torstai 15. lokakuuta 2015

Kasviperäinen kondensoitu maito eli kasvimaitotiiviste


Päivitetty 28.7.2019: Kondensoitua kookosmaitoa voi ostaa valmiina sekä Vegekaupasta ja Ruohonjuuresta että joistakin S-ryhmän kaupoista.

Kondensoitua kasvimaitoa saa valmiina joistakin kaupoista, mutta sitä on myös suht helppoa tehdä itsekin. Tein versiot soijamaidosta ja kookosmaidosta sekä pikaversion cashewpähkinöistä. Kuvassa ovat vasemmalta lukien soijamaito, kookosmaito ja cashewpähkinämaito. Ideointiapua sain Vegan Baking -sivustolta.

Soijamaitotiivisteestä tuli aivan ihanaa! Voisin kuvitella käyttäväni sitä vaniljakastikkeena erilaisten jälkkärien kyljessä. Kookosmaito- ja cashewpähkinämaitotiivisteestä puolestaan tuli tosi paksuja, joten niitä ei sellaisenaan voi kauniisti kaadella asioiden päälle. Käyttäisinkin niitä ennemmin sellaisissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa, joiden taikinaan tarvitaan maitotiivistettä.

Kasvimaitotiivistettä voi tehdä ihan mistä vain kasvimaidosta, mutta soijamaito toimii proteiinipitoisuutensa vuoksi parhaiten. Käytännössä juttu toimii niin, että kasvimaito ja sokeri laitetaan kattilaan ja niitä sitten keitellään hiljakseen, kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Kattilan on hyvä olla nestemäärään suhteutettuna iso, jolloin keittelyyn kuluu vähän vähemmän aikaa. Jos teet tiivistettä kookosmaidosta, varoituksena todettakoon, että sillä on suuri halu hyppiä pois kattilasta. Ethän siis polta itseäsi!

Kasvimaitotiiviste, 2 dl

  • 4 dl kasvimaitoa
  • 2 rkl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • hyppysellinen vaniljaa
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja käännä levy päälle.
  2. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä niin paljon, että seos kiehuu vain hiljakseen. Sen ei kuulu kiehua samaan tapaan kuin vaikkapa perunoiden, vaan pieni liplatus riittää.
  3. Sekoita seosta vispilällä noin kymmenen minuutin välein, jotta sen pintaan ei jää kalvoa ja jotta se ei pala pohjaan.
  4. Noin tunnin kuluttua neste on haihtunut puoleen, jolloin voit siirtää kasvimaitotiivisteen jäähtymään. Viilentyessään kasvimaitotiiviste paksuuntuu. Jos teet reseptin moninkertaisena, keittoaika pitenee jopa useaan tuntiin!
  5. Säilytä valmis kasvimaitotiiviste kannellisessa astiassa jääkaapissa ja käytä noin viikon sisällä.


Pikaversiota varten tarvitset järeän tehosekoittimen, niin sanotun high speed blenderin, kuten Vitamixin tai Blendtecin. Wilfalla tämä onnistunee myös. Jos sinulla ei ole mainitunlaista tehosekoitinta, liota pähkinöitä ensin yön yli ja kaada liotusvesi pois.

Pikaversio cashewpähkinöistä, 2 dl

  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl fariinisokeria
  • hyppysellinen suolaa
  1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes cashewmaito on täysin sileää. Tarvittaessa siivilöi seos.
  2. Siirrä cashewmaito kattilaan ja käännä levy päälle. Kun seos kiehuu, se paksuuntuu ja on heti valmista.
  3. Anna cashewmaitotiivisteen jäähtyä hyvin. Säilytä se kannellisessa astiassa jääkaapissa ja käytä mahdollisimman pian.

11 kommenttia:

  1. Oi, kuulostaa ihanalta! Kondesoitu kasvimaito inspiroi heti miettimään key lime pie -piirakan kehittelyä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se taitaa olla aika oleellinen osa key lime pieta :) Jos itse tekisin sitä, niin laittaisin täytteeseen kondensoidun kasvimaidon lisäksi varmaankin soseutettua pehmeää tofua, sillä se antaa tosi hyvän rakenteen juuri tuollaisille leivonnaisille.

      Poista
    2. Joko tähän on resepti jollain plakkarissa? 😅

      Poista
  2. Onnistuisikohan tuolla soijalla tehdä banoffee-piirakkaa...? Siitä olen haaveillut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijamaitotiiviste ei tuollaisenaan ole ehkä vielä tarpeeksi paksua, jotta se pysyisi banoffeen päällä. Sitä pitäisi siis jotenkin paksuntaa. Nopeinta ehkä olisi lisätä siihen perunajauhoja tai muuta tärkkelystä ja keitellä hetki. Toinen vaihtoehto on, että jatkaa tuota tiivistämiskeittelyä niin pitkään, että soijamaidosta tulee tosi paksua.

      Mulla on muuten mun keittokirjassa ohje banaani-kinuskipiirakalle, joka on mun versiointi banoffeesta :) Siihen tulee päälle kookosmaidosta ja fariinisokerista keitettyä kinuskia.

      Poista
  3. Oi, mahtavaa! Kiitos tästä. Josko sitä sais kehiteltyä kurpitsapiirakkaakin nyt...

    VastaaPoista
  4. Just testasin tuon kookosmaitoversion ja ai että on hyvänmakuista. :P Ajattelin kokeilla tuota suklaakonvehtien täytteeksi.

    VastaaPoista
  5. Kondensoitua kookosmaitoa saa nyt Vegekaupasta! :) https://www.vegekauppa.fi/elintarvikkeet/tuote/nature-s-charm-kondensoitu-kookosmaito/093856992193/

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu