torstai 7. marraskuuta 2013

Prinsessakakku


Eilen vietettiin Svenska Dagenia eli ruotsalaisuuden päivää, ja kyselinkin sen vuoksi Facebook-sivullani vinkkejä ruotsalaisiin ja suomenruotsalaisiin leivonnaisiin. Vinkkien joukossa oli princesstårta eli prinsessakakku, jollaisen sitten leivoskelin. Tutkailin prinsessakakkutietoutta internetin välityksellä ja opin, että prinsessakakun marsipaanikuorrutteen tulee olla vihreä, koristeena on usein ruusu tai kruunu ja kakun täytteenä kuuluisi olla vain kreemiä eikä lainkaan hilloa. Kakustani tuli kyllä vihreä, mutta pelkkä kreemitäyte kauhistutti sen verran, että laitoin kakun sisälle myös vadelmahilloa. Kruunun lisäksi tein kakun päälle pienen sammakon möllöttämään.

Homma ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen, joten mietin jonkin aikaa, haluanko ylipäätään julkaista tätä reseptiä täällä.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Olkaa siis varoitetut! 

Tein tämän kakun lisäksi käpykakkua, joka minun oli tarkoitus myös täyttää kreemillä. Tein kaksi kreemiannosta, joista toisesta tuli ihan käsittämätöntä litkua ja toinen pysyi jämäkkänä. Ainoa ero näiden kahden välillä oli se, että ensimmäisessä sekoitin margariinin ja vaniljakiisselin kerralla ja toisessa lisäsin kiisselin margariinin sekaan pienissä erissä. Ilmeisesti margariini ei tykkää siitä, että sitä häiritään liian isolla kiisselimäärällä kerrallaan. Jämäkämpikin kreemi hieman juoksettui, mutta ei kuitenkaan niin pahasti, että se olisi estänyt sen käytön tässä testikakussa. Yritin etsiä netistä ratkaisua tähän, mutta en keksinyt mitään soveltuvaa. Yksi neuvo tähän hätään voisi olla se, että kun kreemin ainekset ovat sekaisin, ei kreemiä pidä sekoittaa enää lisää. Minulle on muutaman kerran käynyt siten, että kuorrute on juuri sopivaa ja sitten vatkaan sitä vielä hetken lisää, niin se juoksettuu.

Käytin kakkupohjassa vehnäjauhojen ohella perunajauhoja, koska joissakin löytämissäni prinsessakakkuresepteissä oli käytetty sitä. Sen kanssa kävi niin kuin arvelinkin eli kakkupohjasta tuli ikävän jauhoinen. Jätinkin nyt tästä reseptistä perunajauhon pois ja korvasin sen vehnäjauholla, sillä tiedän kakkupohjan toimivan sillä tavoin paljon paremmin.

Kreemitäytteiset ja marsipaanikuorrutteiset kakut ovat omaan makuuni vähän turhan makeita ja täyteläisiä, mutta oli kiva joka tapauksessa testata tätäkin.


Pieni prinsessakakku (korkeintaan 16-senttiseen vuokaan)
Pohja
  • 1 dl sokeria
  • 1/8 tl suolaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 0,75 dl omenasosetta
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl vissyä
  • vuoan rasvaamiseen margariinia tai öljyä ja jauhottamiseen korppujauhoja tai vehnäjauhoja
Täyte
  • 2,5 dl soijavispiä tai soija- tai kauramaitoa
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • hyppysellinen suolaa
  • 75 g maidotonta kasvimargariinia (esim. tummansininen Keiju)
  • n. 1 dl vadelmahilloa tai -marmeladia
Kostuke
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,75 dl vettä
Kuorrute
  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita sokeri, suola, rypsiöljy, omenasose ja vanilja. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita sähkövatkaimella melkein tasaiseksi. Lisää lopuksi vissy ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta kakkupohjasta ei tule kuminen.
  3. Kaada taikina vuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa keskitasolla n. 40 min. eli kunnes kakku on kypsä. Kakun kypsyyden voit tarkistaa työntämällä siihen tikun, ja jos se tulee kakusta ulos puhtaana, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin leikkaat ja täytät sen.
  4. Valmista täyte sekoittamalla kattilassa soijavispi, sokeri, vanilja, perunajauho ja suola. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kuplahtaa eli kunnes sen pintaa nousee kupla tai pari. Nosta kattila heti pois liedeltä. Anna seoksen jäähtyä täysin kylmäksi. Vaahdota margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Sekoita vaniljakiisseli sen joukkoon pienissä erissä.
  5. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Sekoita kostukkeen ainekset yhteen. Kostuta kakkupohjan alin levy, levitä sen päälle hilloa. Levitä hillon päälle noin kolmasosa täytekreemistä. Nosta kakkupohjan toinen levy täytteiden päälle, kostuta se, levitä sen päälle hilloa ja kolmasosa kreemistä. Nosta ylin kakkulevy päällimmäiseksi ja kostuta se. Levitä loput kreemit kakun pinnalle. Laita kakku vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
  6. Kaulitse marsipaani tomusokeritetulla pöydällä ohuehkoksi levyksi ja nosta se varovasti kakun päälle. Katso ohje marsipaanin siististä levittämisestä kakun päälle esimerkiksi täältä.
  7. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun se on saanut mehevöityä jääkaapissa. Älä kuitenkaan peitä kakkua kuvulla tms., sillä sellaisesta toimenpiteestä marsipaani vetää helposti herneen nenään ja muuttuu vetiseksi ja rumaksi.

4 kommenttia:

  1. Miten suurentaisit kakkua jos tarkoitus olisi käyttää irtopohjavuokaa joka on halkaisijaltaan noin 22-24cm?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa postauksessa sanon, niin tämä pohja ei ole mikään paras mahdollinen enkä muutenkaan suosittele enää vegaanisten kakkupohjien paistamista kakkuvuoassa :) Kannattaa suosilla käyttää tätä ohjetta ja paistaa se uunipellillä:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2012/05/mansikkataytekakku.html

      Täältä löytyy ohje siihen, miten sen voi leikata pyöreäksi kakuksi:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2013/02/tasona-paistetun-kakkupohjan.html

      Poista
  2. Monelle henkilölle kakusta riittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En enää yhtään muista, koska resepti on ikivanha :) Resepti on tosi pieneen vuokaan eli halkaisijaltaan 16-senttiseen. Siitä riittää ehkä neljälle tai kuudelle pienet palat. Tätä reseptiä huomattavasti toimivamman kakkupohjaohjeen löydät täältä: http://www.kamomillankonditoria.com/2012/05/mansikkataytekakku.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu