torstai 20. maaliskuuta 2014

Kauralastut


Minulle selvisi hetki sitten, että tänään vietetään varpusen päivää! Varpunen on minulle tosi tärkeä tyyppi muun muassa siksi, että kirjoitin varpusen maailmanlaajuisesta ahdingosta graduni. Jos tuo tekele kiinnostaa, pääset lukemaan sitä täällä. Vaikka itse sanonkin, niin monenlaista yllättävän mielenkiintoista varpussettiä löytyy tuon linkin takaa.

Koska varpuset tykkäävät kovasti kaurasta, tuli mieleeni leipoa kauralastuja niiden juhlapäivän kunniaksi. Näitä superperuskeksejä ei tätä ennen blogista löytynytkään, joten siksikin niiden leipominen oli paikallaan.

Kauralastut ( 27 kpl)
  • 3 dl sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 150 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  1. Levitä leivinpaperit kolmelle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 175 °C.
  2. Sekoita sokeri, vesi, suola ja vaniljajauhe kulhossa haarukalla. 
  3. Lisää pehmeä tai sulatettu margariini ja sekoita tasaiseksi.
  4. Lisää leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi.
  5. Lisää vielä vehnäjauhot ja kaurahiutaleet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Nosta taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia palloja leivinpaperin päälle, kullekin leivinpaperille yhdeksän kappaletta. Jätä taikinapallojen väliin runsaasti tilaa.
  7. Paista keksejä pellillinen kerrallaan esilämmitetyssä uunissa 10–12 minuuttia eli kunnes niiden reunat ovat hieman ruskistuneet. Paistamisen aikana keksit ensin leviävät runsaasti ja sitten hieman kohoavat. Taikinan lämpötilan noustessa riittävästi alkavat sokeri ja rasva kiehua ja karamellisoitua, jolloin keksi alkaa pikkuhiljaa litistyä reunoilta lähtien kauralastun näköiseksi. Jos keksit ovat paistuessaan levinneet niin paljon, että ovat liittyneet toisiinsa, kannattaa ne leikata erilleen heti paistamisen jälkeen.
  8. Anna keksien jäähtyä hyvin ennen niiden siirtelyä.

8 kommenttia:

  1. Kiitos tästä reseptistä! Kauralastut on kyllä ihan superherkkua. Viimeksi eilen tein sinun ohjeella lättyjä ja vegaanisia margariinisilmäpullia on tullut tehtyä melkoiset määrät (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Tuli ihan lapsuusfiilikset mieleen, kun näitä eilen paistoin ja söin. Toivotan lämpimiä margariinisilmäpullahetkiä myös jatkossa!

      Poista
  2. Mitenköhän vehnäjauhon voisi korvata (allergeeni)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo just tätä reseptiä kokeillut gluteenittomana, mutta uskoisin tän onnistuvan ihan vain vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Varmuuden vuoksi voi laittaa taikinan sekaan 1/4 tl ksantaania.

      Poista
  3. Testasin tätä reseptiä, mutta puoliksi ja ne eivät levinneet olellenkaan uunissa... Mitäköhän tein väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, vaikea sanoa.. Jos margariini on tosi kylmää, niin taikina voi olla uuniin mennessään sen verran kylmää, että se ehtii jo kypsyä ennen leviämistä, jolloin leviämisefekti pienenee. Toinen mahdollinen juttu on, että taikinaa on sekoitettu niin paljon, että siihen on muodostunut sitkoa, jolloin se ei leviä niin hyvin.

      Poista
  4. Nyt kyllä on vähän liikaa vettä. Tostahan tuli ihan juoksevaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, onpa harmillista! Tää resepti on aika vanha, joten mulla ei oo tarkkaa muistikuvaa taikinan rakenteesta. Juoksevaa sen ei pitäisi kyllä olla.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu