maanantai 23. joulukuuta 2013

Honeycomb-makeiset


Nyt onnistuin tekemään honeycombia! (Ja vasta tämän tekstin julkaisemisen jälkeen opin, että se kirjoitetaan yhteen eikä erikseen.) Kyseessä on huokoinen, tahmea ja sitkeä makeinen, jota on hauska rouskutella, imeskellä ja irrotella hampaista ja joka maistuu tosi hyvälle. En tiedä, onko sille olemassa mitään järkevää suomenkielistä nimeä, joten mennään honeycombilla. Ohje on muokattu Fork & Beansin ohjeesta suomalaisiin mitta-astioihin sopivaksi.

Honeycomb-makeiset
  • 1 rkl ruokasoodaa
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl glukoosisiirappia*
  • 0,5 dl vettä
  • 1/8 tl suolaa
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  1. Levitä leivinpaperi n. 20 x 20 -senttiseen vuokaan tai korkeahkolaitaiselle lautaselle.
  2. Mittaa ruokasooda valmiiksi ja varmista, että siinä ei ole paakkuja. Tarvitset ruokasoodan vasta ihan lopuksi.
  3. Mittaa margariini, sokeri, glukoosisiirappi, vesi, suola ja vaniljajauhe isoon kattilaan ja laita levy päälle. Kuumenna seos kiehuvaksi välillä sekoitellen ja vähennä sitten lämpötila kahteen kolmasosaan eli jos lietesi lämpötila on 1–12, valitse teho 8.
  4. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan sekoitellen. (Laske aika siitä hetkestä lähtien, kun seos kiehuu.) Seoksesta tulee keittämisen aikana selvästi paksumpaa. 
  5. Nosta kattila pois levyltä. Kaada ruokasooda massan sekaan ja sekoita nopeasti. Ruokasoodan vaikutuksesta massa alkaa kuohua.
  6. Kaada massa leivinpaperin päälle ja tasoita nopeasti. Massa kuohuu jonkin verran vielä tässä vaiheessa. Tarkoitus on, että ruokasoodan muodostamat kuplat jäävät massan jähmettyessä jumiin massan sisälle, eivätkä pääse karkaamaan, joten anna massan kovettua rauhassa ainakin puoli tuntia.
  7. Leikkaa massa terävällä veitsellä suupaloiksi ja anna palojen jäähtyä täysin.
  8. Säilytä kuivassa paikassa. Omat honey combini eivät ole erityisen tarttuvaisia toisiinsa nähden, mutta varmuuden vuoksi ne kannattaa säilyttää leivinpaperin päällä mieluiten mahdollisimman vähän päälletysten.
* Glukoosisiirappia valmistaa Dansukker ja sitä voi ostaa hyvin monista perusruokakaupoista. Se löytyy sokeriosastolta muiden siirappien luota. Glukoosisiirappi on tälle ohjeelle tosi olennainen ainesosa elastisuutensa vuoksi, joten en suosittele kokeilemaan tätä ohjetta muilla siirapeilla. Maissisiirapilla kokeilin tätä itse ensimmäisen kerran, mutta en onnistunut. Sen sijaan lopputuloksena oli tosi hyvää toffeeta! Voi olla, että keitin massaa liian vähän aikaa, ja epäonnistuminen johtui siitä.


Tämä lienee nyt ainakin toistaiseksi tältä joululta viimeinen kirjoitus, joten toivotan kaikille lukijoille hyvää joulua tai mitä ikinä vapaapäivää kukakin viettääkään!

7 kommenttia:

  1. Mitä noi keksit kuvassa vihreässä mariskoolissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat näitä itsetehtyjä suklaatäytekeksejä:
      www.kamomillankonditoria.com/2013/12/suklaataytekeksit.html

      Poista
  2. Kiitos kivasta ohjeesta, tätä pitää kokeilla:-)

    VastaaPoista
  3. Kauankohan nää säilyy kuivassa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään tarkkaa arviota minulla ei valitettavasti ole, mutta luulisin, että ne säilyvät ainakin viikon.

      Poista
  4. Kokeilin tätä tänä jouluna. Maku oli mahtava mutta mitään huokoisuutta ei tullut ja karamellit sulivat yhdeksi klöntiksi. Seos jäi mielestäni liian pehmeäksi. Lopuksi kun hakkasin klönttiä paloiksi, katkesi veitsen kärjestä pieni pala, jota en löytänyt. Meni sitten roskiin loput. Pitäisiköhän keittää enemmän? Miten saisi huokoisuutta? Ihanan makuista oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että meni noin mönkään :/ Mä luulen, että pidempi keittämisaika on se juttu, jolla nää toimii. Keittoaikaa on vaikea aikaa kauhean täsmällisenä, koska kattilan koko ja lieden teho vaikuttaa siihen tosi paljon.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu