perjantai 20. joulukuuta 2013

Mausteiset tyrnimarmeladit


Tein taas ekaa kertaa jotain, tällä kertaa marmeladeja. Huviä tuli, vaikka en olekaan mikään suuren suuri marmeladimakeisten ystävä. Laitoin näiden sekaan ripauksen jouluisia mausteita, sillä tyrniglögissä ne maistuvat tosi hyvälle. Neilikka, inkivääri ja kardemumma toimivat kyllä marmeladimuodossakin oikein kivasti.

Jos mielit tehdä marmeladeja jouluksi, kannattaa ne laittaa tulille viimeistään lauantaina! Tämä johtuu siitä, että hyytymisen jälkeen marmeladeja on hyvä kuivatella pari päivää ennen niiden sokeroimista, jotta sokeri ei sula pois.

Mausteiset tyrnimarmeladit (n. 30 kpl)
  • 4 dl vettä
  • 1 dl tyrnimehua
  • 2 tl (10 ml) agar agar jauhetta
  • 1,5 dl sokeria
  • 1/ 8 tl neilikkaa
  • 1/4 tl kardemummaa
  • 1/8 tl inkivääriä
  • kuorruttamiseen sokeria
  1. Levitä n. 20 x 20 -senttiseen vuokaan leivinpaperi.
  2. Mittaa kaikki ainekset (kuorruttamissokeria lukuun ottamatta) kattilaan ja käännä levy päälle.
  3. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja anna kiehua välillä sekoitellen minuutti.
  4. Kaada seos leivinpaperin päälle ja anna hyytyä huoneenlämmössä vähintään 8 tuntia.
  5. Leikkaa hyytelö veitsellä pieniksi suupaloiksi. Marmeladit ovat tässä vaiheessa vielä hieman pehmeitä, joten leikkaa ne varoen.
  6. Aseta marmeladit varovasti kuivan leivinpaperin päälle (mielellään ritilälle) erilleen toisistaan. Anna marmeladien kuivua vähintään vuorokausi, mieluusti kaksikin. Käännä marmeladit kahdesti päivässä ylösalaisin, jotta ne kuivuvat jokaiselta sivultaan. Kuivat marmeladit ovat pinnaltaan hieman tahmeita, mutta eivät kuitenkaan kosteita.
  7. Kierittele valmiit, kuivuneet marmeladit vielä sokerissa. Säilytä kuivassa paikassa.
Tosi monissa marmeladiohjeissa käytetään agar agarin kanssa joko pektiiniä tai pektiiniä sisältävää hyytelösokeria, jotta marmeladit hyytyvät oikein hyvin. Tein omat marmeladini tavallisella sokerilla ja ne onnistuivat tosi hyvin silläkin. Heti näiden keittämistä seuraavana päivänä marmeladit olivat pikkuisen hauraita käsitellä, mutta kuivuttuaan niistä tuli oikein hyvin koossapysyviä. En siis itse usko, että pektiini on mitenkään pakollinen ainesosa marmeladeissa, vaikkakaan tuskin sen käytöstä mitään haittaakaan on. Jos aikomuksenasi on tehdä isoja marmeladipaloja, uskoisin pektiinin lisäämisen olevan silloin hyvä juttu, mutta tällaisissa pienissä marmeladeissa agar agar riittää hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu