torstai 24. heinäkuuta 2014

Silmäilevät pikkukakkuset ja tuijottava täytekakku


Avopuolisoni kaveri erikoistui silmälääkäriksi ja sen juhlistamiseksi leivoskelin teemaan sopivia tarjottavia. Näistä tuli aika hauskoja!



Silmäilevät pikkukakkuset (12 kpl)
  • Pohja on appelsiininkuorta lukuun ottamatta suunnilleen sama kuin tässä reseptissä.
  • Kuorrutekin on suurin piirtein sama, mutta sulatin sen sekaan 100 g suklaata ja muutenkin mittailin vähän miten sattuu, kunnes sain kuorrutteesta sopivaa.
  • Koriste on muovailtu tästä vaahtokarkin makuisesta kaulintamassasta. Tuota löytyy Confettin lisäksi myös ainakin S-ryhmän isommista kaupoista. Pupilli on lakua, jonka muottina käytin pyöreää pursotusterää.
Tuijottava täytekakku (n. 15 hengelle)
  • Paistoin kaksi vaaleaa kakkupohjaa, mutta käytin niistä kakkuun vain puolitoista. (Lopusta kakkupohjasta, täytteistä ja kuorrutteista tein kyökinväen kakkua eli kokosin niistä kakun kulhoon.)
  • Kostutin kakun sitruuna-sokeri-vesiseoksella.
  • Kakun väliin laitoin yhteensä noin litran tuoreita mansikoita ja vadelmia sekä soijavispin ja soijatuorejuuston sekoitusta. Soijavispi-soijatuorejuustosekoitusta on myös kakun kuorrutteena sekä siniseksi värjättynä iiriksessä. Yhteensä käytin kakkuun kaksi purkkia Alpron soijavispiä ja yhden purkin Tofuttin maustamatonta soijatuorejuustoa.
  • Pupilli on tehty lakusta.
  • Kakku on koottu ylösalaisin eli vähän eri tyylillä kuin yleensä kakkuni kokoan.
    • Vuorasin mahdollisimman pallopohjaisen kulhon ensin rypistetyllä leivinpaperilla. Rypistetty ja avattu leivinpaperi on helppo laittaa kulhonmuotoisesti kulhoon, mutta kelmukin toki käy.
    • Leikkasin kulhoon sopivia, vähän erikokoisia pyöreitä paloja kakkupohjista. 
    • Kostutin pohjat laitettuani ne kulhoon.
    • Täytin kakun marjoilla ja soijavispillä sopivan mutta ei liian tiiviiksi. Kuorrutteet saavat tässä kohtaa mennä reilusti yli, jotta kakusta tulee oikeasti edes vähän pallon mallinen. 
    • Kakun pitää antaa jämäköityä jääkaapissa useita tunteja ennen kumoamista, jotta se pitää muotonsa hyvin.
    • Sitten kakku kumotaan ja kuorrutetaan ja koristellaan. Sitten odotellaan ja sitten syödään.

10 kommenttia:

  1. Tosi hienoja! Oot kyllä taitava :)

    VastaaPoista
  2. Ai mahoton kun mahtavia leivonnaisia silmälääkärille!

    VastaaPoista
  3. Ihan superhauska idea, ja vielä hienompi toteutus :D

    VastaaPoista
  4. Hyvä et on silmälääkäri ni ei tehny pahaa leikata kakkua, mulla ois saattanu tulla vähän andalusialainen koira -fiilikset mieleen :D Mutta tosi hienoja, varsinkin noi kuppikakut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jos mulla olisi ollut enemmän aikaa, niin olisi ollut hauska tehdä sellainen hyytelötäytteinen kakku, että kun sitä leikkaa, niin sieltä plumpsahtaa yllättäen jotain sopivanväristä mössöä ulos :D

      Poista
  5. Ihana idea, tällaista olen halunnut pitkän aikaa halunnut tehdäkin (muitakin vastaavia ohjeita olen näynyt, mutta tämä on onneksi vege). Ja pieni täsmennys termeistä: iiris tarkoittaa värikalvoa, se musta juttu on pupilli eli mustuainen eli reikä värikalvon keskellä. :p Piti hetki miettiä, kun ohjeessa lukee että iiris on tehty lakusta, mutta kuvissa ei ainakaan kakussa sininen osa näyttänyt ollenkaan lakulta...tuosta pupillista saisi kakkuun ehkä tasaisemman pinnan sulattamalla lakritsin paksuksi kastikkeeksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oho! Kyllähän mä tiedän, että pupilli on pupilli ja iiris on iiris, mutta jotenkin ajatukset harhaili helteessä :D Kiitos, korjaan sanat tekstiin!

      Tein jonkin aikaa sitten lakukastiketta keittämällä. Lopputulos oli enemmän harmaanruskea kuin musta, ja rakenteeltaan se oli hyydyttyään aika limainen. Varmaan jos tuota keittelyohjetta vähän kehittelisi, niin siitäkin saisi hyvän pupillin :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu