torstai 20. helmikuuta 2014

Suklaata ja appelsiineja


Tänään oli Oikeutta eläimille -yhdistyksen uusien ilta Tampereella ja minä vähän leivoskelin sinne pikkukakkusia. Koska hedelmäkulhossa oli valloittavia veriappelsiineja, päätin sekoitella niistä ja kaakaosta hyvän kombon. Nam nam! Samaan syssyyn leivoin myös appelsiini-suklaakorvapuusteja.

Appelsiini-suklaapikkukakkuset (12 kpl)
  • 2,5 dl kaura-, soija- tai kookosmaitoa
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
Kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen Tummansinistä Keijua)
  • 0,75 dl kaakaojauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 5 dl tomusokeria
  • 2 rkl appelsiinin mehua
  • 0,5 tl raastettua appelsiinin kuorta
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Vuoraa muffinssipelti paperisilla muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä amerikan-, italian-, folio- tai silikonivuokia.
  2. Sekoita kauramaito, rypsiöljy, sokeri, suola, vaniljajauho ja appelsiinin kuori.
  3. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, puolet vehnäjauhoista, ruokasooda ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Sekoita mukaan vielä loput vehnäjauhot. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa 20 min. Anna pikkukakkusten jäähtyä täysin ennen niiden kuorruttamista.
  5. Vaahdota sähkövatkaimella margariini, kaakaojauhe, vaniljajauhe ja puolet tomusokerista. Lisää appelsiinin mehu ja kuori sekä loput tomusokerit ja vaahdota kuohkeaksi. Pursota jäähtyneiden pikkukakkusten päälle.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän alla olevan reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Appelsiini-suklaakorvapuustit (24 kpl)
  • 1 annos pullataikinaa, jolle löydät ohjeen tästä linkistä.
  • 50 g maustamatonta soijatuorejuustoa tai vegaanista margariinia
  • 2 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 75 g tummaa suklaata
  • voiteluun agar agar hyytelöä (tai vaniljasoijavanukasta tai sokerivettä)
  • koristeluun raesokeria
  1. Valmista ja kohota pullataikina ohjeen mukaan. Kaulitse taikina yhdessä tai kahdessa osassa suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  2. Sekoita soijatuorejuusto (tai margariini), appelsiinin kuori ja vaniljajauhe keskenään ja levitä seos pullataikinalevyn päälle. Levitä pinnalle fariinisokeri. Raasta tai leikkaa suklaa pieniksi hipuiksi ja ripottele taikinalevyn päälle.
  3. Rullaa levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa mieluisan kokoisiksi puusteiksi. Paina peukaloilla puustin keskelle sauma.
  4. Anna kohota liinan alla. Voitele agar agar hyytelöllä ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa pullan koosta riippuen 8–12 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin värisiä.

Lisäys 4.3.2014: YouTubesta voi nyt katsella videon, josta mahdollisesti voi olla apua pullanleipojalle.

12 kommenttia:

  1. Ihana blogi! LIityin lukijaksi. :)

    http://madebyhelmi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kävin kurkkaamassa sun blogia ja kaikkia hauskoja juttuja siellä näkyi :)

      Poista
  2. Onpa kiva blogi! Ihanaa kun usein annat vaihtoehdon soijalle, se ei valitettavasti minulle sovi ja tällainen sunnuntai kokkailija ei aina sopivaa korviketta keksisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Soijalle on olemassa paljon eläinystävällisiä vaihtoehtoja, joten tuon niitä mielelläni esiin. :)

      Poista
  3. Heippa! Kävin tänään Runsaudensarvessa ja maistoin aivan taivaallisen hyviä pikkuleipiä. Taisivat olla kurpitsansiementahnasta tehtyjä. Onkohan niihin reseptiä olemassa? Olivat todella hyviä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva, jos keksit maistuivat :) Omasta mielestäni ne maistuivat vähän omituisilta, joten en siksi ole julkaissut reseptiä täällä ainakaan vielä. Tässä kuitenkin se resepti, jolla eiliset keksit tein :)

      Kurpitsatahnakeksit (n. 12 kpl)
      1,25 dl (170 g) kurpitsansiementahnaa
      2 dl täysruokosokeria
      0,25 tl suolaa
      0,25 tl vaniljajauhetta
      1 dl vettä
      1 tl ruokasoodaa
      2 dl vehnäjauhoja
      100 g tummaa suklaata pieniksi paloiksi leikattuna

      Taikinan ainekset sekoitetaan tuossa annetussa järjestyksessä tasaiseksi. Taikinasta tulee tosi löysää, joten sitä ei voi pyöritellä käsissä tavallisen keksitaikinan tavoin. Taikina nostellaan lusikalla kahdelle uunipellille yhteensä kahdeksitoista hyvin epämääräisen näköiseksi kasaksi. Keksejä paistetaan 190-asteisessa uunissa n. 10 min. Ne leviävät hieman paistettaessa ja uunista tullessaan ovat tosi pehmeitä. Ne kuitenkin kiinteytyvät jäähtyessään.

      Poista
    2. Omituisten otusten kerho kiittää! :)

      Poista
  4. Hei,
    Tein näitä muffinsseja jättäen pois appelsiinin ja lisäten pakastemustikoita. Tuli todella hyviä! Ruokapöytäkeskustelu vieraiden kanssa pyöri näiden ympärillä aika pitkään. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  5. Yksi sana: NAM! Kasvimaitoihin epäillen suhtautuva isänikin kehui näitä herkullisiksi, ja kämppis sanoi näiden olevan parempia kuin leipomosta!! Kiitos ihanasta reseptistä; oli eka muttei vika kerta kun näitä tein. Kuorrutetta oli tosin runsaanlaisesti, mutta ehkä sekään ei haittaa... ;)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu