lauantai 23. marraskuuta 2013

Lemon curd eli sitruunatöhnä


Eräässä Facebookin vegaaniryhmässä kyseltiin, onko olemassa vegaanista lemon curdia ja hänelle vastattiin, että näiden sitruunaruutujen päällinen on tosi lemoncurdmaista. Minäpä sitten päätin kokeilla, minkälaista lemon curdia saisin aikaiseksi, jos keittelisin sen tofusta, sitruunasta ja sokerista. Hyvää eli makean kirpsakkaa tuli! Pelko pois, tämä ei maistu tofulta!



Pehmeää tofua voi ostaa aasialaisista kaupoista. K-ryhmän kaupoista voi löytää Blue Dragon -merkin pehmeää tofua. Se on vakuumipakattua, joten se on useimmiten aasialaisten tuotteiden hyllyssä. Osa S-marketeista myy Tofumoonin pehmeää tofua.

Lemon curd (n. 3 dl)
  • 1 dl sitruunamehua
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 100 g (n. 1 dl) silken eli pehmeää tofua
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 50 g vegaanista margariinia (ei pakollinen, lue 3-kohdan kursivoitu teksti)
  1. Soseuta sitruunamehu, sokeri, perunajauhot ja silken tofu sauva- tai tehosekoittimella. Lisää sitruunankuori. (Jos sinulla ei ole tällaisia laitteita, voit soseuttaa tofun myös sähkövatkaimella tai käsin, mutta soseuta tällöin tofu ihan ensin täysin yksinään, jotta se oikeasti soseutuu.)
  2. Laita seos kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos kuplahtaa eli se kiehuu ihan vain sen verran, että siinä näkyy ensimmäiset pari kuplaa.
  3. Siirrä seos pois liedeltä ja anna sen jäähtyä täysin.

    Huom! Olen sitä mieltä, että tästä töhnästä tuli jo tässä vaiheessa ihan törkeän hyvää, joten voit halutessasi jättää reseptin lukemisen tähän kohtaan. Töhnästä ei tullut pahaa margariinin lisäämisen jälkeenkään, mutta mielestäni se oli paljon parempaa ilman. Voit siis niin halutessasi jättää margariinin kokonaan lisäämättä, mutta huomioi tällöin, ettei sitruunatahna välttämättä toimi kaikissa sitä kaipaavissa resepteissä täysin toivotulla tavalla, koska sen rasvapitoisuus on tuolloin hyvin lähellä nollaa.

  4. Vaahdota margariini sähkövatkaimella ja lisää sitruunaseos sen joukkoon. Sekoita, kunnes tahna on tasaista.
  5. Käytä levitteenä tai vaikka keksien ja kakkujen täytteenä. Säilytä jääkaapissa.

6 kommenttia:

  1. Ohhoh, aikas mahtava kokeilu. Lemon curd on ihan ehdottomasti suosikkini kakkujen täytteenä, mutta enpäs ole ikinä ajatelllutkaan, että senkin voisi tehdä ilman munaa. Tämähän on allergikoillekin loistava uutinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silken tofu antoi tälle tosi hyvän rakenteen, joten suosittelen kokeilemaan. Se toimii tosi hyvin monissa muissakin leivonnaisissa, jotka kaipaavat sellaista pehmeää jämäkkyyttä. Se on myös siksi tosi hyvä raaka-aine, että se on varsinkin kypsennettynä maultaan hyvin mieto, joten se käy ainekseksi tosi monenlaisiin juttuihin häiritsemättä lopputulosta maullaan.

      Facebookin puolella kommentoitiin, että Hannah Kaminskylla (www.bittersweetblog.wordpress.com) on lemon curd -resepti, jossa jämäköittäjänä on perunamuusijauhe. Se kuulostaa myös tosi hyvältä, vaikkakin ehkä hieman omituiselta ja siksi kokeilemisen arvoiselta idealta.

      Poista
  2. Jesh! Just vähän aikaa sitten mietin, että onnistuiskohan lemon curd vegaanisena. Kuulostaa herkulta! Mitä luulet, kauankohan toi säilyis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän tuli sitten melkein tarpeeseen :) Mulla on nyt ollut neljä yötä jääkaapissa sekä margariinillinen että margariiniton versio ja molemmat on vielä hyviä. Margariiniversio on pikkuisen erottunut, mutta sen saa kuntoon ihan vain sekoittamalla. Luulisin, että nuo säilyy homehtumatta ehkä viikon verran. Jos säilytysastiat keittää ennen täyttämistä, niin tuo säilyy varmaankin vähän pidempään.

      Poista
  3. en oo ikinä koskaan sekaani-aikoinanikaan (no olin silloin niin pikkunen vasta eikä meillä kotona ikinä ollu mitään hienoja erikoisuuksia, ymmärtääkseni tää on vasta vähän aikaa sitten suomeenkin paremmin rantaunut juttu?) maistanut lemon curdia, joten en tiedä yhtään millaista se on tai osaa sitten verrata 'alkuperäiseen'. mut tää kuulostaa/vaikuttaa niin jotenkin hyvältä idealta, että min on varmaan ihan pakko kokeilla. en tiedä, varmaan ihan vaan paahtoleivän päällä. jos hyvin onnistuu niin lahjaideaksikin tästä varmaan on. tofua siis vaan ostamaan! (vitsi min piti tulla tänne katsomaan vaan taatelikakun resepti ja sitten innostun taas kaikesta muustakin..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkään en oo maistanut munallista lemon curdia. Tässä on oleellista se, että tää maistuu hyvältä ja on helppoa tehdä :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu