tiistai 19. elokuuta 2014

Roskaamattomuusvinkkejä ravintolapäiväläisille ja juhlien järjestäjille

Jos veisin juhliin omat astiat ja minun pitäisi kertoa niistä tarina,
olisi tässä muutama astia, joihin liittyy kivoja muistoja.

Ilta-sanomien ruokala.net kirjoitti eilen vietetyn ravintolapäivän jälkimainingeissa ravintolapäivän eräästä ikävästä puolesta eli roskan määrästä:
– Ravintolapäivän seuraava askel voisi olla kertakäyttöastioiden vähentäminen. Espalta ja Ruttopuistosta kerättiin jätettä 60 m3, [Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka] Sauri twiittasi. - - - Määrä vastaa saman alueen useamman tavallisen viikonlopun sotkuja.
On kyllä kurja juttu, että ravintolapäivä tuottaa niin paljon jätettä. Silminnähtävän roskan määrä on toki jo ikävää, mutta erityisen ikävää on se, että yhtä ruoka-annosta varten pitää tuottaa lautanen, aterimet, juoma-astia, servetti ja ties mitä, jotka sitten käytön jälkeen vain toimitetaan roskiin tai pahimmassa tapauksessa jätetään nurmikolle. On surullista, että hankimme esineitä, joiden tarkoitus on päätyä jätteeksi korkeintaan puolen tunnin käytön jälkeen.



Esimerkiksi tällaisia biohajoavia astioita löytyy monista tukuista.

Koska olen järjestänyt Vegaaniliiton kanssa paljon tapahtumia, joissa jaetaan tai myydään ruokaa ja koska eläinjuttujen lisäksi myös ympäristöasiat ovat vegaaniliittolaisille tärkeitä, ajattelin jakaa oppimaani tietoa eteenpäin kaikille teille. Näitä vinkkejä voi hyödyntää tietysti omaa ravintolapäivää suunniteltaessa, mutta myös muissa ison (tai pienen) joukon syömingeissä, kuten vaikkapa häissä tai kesäjuhlissa.
  • Yksinkertaisin tapa välttää jätteen määrää on olla käyttämättä kertakäyttöastioita. Jos ruokittavanasi on iso joukko ihmisiä ja omat astiasi eivät riitä, niin astioita voi vuokrata monilta eri tahoilta. Hakukoneilla saa paljon osumia, kun laittaa hakusanoiksi astioiden vuokraamisen ja oman kaupungin nimen.
  • Pyydä asiakkaita tai juhliesi vieraita tuomaan omat (ei-kertakäyttöiset) astiat mukanaan. Voisi olla hauska ohjelmanumero, jos juhlissa vieraat kertoisivat omien kuppiensa ja kahveliensa tarinat!
  • Aina ei ole mahdollista käyttää oikeita astioita tai pyytää asiakkaita tai vieraita tuomaan omat mukanaan. Jos järjestää kahvilan vaikkapa puistossa ja asiakkaiksi on odotettavissa satoja ihmisiä, niin astioiden tiskaaminen voi käydä äärimmäisen hankalaksi.
    • Käytetty kartonkilautanen ei yleensä kuulu kartonginkeräykseen vaan sekajätteeseen tai poltettavan jätteen joukkoon. Koska sitä ei oikein voi kierrättää ja hyödyntää uudelleen materiaalina, se ei ole kauhean hyvä vaihtoehto. Oman kunnan jätehuoltoyhtiöstä voi tarkistaa, mihin roskikseen ne omalla paikkakunnalla pitää toimittaa.
    • Muovilautasten valmistaminen ei ole erityisen hieno ympäristöteko, joten vältä niitä viimeiseen asti.
  • Biohajoavia astioita on melko helposti saatavilla, joten suosittelen käyttämään niitä.
    • Jos sinulla on mahdollisuus asioida tukussa, niin ainakin Metrotukusta, Heinon tukusta ja Kesprosta saa erikokoisia biohajoavia lautasia, kuppeja ja aterimia vähän isommissa pakkauksissa suhteellisen edullisesti. Valikoimaa on tukusta riippuen paljon ja joistakin tukuista saa jopa läpinäkyviä pirtelölle sopivia isoja mukeja sekä kannellisia laatikoita noutoruoalle.
    • Ekolosta voi ostaa biohajoavia, tyylikkäitä palmunlehtilautasia, mutta hinnaltaan ne ovat noita tukkujen astioita kalliimpia. Pienelle porukalle niitä taatusti raaskii ostaa. Palmunlehtilautasia ei voi kauheasti liotella tai pestä astianpesukoneessa, mutta hellästi pestyinä, ne voi kyllä käyttää uudelleen pariin otteeseen.
    • Jos kaipaat pillejä, niin niitäkin löytyy biohajoavana. Toki on hieman kyseenalaista kuljettaa Kiinasta Suomeen pillejä, jotka muutaman imaisun jälkeen laitetaan biojätteeseen, joten pillien tarpeellisuutta kannattaa pohtia. Joka tapauksessa ainakin Sinooperi, Clas Ohlson ja Teippitarha myyvät paperipillejä. Uskoisin, että myös tukuista löytyy biohajoavia "muovi"pillejä, mutta en ole tästä ihan varma.
  • Valitse tarjottavat ruoat sen mukaan, mikä tuottaa syömisvaiheessa kaikkein vähiten jätettä. Muffinssit ja pikkukakkuset voi tarjota sellaisenaan ja niiden paperin voi syömisen jälkeen laittaa biojätteeseen. Keksit voi tarjota pieneen servettiin käärittynä tai ojentaa vaikka suoraan asiakkaan käteen ottimilla. Täytekakku ja piirakat kastikkeineen tarvitsevat usein lautasen ja lusikan, joten jos niitä ei ole pakko olla saatavilla, niin jätä ne leipomatta. Täytetyt leivät, pitsapalat, hampurilaiset ja muut käsin syötävät ruoat voi kääriä paperiin sen sijaan, että ne laitetaan lautaselle.
  • Jos käytät lautasia, niin kokoa kaikki saman syöjän tuotteet mahdollisuuksien mukaan samalle lautaselle. Yleensä pääruoan vieressä on sopiva pieni ja kuiva kolo, johon keksi sujahtaa näppärästi ilman, että se kostuu chilikastikkeesta. Jos ruoka ei ole kauhean suttuista (tai jos sen syöjät eivät ole niin kauhean kranttuja makumaailmastaan), voi asiakasta tai vierasta pyytää säästämään lautasen ja hakemaan jälkiruoan sille.
  • Mieti myös, tarvitseeko jokaiselle asiakkaalle tarjota haarukan lisäksi veitsi vai onnistuisiko ruoan syöminen pelkällä haarukalla.
  • Järjestä jätteiden kierrätys!
    • Merkitse jäteastiat selkeästi ja varmista, että keräysastioita on tarpeeksi ja jokaiselle jätelaadulle omansa.
    • Asiakkaita ja vieraita on hyvä erikseen ohjeistaa sanallisesti ja kirjoitetuin tekstein siitä, mihin mikäkin astia tai roska kuuluu. Esimerkiksi servetit ja muffinssipaperit voi laittaa biojätteeseen, vaikka moni ei sitä tiedä tai muista.
    • Jos käytät biohajoavia astioita, niin se kannattaa erikseen mainita, jotta ne eivät päädy sekajäteastian kautta kaatopaikalle ilmastolle erittäin haitallista metaanikaasua tuottamaan.
    • Sikin sokin roskapussissa olevat astiat vievät roska-astiassa tosi paljon tilaa. Roskat voikin pyytää jättämään pöydälle tai lavalle, josta tilaisuuden järjestäjä lajittelee ne omiin kasoihin: lautaset omaan kasaan ja kupit omaan pinoon. Kun "roskapöydällä" on muutama astia lajiteltu näin, niin asiakkaat ja vieraat usein tästä hoksaavat lajitella roskat itsekin oikeisiin pinoihin.
Näillä vinkeillä pääsee varmasti jo alkuun, mutta muitakin vinkkejä taatusti on. Kerrothan kommenteissa omat roskaamattomuusvinkkisi, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu