keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Minilomalla Kööpenhaminassa


Olin kolmen yön minilomalla Köpiksessä tsemppaamassa avopuolisoani ja hänen kavereitaan marathonilla. Itse en juoksennellut, mutta sen sijaan söin ihan kiitettävän hyvin. Olin etukäteen hieman kauhuissani Kööpenhaminan vegaaniruokatarjonnasta, sillä en ollut kuullut siitä ihan kauheasti mitään hyvää. Yhtäkään papua tai muuta erityisen proteiinipitoista ruokalajia en reissun aikana nähnyt, mutta olin pakannut matkapakaasiin Topasin eväsnakkeja ja pähkinöitä, joten hyvin pärjäsin.



Jännittävä löytö kaupan hyllyltä: luomuhiivaa!

Ekana iltana söimme italialaisessa Vesuvio-nimisessä ravintolassa, jonka listalta ei löytynyt yhtäkään kasvis- saatika sitten vegaaniruokaa. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään ongelma. Tarjoilija pyysi minua kertomaan, mitä haluan syödä ja he sitten toteuttivat sen ihan pätevästi. Sain oikein hyvänmakuisen kasvispitsan ilman juustoa.



Toisen illan ruokapaikaksi valikoitui australialainen Reef N' Beef -ravintola, jonka ruokalista oli myös hyvin lihaisa. Sielläkään ei vegaaniruoka tuottanut mitään ongelmia ja sain tosi kauniin annoksen erilaisia kasviksia perunasta tehdyn renkaan sisällä.


Kolmannen päivän jälkkäriosaston hain Naturbageriet-leipomosta, jonka valikoimissa on paljon vegaanisia leivonnaisia. Muistaakseni kaksi tarjolla olleista reilusta kymmenestä vaihtoehdosta ei ollut vegaaninen, joten valinnanvaraa tuossa leipomossa kyllä oli.


Ikäväkseni täytyy kyllä sanoa, että ostamani leivonnaiset olivat aika iso pettymys. Ne maistuivat aikalailla semmoiselta, miltä vegaanileivonnaisen luulee maistuvan, jos ei tiedä, miten hyviä herkkuja ilman kananmunia ja lehmänmaitoa voi helpostikin tehdä. Eivät ne mitenkään erityisen pahoja olleet, mutta vähän semmoisia kuivia, kohoamattomia ja vähän mauttomia. Harmi!


Kolmannen päivän ruokapaikaksi löysin vähän vahingossa HappyCow-sivustolta kokonaan vegaanisen Botanicin. Se on lähellä Naturbagerietia, joten siksi päätin mennä sinne syömään. Paikka on aika raakaruoka- ja kepeyspainotteinen. Valitsin siellä syödäkseni tosi herkullisen juuresannoksen, jossa oli bataatista ja / tai porkkanasta tehtyä sosetta, juuriselleriä ja keltajuurikasta sekä paahdettua riisiä ja veriappelsiinivinaigrettea. Enpä olisi uskonut, että juuriselleri voi maistua niin hyvältä.


Eräs matkaseuralaisistani on hyvin pahasti allerginen lehmänmaidolle ja hänestä olikin mahtavaa, että ruokalistalla oli paljon jälkkärivalinnanvaraa. Hän söi juustokakkua sorbetilla ja punajuurilla. Melkoisen jännä yhdistelmä, mutta kuulemma se oli hyvää. Ainakin annos oli todella kaunis.


Oma jälkkärini Botanicissa oli annos raparperia, keksiä ja sorbettia. Kuten kaikki muutkin niin myös tämä annos oli tosi kaunis ja hyvänmakuinen. Annoksen keksit olisivat sellaisenaan olleet ehkä hieman kuivakoita, mutta annoksen mukana ja kastikkeen kera nekin maistuivat juuri kivoilta. Jälkkäri oli myös suht hapanta – olihan se raparperia – ja olikin kiva, että raparperin makua ei oltu peitetty yltiöpäisellä sokerimäärällä.

Suosittelen Botanicia varsinkin heille, jotka eivät kaipaa erityisen tuhtia evästä matkallaan.


Yksi matkan ruokaan liittyvistä kohokohdista oli se, kun löysin Netto-kaupasta Lovicen suklaajäätelöä suklaakastikkeella, jota ei ainakaan toistaiseksi myydä Suomessa. Purkki oli jäätelökaapin ylimmällä hyllyllä ja tunnistin sen rasian muodosta. Olipa kyllä hyvää! Tätä toivoisin myös Suomen jäätelöaltaisiin!


Kööpenhamina on sen verran pieni kaupunki, että siellä pääsee jalkaisinkin mukavasti liikkumaan paikasta toiseen. Vaikka se kuulostaakin aika perusturistitouhulta, jota kaikki eivät arvosta, niin suosittelen kiertoajelua veneellä, sillä veneen kyydistä näkee kaunista kaupunkia sopivan tiiviissä paketissa.

En varsinaisesti shoppaillut reissun aikana, mutta kävin yhdessä mainitsemisen arvoisessa kaupassa eli EcoEgossa. Kaupan valikoimissa on paljon kaikenlaista ekoa ja hippikamaa, kuten vaatteita, astioita, kosmetiikkaa ja asusteita. Tosi kiva kauppa ja mukava myyjä! Ostin sieltä äärimmäisen tärkeitä asioita eli värikkäitä jäätelökulhoja sekä tulevan kesän piknikkejä ajatellen lusikan, haarukan ja veitsen sekä mukin. Ostokseni olivat biohajoavaa laatua eli jos joskus haluan niistä lopullisesti eroon, voin esimerkiksi kaivaa ne maahan, jossa ne sitten maatuvat.


Lähdin Kööpenhaminaan aika päämäärättömästi ja ilman sen kummempia etukäteissuunnitelmia yhtään minkään suhteen, joten oli tosi mukavaa, että sain helposti hyvää ruokaa ja keksin kivaa tekemistä. Olisin voinut jäädä sinne pidemmäksikin aikaa, mutta tällä kertaa lomailimme ministi.

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa että ravintolat suhtautuivat noin kivasti vegaaniruoka pyyntöihin, vaikka proteiinia ei lautasilta löytynytkään. Mutta hyvällä palvelulla pelastaa paljon, myös puutteet ruokalistassa. Itse lomailin pari viikkoa sitten Ranskassa ja päädyimme gourmet lounaalle liharavintolaan. Tämähän selvisi vasta sitten kun ruokalistalla ei näkynyt mitään kasvikseen viittavaa... En osaa ranskaa, eikä tarjoilija-poika puhunut englantia joten kädet viuhtoivat kovasti :D Mademoiselle Finlandia sai kuitenkin speciaaliannoksena erittäin kivan "keittiömestarin salaatin". Jäi hyvä mieli, erityisesti kuin koiraakin vielä passattiin ja jälkkäri oli suussa sulava.

    -Meri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisesti tuolla Reef N' Beefissä arvostin tietysti sitä, että sain vegaaniruokaa ilman nihkeilyä JA että annokseen oli panostettu mukavasti sekä ulkonäön että maustamisen suhteen, vaikka heidän keittiöstään ei papuja tai tofuja löytynytkään :)

      Hienoa kuulla, että ilman yhteistä kieltäkin onnistui ruoan saaminen noin hyvin Ranskassa, joka ei käsittääkseni ole sekään mikään kasvissyöjän unelmalomakohde :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu