lauantai 12. lokakuuta 2013

Vohvelit


Tänään söin aamupalaksi vohveleita, joiden päälle kasasin mansikoita, vadelmia sekä kookoskermasta tehtyä vaahtoa. Nam!

HUOM! Osa tämän reseptin käyttäjistä on aikaisemmin kertonut, että taikina tarttuu kiinni vohvelirautaan. En osaa tarkalleen sanoa, missä vika on. Lisäsin ohjeeseen nyt vähän enemmän vehnäjauhoja, sillä vika voi olla liian löysässä taikinassa. Jos taikina edelleen tarttuu kiinni rautaan tällä vähän uudistetulla ohjeella, kokeile lisätä vielä vähän jauhojen määrää. Silläkin voi olla merkitystä, millä tavalla vohvelirauta kuumenee, voiko sen lämpötilaa säätää ja millainen pinnoite siinä on. Itselläni tämä ohje on toiminut. En valitettavasti tällä hetkellä pääse testaamaan ohjetta uudelleen, koska minulla ei ole vohvelirautaa enkä todennäköisesti halua sellaista ostaa niin kauan kuin asun Yhdysvalloissa. (8.7.2019)

Vohvelit (6 kpl)
  • 3 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 0,5 dl öljyä
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  1. Laita vohvelirauta kuumenemaan.
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vanilja.
  3. Siivilöi joukkoon leivinjauhe sekä jauhot ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada kuumaan vohvelirautaan kerrallaan n. 0,75 dl vohvelitaikinaa ja laita kansi kiinni. 
  5. Paista vohvelia 2–3 minuuttia eli kunnes vohveli on kypsä.
  6. Avaa vohveliraudan kansi ja poista vohveli varovaisesti.
  7. Syö vohvelit mieluiten ihan heti.  

Muutama vinkki vohveleiden paistamiseen:
  • Omassa vohveliraudassani asteikko on 1–6 ja siinä vohvelit paistuvat parhaiten teholla 4,5.
  • En itse availe vohveliraudan kantta paistamisen aikana, jotta vohveli kypsyy tasaisesti. Jos kannen avaa ja vohveli ei ole vielä kypsä, voi se haljeta keskeltä siten, että osa siitä on kiinni vohveliraudan kannessa ja osa sen pohjassa.
  • Koska vohvelirautani pinta on hyvässä kunnossa ja koska tässä vohvelitaikinassa on riittävästi rasvaa, ei vohveli jää kiinni rautaan, vaikka en rasvaakaan vohvelirautaa erikseen. Jos vohvelirautasi on heikossa kunnossa, niin suosittelen öljyämään sen pinnan. Öljyämiseen suosittelen silikonista pullasutia muoviharjaksisen eli sulavaisen sudin sijasta.
  • Kun vohveli on kypsä, kannattaa rauta avata hitaasti. Jos vohveli näyttää halkeavan, auta vohvelia irtoamaan varovasti esimerkiksi puutikulla.
  • Jos haluat paistaa kaikki vohvelit valmiiksi ennen syömistä, älä kasaa niitä yhteen pinoon, sillä kuumien vohveleiden höyry pehmentää ne. Laita vohvelit vierekkäin jäähdytysritilälle tai vaikka uunin ritilälle, jolloin ne pysyvät paremmin rapeina syömiseen saakka.

Kookoskermavaahto

Kookoskermavaahdon tein Kara-merkkisestä kookoskermasta, jota säilytin yön yli jääkaapissa. Avasin pakkauksen varovasti ja lusikoin sen pinnalta paksuimman kookoskerman kulhoon ja jätin pakkauksen pohjalle erottuneen läpinäkyvämmän nesteen käyttämättä. Tai siis, aion varmasti käyttää sen, kun tänään todennäköisesti tulen tekemään noin viidennensadannen kerran tällä viikolla kookosjääkahvia.

Vaahdotin kookoskermaa sähkövatkaimella muutamia minuutteja ja maustoin sen vaniljajauheella ja kookossokerilla. Tämän jälkeen laitoin vaahdon vielä hetkiseksi jääkaappiin jähmettymään. Kookoskermavaahto ei ole heti yhtä jämäkkää kuin vaikkapa tämä soijavispi. Jos haluat pursotettavaa kookoskermavaahtoa, anna vaahdotetun ja makeutetun kookoskerman jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen sen pursottamista. Tällaisen aamupalasetin päälle se on kyllä riittävän jämptiä heti vaahdottamisen jälkeenkin.



Sunnuntaiaamun päivitys: Perusvohveleista saa ihanan suklaisia herkkuja, kun taikinaan lisää kaakaojauhetta ja suklaapaloja. Kun vohvelin repii sydämiksi, tulee vohveleista vähän niin kuin suklaakeksejä!

Suklaavohvelit (6 kpl)
  • 1 perusvohvelitaikinan ainekset
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 50 g maidotonta suklaata pilkottuna pieniksi paloiksi
  1. Valmista taikina muuten samoin kuin perusvohvelitaikinakin, mutta lisää kaakaojauhe taikinaan samaan aikaan kauramaidon, sokerin ja muiden kanssa ennen jauhoja.
  2. Lisää suklaapalat taikinaan lopuksi ja sekoita nopeasti.
  3. Paista kuten yllä ja tarjoile ihan sellaisenaan tai vaikka banaanin ja kookoskermavaahdon kera.

23 kommenttia:

  1. Kääk! Mä kuolaan täällä :D Eilen tämä sun kuva vilahti ihan pienenä mun blogien lukuluettelossa, kun nopeasti selailin muiden blogipäivityksiä läpi. Sitten ihmettelin koko päivän, että minkä ihmeen takia mun alkoi tekemään ihan hirveästi mieli vohveleita kermavaahdolla ja mansikoilla, vaikka olen varmaan viimeksi syönyt niitä lapsena. Yritin jopa taivutella miestä kauppaseuraksi myöhään illalla, kun olin jo niin epätoivoinen ;) Ja tänään uudestaan blogeja selaillessa syy löytyi sen pienen vohvelinkuvan takaa ihan ohjeiden kera. Ja arvaa vaan mitä tällä hetkellä liikkuu päässä :D Aika tehokasta alitajunnan toimintaa... NAM NAM!

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva löytää tällainenkin blogi! Ihanan oloisia reseptejä :). Ystäväpiirissä kun on näitä "ruokarajoitteisia", niin on mukavaa tietäämistä lähteä etsimään sopivaa reseptiä, kun tulee tarvis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Toivottavasti blogista on sinulle hyötyä :)

      Poista
  3. Kiitos vohvelireseptistä! Kyllä nyt on kuule paistettu ja syöty vohveleita :). Aiemmin rauta oli käytössä vain aina juhannuksena, ja jotenkin en tajunnut, että voin nostaa raudan kylmälle liedelle, jolloin käryt menevät liesituulettimeen.

    Tämä taikina on hyvä, kun se on sen verran paksua, ettei tule niin kauheasti sotkua. Aiemmin käyttämässämme ohjeessa oli vain ainekset, ja olemme tehneet niin löysää taikinaa ja panneet sitä rautaan liikaa niin, että sotku on ollut aina kauhea, eikä ole edes huvittanut ajatella vohvelinpaistoa sisähommana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olepa hyvä! Hauskaa tässä ohjeessa on se, että tässä ei ole yhtään mitään erikoista. Sen kuin sekoittelee ja paistelee ja hyvää tulee :)

      Poista
  4. Tuli tosi rapsakoita ja hyviä vohveleita tällä ohjeella! Laitoin soodavettä tuohon maidon sijaan, kun oli soijamaito loppu. Tuo ritilävinkki vohveleiden rakenteen säilyttämiseksi on myös tullut tarpeeseen, kiitos siitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, Jenni :) Vohvelit ja lätyt on kyllä siitä hankalia, että ne lössähtää heti, jos ne laittaa päällekkäin. Onneksi sitä voi vähän estää tuolla ritilällä.

      Poista
  5. Taidan joutua ostamaan uuden raudan näiden vohvelien teon jälkeen. Todella monet vohvelit olen sillä paistanut ja aina ongelmitta. Vohvelit jäivät kiinni raudan kansi- ja pohjaosaan sitä lujemmin, mitä kauemmin niitä paistoi. Lisäsin taikinaan öljyä ja rasvasin rautaa tuloksetta. Sitten luovutin. Siivo oli melkoinen: rasvaisia murusia yltympäriinsä. Lopuksi jouduin imuroimaan ja moppaamaan lattiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Kuulostaa ihan kamalalta :O Mikäköhän ihme meni mönkään? :(

      Poista
    2. Tämä on toki vanha kommentti. Mutta selvitin syyn, tai ainakin itsellä kävi näin kun laitoin vahingossa 3 dl kauramaidon sijasta 6 dl kauramaitoa.

      Poista
    3. Voi ei! Hyvä että syy selvisi :)

      Poista
  6. Voiko käyttää manteli - tai soijamaitoa? Kauramaidon sijasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä voi! Voisinkin muokata tekstin sellaiseksi, että se käy siitä heti ilmi :)

      Poista
    2. Okei kiva! Meneekin sit huomenna kokeiluun:)

      Poista
  7. Onnistuisikohan näistä tehdä "kerrosvohvelikakku" vai jääköhän liian vetiseksi tms.? Välit siis täytettäisiin täytekakun tyyliin ja päälle koristukset. Vähän niin kuin Viirussa ja Pesosessa tehtiin kerrospannukakku :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu :) Kannattaa vaan kasata kakku ihan juuri ennen syömistä.

      Poista
  8. Hei! Josko vielä tällä ohjeella kokeilisin- muille onnistuu kyllä ns. normivohvelit ja rautakin on uusi... Mutta annas olla, kun kokeilen munattomia ja etenkin munattomia ja gluteenittomia, niin joka ikinen kerta on ylä- ja alapuolella musta, rapea kahtia jakautunut "vohveli",jonka joutuu sitten irroittelemaan murusina pois. Nice... Mutta jos tällä onnistuu ja tuolla 4,5 paistolla (minullakin asteikko 1-6), niin iloiten tulen ilmoittamaan! Muuten alan olla ihan kädetön ja unohdettava koko ihanuus omalta kohdaltani :/. Vinkkejä otetaan silti vastaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistuu! Tää on tosi vanha ohje, enkä oo itse testannut tätä pitkään aikaan. Mulla tää tosin on aina ihan onnistunut :)

      Poista
  9. Mielelläni kokeilen munattomia ohjeita. Tätä en tosin kokeile toiste, ensimmäinen vohveliresepti, jonka perusteella tehdyt vohvelit jäi rautaan kiinni molemmin puolin, vaikka kypsäksi asti paistoin. No, sai ne onneksi raavittua irti ja lapset sai hillon niiden palasten päällä pysymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, että vohveleille kävi noin! Tää on resepti, josta tosi monet kyllä tykkää ja saa tän onnistumaan ilman, että tää jää kiinni rautaan, mutta välillä tästä on tullut kommentteja, että ei irtoa raudasta. En osaa sanoa, oisko vika esim. sokerin määrässä vai missä. Mulla ei oo tällä hetkellä vohvelirautaa, ja ulkomailla asumisen vuoksi en halua sellaista nyt hankkia, joten en valitettavasti pääse testailemaan reseptiä uusiksi ja selvittämään, missä vika voisi olla.

      Poista
  10. Sanovat että sokeria ei saa laittaa vohvelitaikinaan ollenkaan, sillä sen takia jää rautaan kiinni!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu