perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kirsikkapiirakka


Tässäpä on toinen kesäinen sesonkiherkku heti edellisen raparperi-mansikkakakun perään! Paistoin piirakan piirakkavuoan sijasta kakkuvuoassa, jolloin siitä tuli hauskanmallinen. Piirakan voi tietysti paistaa myös ihan piirakkavuoassa, mutta kannattaa valita semmoinen vähän pienempi vuoka.




Piirakkaan kannattaa käyttää mahdollisimman maukkaita ja kirpsakoita kirsikoita, jotta siitä tulee maukas. Jos sinulla on vain lällynmakuisia kirsikoita, voit lisätä täytteeseen sitruunamehua tuomaan piirakalle luonnetta.

Kirsikkapiirakka (8 palaa)

pohja
  • 150 g vegaanista margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl vettä
täyte
  • 1 l kirsikoita
  • 2 rkl sitruunamehua (ei pakollinen, mutta suositeltava)
  • 0,25–0,5 dl sokeria (kirsikoiden happamuuden mukaan)
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
vuoan valmisteluun
  • vegaanista margariinia tai rypsiöljyä
  • korppujauhoja
  1. Valmista ensin taikina. Sekoita margariini, sokeri ja suola haarukalla. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi vesi käsin sekoittaen. Taikinasta on tarkoitus tulla pehmeä mutta silti kiinteä pallo. Saatat tarvita hieman eri määrän jauhoja kuin ohjeessa on sanottu, sillä tämä riippuu taikinansekoitustyylistäsi. Laita valmis taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi jähmettymään.
  2. Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet. Sekoita kirsikat, sitruunamehu, sokeri, vehnäjauho ja vaniljajauhe. Kirsikoita voi tässä vaiheessa hieman painella, jotta niistä irtoaa mehua.
  3. Rasvaa ja korppujauhota halkaisijaltaan 16-senttinen kakkuvuoka tai muu pinta-alaltaan suurin piirtein vastaava vuoka.
  4. Jauhota pöytä ja kaulitse 2/3 taikinasta noin puolen senttimetrin paksuiseksi ympyräksi. Siirrä levy vuokaan ja painele se vuoan myötäiseksi. Kaada kirsikkatäyte tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. Kaulitse loppu taikina ja levitä se kirsikkatäytteen päälle. Nipistele piirakkataikinan reunat yhteen ja viimeistele ne näteiksi. Painele piirakan kanteen reikiä haarukalla tai veitsellä.
  5. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Vähennä lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 35 minuuttia edelleen alatasolla.
  6. Anna piirakan hieman jäähtyä ja irrota se sitten varovasti vuoasta. Tarjoile esimerkiksi vaahdotetun kauravispin tai soijajäätelön kanssa.

2 kommenttia:

  1. Tähän reseptiin törmääminen inspiroi minua lopulta tekemään kirsikkapiirakan, joskin aivan erilaisen - menin aidan matalalta kohdalta tekemällä sen keksipohjaan ja moussetäytteen soijakerman kera. :D

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu