tiistai 24. marraskuuta 2015

Mustikka-limettipikkukakkuset


Delfiiniaktivisti Ric O'Barry vieraili tänään Tampereella Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Animalian vieraana. Vanhan kirjastotalon Musiikkisali täyttyi ihmisistä, jotka tulivat katsomaan Blood Dolphins -dokkaria sekä kuulemaan O'Barryn luentoa delfiineistä. Ohessa sai syödä ilmaiseksi herkkuja, jotka luennolle leivoskelin.


Mustikka-limettipikkukakkuset, 12 kpl
kuorrute
  • 1 prk Alpron soijavispiä (muut vispit eivät tykkää keittämisestä)
  • 0,5 dl mustikoita
  • puolikkaan limetin kuori raastettuna
  • puolikkaan limetin mehu
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 tl agar-agar-jauhetta (tai 1,5 tl agar-agar-hiutaleita)
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
pohja
  • 2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 0,5 dl öljyä (ei kylmäpuristettua rypsiöljyä)
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • puolikkaan limetin kuori raastettuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • reilu 1 dl mustikoita
  1. Esivalmistele eli keitä kuorrute valmiiksi hyvissä ajoin eli vähintään kuusi tuntia ennen leipomista mutta mieluusti jo edellisenä päivänä. Mittaa kuorrutteen ainekset kattilaan ja käännä levy päälle. Kun seos kunnolla kiehuu, vähennä lämpöä ja keitä kahden minuutin ajan. Jos käytät agar-agar-hiutaleita, keitä vähintään kolme minuuttia tai niin kauan, että hiutaleet ovat liunneet nesteiden sekaan. Anna seoksen jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin jähmettymään kannellisessa astiassa. Kuorrute on valmis vaahdotettavaksi, kun se on täysin jäähtynyt ja jähmettynyt.
  2. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä kartonki-, folio-, amerikan- tai silikonivuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. 
  3. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe ja limetin kuori. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu. Jaa taikina vuokiin ja ripottele taikinan päällepari teelusikallista mustikoita. 
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 21 minuuttia. Pohjat ovat kypsät, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  5. Vaahdota kuorrutetta sähkövatkaimella, kunnes se on kuohkeaa mutta jämäkkää. Aikaa saattaa kulua useita minuutteja, joten älä luovuta heti, vaikka jämäkkyydellä kestäisikin hetki muotoutua! Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota jäähtyneiden pohjien päälle.
  6. Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa. Kuorrute saattaa kuivahtaa, jos kakkuset ovat jääkaapissa ilman kantta. Pinnalle ripoteltavat asiat kannattaa ripotella vasta hetki ennen tarjoilua, jotta ne eivät sulaudu kuorrutteeseen rumaksi mössöksi.
Koristeluista:
  • Käytin koristeluun sekä Tiger-kaupasta ostamiani tähtiströsseleitä sekä Wonder Cakes, Silikomartin valkoisia helmiä, jotka molemmat ovat vegaanisia. Helmet ostin lokakuussa Viini, ruoka & hyvä elämä -messuilta ehkä Kakkusankareilta, mutta jos oikein muista, näin niitä taannoin myös Sokoksen leivontatarvikeosastolla. Sarjan muut värit eivät tietojeni mukaan ole vegaanisia, mutta valkoinen on. 
  • Värjäsin kuorrutetta hieman violetimmaksi lisäämällä siihen Dr Oetkerin sinistä väriä. Ilman värjäystä kuorrute on vaaleanpunaista.


Tarjolla oli näiden mustikka-limettipikkukakkusten lisäksi hasselpähkinämokkapaloja Tuulispään leivontakirjasta sekä samaisen kirjan ohjeista koostettuja suklaalla ja karamellikastikkeella kuorrutettuja suklaapikkukakkusia. Ruokakauppojen valikoimista tarjolle oli ostettu Annas-piparkakkuja, Semperin minttusuklaavohvelipaloja sekä Tonttu-marmeladeja. Kaikki tarjoilut olivat tietenkin vegaanisia.

Tässä vielä itse päätähti. Luento oli tosi kiinnostava, joten oli kiva päästä sitä kuulemaan!

6 kommenttia:

  1. Onnistuuko kuorrutus ilman agar agaria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska kuorrutteeseen tulee mustikkaa ja limetin mehua, ei soijavispi vaahtoudu ilman agar-agaria, vaan jää liian löysäksi. Voit kokeilla tehdä tämän Plantin kauravispillä ilman agar-agaria, koska se on Alpron vispiä jämäkämpää sellaisenaan. Kauravispiä ei tarvitse keittää, ja sitä on hyvä käyttää soijavispiin nähden tuplamäärä, koska se vaahtoutuu vähemmän.

      Poista
  2. http://www.maku.fi/reseptit/mustikkainen-jogurttilevite
    osaisitkohan sanoa toimisiko tälläinen jotenkin vegaanina / ehkä kehitellä jonkun tämäntyyppisen jutun? törmäsin tähän reseptiin siis sattumalta netissä, enkä ole itse asiaa maistanut tai kokeillut mutta kuva kyllä näyttää niin kivalta että jos ohje olisi vegaaninen niin kokeilisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aikas varma, että ohje toimii ihan vain vaihtamalla lehmäjogurtti soijajogurttiin :) Tykkään itse enemmän Alpron kuin Rainbown maustamattomasta, joten suosittelen Alproa.

      Poista
  3. Ihania ohjeita! Jouluksi ajattelin appelsiinitiikerikakkua tehdä ja mietin että tekisin jo etukäteen. Voiko kakun pakastaa? Samaa mietin näiden kakkusten kanssa, että tekisin pohjat jo valmiiksi pakkaseen niin jäisi vaan kuorrutus aatolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivi :) Tiikerikakun ja näiden pikkukakkusten pohjat voi kyllä pakastaa.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu