

      Poista
  2. Vastavierailulla ja liityin samalla lukijaksi, anonyymisti kuiten. =)

    VastaaPoista
  3. Meinasin tässä juuri kysellä, että millainen tehtävä tuolla tofulla tässä on ja millä sen voi korvata jos lähikaupasta ei löydy. Kun itse asun pienehköllä paikkakunnalla enkä ole kasvissyöjä joten kaupan soijavalikoimaan en ole sen takia tutustunut. Reseptejä haen vegaaniblogeista siksi että olen pahasti kananmunalle allerginen ja vegaaniresepteissä ne on ah, niin ihanasti jätetty automaattisesti pois :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pehmeää tofua löytyy kyllä aika usein ihan perusruokakaupoistakin. Se on samalla hyllyllä muiden tofujen kanssa, yleensä juusto-osastolla ja mahdollisesti jossain korkeimmalla mahdollisella hyllyllä. Jos pehmeää tofua ei löydy, niin suurin piirtein samanlainen lopputulos voisi syntyä, jos laittaa sen tilalle maustamatonta soijajogurttia ja omenasosetta, esim. 1,5 dl kumpaistakin. En ole kokeillut, mutta fiilikseni sanoo, että tuo voisi toimia :)

      Poista
  4. Täytynee kokeilla tätä:) Mutakakku oli vuosia sitten lemppariherkku, mutta jäi tietysti pois munallisuutensa takia. Tämä vaikuttaakin sellaiselta vegaaniselta versiolta joka saattaisi lähennellä "aitoa" mutakakkua. Mahtavaa, kiitos tästä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Toivottavasti tämä vastaa odotuksia :) En ole koskaan syönyt kananmunallista mutakakkua, joten minulla ei ole minkäänlaista vertailukohtaa. Sen kuitenkin tiedän, että tästä tuli tosi hyvää.

      Poista
  5. Blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  6. Voi että näyttää niin herkulliselta :P. Ja ihanaa vielä, että se on vähän terveellisempääkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista tämä olikin, eikä sen näennäistä terveellisyyttä kyllä huomannut sen mausta ;) Onhan tässäkin toki rasvaa, sokeria ja vehnää, vaikkakin hieman terveellisemmässä muodossa :)

      Poista
  7. Tämä on kyllä parasta mutakakkua ikinä! Kiitos tästä reseptistä ^^

    VastaaPoista
  8. Katsoin tuon videon, ja kaakaojauhe näytti tosi vaalealta. Onko tässä käytetty sellaista leivontakaakaota vaiko kaakaojuomajauhetta? Toimiskohan raakakaakaojauhe? Tää on kyllä ihan huippublogi, ja tykkään sekä perinteisistä leivontaohjeista että perusteellisista ohjeistuksista esimerkiksi kananmunan korvaamiseen. Ootan kirjaa kuin kuuta nousevaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivontakaakaota siinä on ihan käytetty :) Voi olla, että se näyttää videossa vaaleammalta kuin on oikeasti. Raakakaakaojauhe varmasti käy myös.

      Ihana kuulla, että tykkäät blogista :) Kirjaa joutuu vielä odottelemaan muutaman kuukauden, mutta kyllä sekin sieltä saapuu!

      Poista
  9. Yksinkertainen ja herkullinen ohje, toimii! Osastoa "maistuu myös sekasyöjille".

    VastaaPoista
  10. Hei, pystyykö tuon pikakahvijauheen korvaamaan tavallisella kahvilla? En viitsi ostaa pikakahvijauhetta ohjeen takia, mutta kahvi kuulostaa hyvälle ohjeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos keität pienen määrän (esim. 2 rkl) to-del-la vahvaa kahvia, niin sillä voinee korvata pikakahvijauheen :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu